Gut Hastalığı (damla hastalığı)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
144
Gut hastalığı nedir? | Hertelden.Net
Gut hastalığı nedir? | Hertelden.Net

Gut Hastalığı Belirtileri:

-Romatizma ağrılarına benzeyen ağrılar genellikle geceleri nöbetler halinde görülür.

-Deri kızarır ve ısınır, hasta eklem şişer ve ağrı bazen dayanılamaz hale gelir.

-Bu krizler günlerce sürebilir.

Gut Hastalığı Nedenleri:

Gut hastalığının başlıca nedeni, besinlerle aldığımız pürinlerdir. Bu maddeler insan vücudunda ürik aside dönüşür ve onun kristalleri de öncelikle eklemleri, kemiklerin üstünde kirişlerin kaymasını sağlayan kesecikleri(bursa) ve kirişleri tutarak ağrılı değişimlere yol açar.

Fizyolojik Gerçekler

Romatizma hastalarının çoğu, eğer özel bir diyet uygulamış olsalardı hastalığa yakalanmayacaklarına inanırlar. Bilim adamlarının büyük bir çoğunluğu ise, bu konuyla ilgili olasılıkların abartılmaması gerektiğine inanıyorlar. Gerçekten de, kısa sürede iyileştirici etki yapabilecek bir romatizma diyeti (veya gut diyeti) önerebilmek mümkün değil; çünkü böyle sihirli bir diyet yok! Ama romatizma ve gut hastalarına uygulatılan, asitten arındırma kürlerinin başarılı sonuçlar verebileceğini kesinlikle göz ardı etmemek gerekir.

Psikolojik Gerçekler

Psikosomatik hastalıklarla ilgilenen hekimler artık, romatizma eksenli hastalıklarda, belirli bir romatizma kişiliğinden söz ediyorlar. Bu sava göre romatizma hastası, kendisini sağlıklı kişilerden farklı kılan ve hatta hastalığın oluşmasına önemli katkı sağlayan bazı belirli kişilik özelliklerine sahiptir. ABD’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, özverili, öz ezimci (mazoşist), uyumlu, çekingen, durgun ve kusursuzluğu önemseyen bir kişidir. Ve romatizma hastası kadınların yaşam öykülerinde de, anneleri tarafından pek kabullenilmedikleri ve babalarının ise çok disiplinli olduğu fark edilmiştir.

Gut ve artrit (eklem iltihabı) hastaları genellikle, saldırgan davranışlarını kontrol etmekte zorluk çeken kişilerdir. Birine kızdıklarında duygularını açığa vurmaz, o yıkıcı enerjilerini kendilerine yöneltirler. Çok ender olarak, başkalarına karşı aniden kızgınlıkla köpürür ve saldırganlaşabilirler.

Ama gerçekte çok başka kişilik özelliklerine sahiptirler; aşırı ölçüde yardımsever ve duygudaştırlar, çevrelerindeki yırtıcı kurtlar arasında bir iyilik meleği gibidirler sanki ve özellikle de bu saygıdeğer kişilik özellikleri yüzünden romatizma! eklem hastalıklarına yatkınlaştıkları varsayılmaktadır.

Kalıtımın da etkisi olabilir!

Eğer ana babadan biri veya her ikisi hastalığa yakalanmışsa, çocukların gut hastalığına yakalanma olasılığı yüksek olur. Aile bireylerinin bu hastalıkla ilgileri konusunda bilgi sahibi olursanız, kuşkulu durumlarda hastalığa karşı bilinçli önlemler alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İdrar arttırıcı ilaçlara ve diyetlere dikkat!

Bazı bitki çayları ve besinler, idrar arttırıcı etkileri yüzünden, böbrekleri, idrar kesesini ve kalbi normalin üstünde çalışmaya zorlayabilirler. Kalp, böbrek ve idrar kesesi etkinlikleri sınırlı olan hastalar, bu tür uygulamalara başlamadan önce doktorlarına başvurarak bilgi almalıdırlar!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Huş ağacı yaprağı:

Latince adı Betula pendula, yöresel adları ise Ak Huş veya Salkım Huşu olan ağacın yaprakları ile çay demlenebilir. Huş yaprağının çayı, böbrekleri kesinlikle yormadan idrarı arttırır ve idrarla birlikte ürik asidin de dışarı atılmasını sağlayabilir. Hiçbir yan etki içermeyen bir diüretik olduğu kanıtlanmıştır.

Ama yine de, idrar söktürücü bitki çaylarının ve ilaçların öncelikli sayılabilecek yan etkisi huş yaprağında da vardır! Vücut yapısının temel elementlerinden olan kalsiyumun düzeyi, idrarın artmasıyla orantılı biçimde düşmeye başlar. Bu durumda, düşüşü dengeleyebilecek kalsiyum preparatları kullanılabilir. Ama daha da doğrusu, bol miktarda kalsiyum içeren bir idrar söktürücü bitkinin, huş yapraklarıyla eşit oranda harmanlanarak kullanılmasıdır.

Böylece kalsiyum kaybının önüne geçilmiş olur. Bu durumda kullanılabilecek bitki ise, çok değerli hindiba oluyor!

Reçete: İnce kıyılarak eşit oranda harmanlanmış huş yaprağı ve hindiba yaprağı karışımından l tatlı kaşığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan, aç kamına veya öğün aralarında içilir.

Koyun güzü /Çayır Papatyası (Bellis perennis):

İlkbahar başlangıcında kırlarda boy gösteren ilk papatya benzeri çiçektir ve ekim ayına kadar sürekli çiçeklenir. 10cm kadar yükselen sapın ucunda tek bir çiçek vardır. Sarı göbeğinin çevresinde dizilmiş beyaz yaprakların yere bakan tarafları ise kırmızımtırak renklidir. Toprak hizasındaki yapraklarıyla birlikte olmak üzere, kökün hemen üstünden kesilir. Çiçek, sap ve yapraklar kurutularak ince kıyılır.

Koyungözü çayı, gut hastalığına, kansızlığa karşı ve genel metabolizmanın uyarılması amacıyla başarıyla kullanılabilir.

Reçete: 1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan ve tatlandırılmadan, aç karnına veya öğün aralarında içilir.

Bol su için!

Günde en az 5-6 bardak su için; çünkü su ürik asidin dışarı atılmasına yardımcı olur.

Diyet

Uygulanan beslenme diyetleri gut hastalığını durduramaz, ama eklemlerdeki iltihaplanma sürecini yatıştırabilir. Eğer beslenmenizi 3 litre sıvı ve 800 kaloriyle sınırlayabilirseniz, ürkütücü yan etkileri olan kortizon kullanımına gerek kalmayabilir!

Balık:

Balık, gerçek bir ağrı ve iltihaplanma yok edicisidir! Öncelikle uskumru, somon ve ringa balıklarında bulunan Omega-3 asitleri, iltihaplanmaları başlatan mediatorların etkinliğini belirli bir dereceye kadar azaltabilirler. İltihaplanma mediatorların, romatizmalıların tipik eklem şişkinliklerini ve ağrılarını başlatan, organizmanın ürettiği maddelerdir.

İsveç Şurubu kompresleri:

Ağrılı ve şiş bölgenin üstünü tamamen örtebilecek büyüklükte bir pamuk tabakası İsveç Şurubu ile ıslatılır ve o bölgenin üstüne yatırılır. Şurubun çabuk kurumaması ve yatak çarşafını lekelememesi için, pamuğun üstü bir naylon parçasıyla örtüldükten sonra sargı beziyle tespit edilir. Kompres, eğer rahatsızlık vermiyorsa, gece boyunca etkilemeye bırakılabilir.

Ağrı, kızarıklık ve şişlik kısa sürede ortadan kalkacak ve hasta rahat bir gece geçirecektir. Alkol içerikli İsveç Şurubu bazı eczanelerde ve pek çok aktarda satılmaktadır.

Çay Ağacı yağı (Tea Tree oil) kompresleri:

Bu kompresler, hasta eklemlerin özellikle akut kızarıklıklarına ve şişliklerine karşı başarılıdır. Soğuk suyla ıslatıldıktan sonra hafifçe sıkılmış bir bez parçasına 15-20 damla çay ağacı yağı serpiştirilir ve ağrılı eklemin üstüne sarılarak, 30 dakika veya daha uzun bir süre bekletilir. Kızarıklık ve şişlik dağılacak, ağrılar yatışacaktır.

Önemli Şifalı Bitkiler

Gut ve romatizma hastalıklarında, ürik asit düzeyini düşürebilecek idrar söktürücü ve kan temizleyici özelliğe sahip önemli bitkiler, tek başlarına veya uygun görülen bitkiler eşit oranda harmanlanarak, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında içilebilir.

Fasulye kabuğu, atkuyruğu, hindiba, ısırgan otu, huş ağacı yaprağı, nane, civanperçemi, melekotu kökü, altınbaşak, yeşil yulaf, funda çiçeği, çobançantası, mürver çiçeği, lavanta, yapışkanotu, biberiye ve ayrıkotu kökü.

Homeopatik İlaçlar – Bitkisel İlaçlar

-Belladonna – (Atropa bella-donna)

Güzelavratotu adlı zehirli bitkiden elde edilir. Belladonna D30 seyreltisi, hasta eklemde oluşan ağrılara ve alevlenmelere karşı etkilidir. Ayrıca, hastayı susatarak daha fazla su içmesine ve böylece artan idrarla birlikte ürik asidin de dışarı atılmasına yardımcı olur.

Kullanım dozajı: Akut durumlarda bir kerede 10 granül dil üstünde eritilir.

-Bryonia – (Bryonia cretica)

Zehirli bir bitki olan Akasma kökünden elde edilir. Bryonia D4 seyreltisi, yavaş gelişen ağrılara karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

-Amica – (Arnica montana)

 Öküzgözü adlı bitkiden elde edilir.Arnica D30 seyreltisi, soğuk kompreslerin rahatlatıcı olduğu durumlarda, ağrıyı ve duyarlılığı yatıştırır.

Kullanım dozajı: Saat başı 10 granül dil üstünde eritilir.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz!!!

• Fazla kilolarınızdan kurtulun! Çünkü fazla kilosu olan kişilerin eklemlerinde aşınma belirtileri oluşur ve bu yüzden eklemlerin kendini yenileyebilme (regenerasyon) yeteneği azalır.

• Alkolden uzak durun! Çünkü o ürik asidin dışarı atılmasını frenler. Özellikle alkolle şekerin bir arada bulunduğu, likör ve tatlı şarap gibi içkiler çok tehlikelidir.

• Purin alımını sınırlayın! Ete, salama ve sosise pek yaklaşmayarak, balığa ilgi gösterin ! Ağırlıklı bir vejetaryen beslenme biçimi çok yararlı olacaktır.

• Gerçek purin bombaları olarak, kalp, böbrek ve karaciğer gibi sakatatlar sayılabilir. Barbunya ve beyaz fasulye gibi, bezelye ve tost ekmeği de ürik asit düzeyini yükseltir.

• Eklemlerinizi güçlendirmek için düzenli biçimde spor yapın, bisiklete binin veya yürüyün. Ani yön değişimi gerektiren, örneğin tenis gibi hızlı sporlardan kaçının, hafif sporlara ve yürüyüşlere yönelin. Eklemlerin korunabilmesi için, ölçülü biçimde aletli jimnastik yapmak çok yararlı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz