Bağışıklık Sorunları

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
59
Bağışıklık Sorunları | Hertelden.Net
Bağışıklık Sorunları | Hertelden.Net

Bağışıklık Sorunları, Yetmezliği Belirtileri:

-Soğuk algınlığı, bronşit ve akne gibi enfeksiyon hastalıklarının sıklıkla ortaya çıkması.

-Etkisini sürdürmekte olan enfeksiyon hastalıklarının normal sürelerde sona ermemesi halleri.

Bağışıklık Sorunları, Yetmezliği  Nedenleri:

Savunma sistemlerinin güç yitirmesinin başlıca nedenleri, yanlış beslenme ve psikolojik baskılardır.

Bedensel Gerçekler

Savunma sistemlerimizin önemli organları, kalp civarında yer alan timus salgıbezi, bağırsaklar, dalak, kemik iliği, lenf düğümleri ve bademciklerdir. Yaş ilerledikçe bu organlar da, çevreden ve besinlerden kaynaklanan serbest radikallere karşı daha titizlikle korunmalıdır. Radikallere karşı verilen savaşta en önemli silahlar ise, A, C ve E vitaminleridir.

Yaşam süreçlerinde savunma gücü

Bağışıklık sistemi  (immün sistemi), doğumdan başlayarak, solunan hava ile veya yaralanmalar yoluyla vücuda sızan mikro organizmalarla savaşmaya başlar. Ama sistemin gücü, değişik yaşam süreçlerinde farklı etkinliklere sahiptir.

Küçük çocukların bağışıklık sistemi, savunma yetkinliğini zaman içinde kazanır; her hastalıkta, daha çok ve daha çeşitli savunma hücreleri üretmeyi öğrenir.

İleri yaşlarda savunma sisteminin gücü de azalır. Çünkü sistemin çeşitli elementlerinden bazıları “inatçı” olmaya başlarlar ve eskiden olduğu gibi uyumlu bir çalışmaya katılmazlar. Böylece yaşlılar hastalıklara daha kolay yakalanmaya başlarlar. Vücutta sürekli biçimde oluşan kanser hücrelerini yok etme görevini de bağışıklık sistemi yaptığı için, yaşlı kişilerde kanser hastalıkları daha çok ortaya çıkar.

Bağışıklık yetmezliği, ileri yaşlarda bütün vücut sistemlerinin fizyolojik yaşlanmasına bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, ikincil olarak, beslenme bozuklukları sonucunda; tümöral hastalıkların seyri sırasında; enfeksiyon hastalıklarında, ya da lenfatik hücrelerde hasara yol açan bazı tedavilerin (örneğin, radyasyon tedavisi, antitümöral ilaçlarla tedavi, uzun süreli kortizon kullanımı) yan etkileri gibi çeşitli patalojik durumlarda da gelişebilir. Hatta, antibiyotik kullanımı bile bağışıklık sistemini çökertebilir!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Yanlış beslenme

Bağışıklık yetmezliğinin sebebi yanlış beslenme de olabilir. Bunun önüne geçmek için, yağlı etlerden ve şekerden uzak durmaya çalışın!

Streslerden kaçının !

Sürekli biçimde bitkinlik, stres, iş yoğunluğu ve fazla mesai altında ezilen veya hareketsizlik, idmansızlık, ve kilo fazlalığı gibi olumsuzlukları önemsemeyen kişiler, bağışıklık yetmezliğine ve sıkça yakalandıkları enfeksiyon hastalıklarına hiç şaşırmamalıdırlar.

Kendinizi aşırı derecede yormayın, düzenli olarak dinlenme araları verin, bedeninizi gerektiğince hareket ettirin, aşırı kilolarınızdan kurtulmaya çalışın ve kendinize uygun olduğuna inandığınız, örneğin yoga gibi gevşeme tekniklerini öğrenerek uygulayınız.

Sauna

Bağışıklık sorunlarında bağışıklık sistemini güçlendirmede kendini kanıtlamış eski bir yöntemdir. Ama bu aşırı sıcak ortama soktuğunuz bedeninizin mutlaka sağlıklı olması gerektiğini sakın unutmayın! Eğer o sırada herhangi bir enfeksiyon hastalığı(örneğin nezle) çekmekteyseniz, sauna ortamı yüzünden ağır kalp ve dolaşım problemleriyle karşı taşabilirsiniz!

Bağışıklık Sorunları – Vitamin ağırlıklı beslenin!

En önemli bağışıklık vitaminleri :

• C vitamini, limon, portakal, kivi, çilek ve kiraz gibi yumuşak meyveler, kuşburnu, kuşkonmaz, brokoli, lahana, soğan, ısırgan otu, bezelye, dolmalık yeşil biber, turpgiller, domates, maydanoz ve ıspanakta bol miktarda bulunur.

• A vitamini, karaciğer, balıkyağı, yeşil ve san renkli meyvelerde bol miktarda bulunur. Ayrıca, brokoli, yeşil kabak, lahana, havuç, sarımsak, balkabağı, kırmızı biber gibi sebzelerde; ısırgan otu, yeşil yulaf, adaçayı, kuşburnu, maydanoz, nane, şerbetçiotu ve rezene gibi, çayı demlenebilecek bitkilerde de A vitamini vardır.

• E vitamini, ayçiçeği yağı, badem ve fıstık çeşitlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, baklagillerde, ve tüm tahıllarda bol miktarda bulunur. Ayrıca, yumurta, süt, sakatat, yulaf ezmesi ve kuşburnunda bol miktarda E vitamini vardır. E vitamininin kandaki düzeyinin korunabilmesi için çinkoya ihtiyaç vardır ve en çok çinko içeren bitki de yulaftır.

Bol sıvı için!!!

Vücudunuzda ne kadar çok sıvı varsa, dolaşımdaki bağışıklık sistemi hücreleri de o kadar hareketlilik kazanırlar. Günde en azından 2,5-3 litre sıvı, belki de madensuyu-meyve suyu karışımı biçiminde (oran 4/1 ) içilmelidir.

Buğday çimi yağı (Alın. Weizenkeimöl)

2-3 ay boyunca her gün, 2 kere 1 çay kaşığı dolusu buğday çimi yağı için. Bu yolla bolca B, B2, B6 vitamini, ayrıca E vitamini ve çok değerli proteinler, magnezyum ve bakır gibi önemli yapı taşlarını almış olacaksınız. Bağışıklık sisteminiz güçlenecektir. Kısa süre içinde sinir sisteminiz yatışacak, deriniz gençleşecek ve saçlarınız sağlığını yeniden kazanacaktır.

Propolis tentürü (damlası)

Propolis, bal arılarının balın yanı sıra ürettikleri bir yan üründür. Doğanın en güçlü antibiyotiği olduğu kabul edilir ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahiptir. Alman eczanelerinden temin edilebilir.

Kullanım dozajı: Yemeklerden 15 dakika önce, yarım bardak suya 5-6 damla damlatılarak içilir.

Şifalı Bitkiler

Bağışıklık sorunlarında aşağıda adı geçen bitkilerin faydaları olduğu varsayılmaktadır. Tek başlarına veya birbirleriyle eşit oranda harmanlanarak demlenen bitki çayı günde 2-3 bardak, aç kamına veya öğün aralarında, tatlandırılmadan ve soğutulmadan içilir. İçilen her bardak çay taze demlenmelidir. Her bardak bitki çayına, yarım veya bir tatlı kaşığı İsveç Şurubu eklendiğinde, çayın güçlendirici etkisi daha da artacaktır.

Isırgan otu, kuşburnu, civanperçemi, boyotu tohumu, yapışkanotu, ardıç kozalağı, asma yaprağı ve sapı.

Bitkiler çok ince kıyılarak eşit oranda harmanlanır.

Reçete: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki harmanı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirilir, kapağın altında yoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür ve süzülür.

Echinacea (Ekinazya çayı)

Echinacea bitkisinden elde edilen preparatlar, bağışıklık yetmezliğine karşı artık tıp hekimlerin de hastalarına tavsiye etmeye başladığı çok önemli doğal ilaçlardır. Eczacınızdan alacağınız Echinacea preparatlarını(kapsül veya damla) mutlaka kullanın.

Ekinazya çayı: Öğütülmüş Echinacea kökleriyle hazırlanan süzer poşet çayları, “Ekinazya Çayı” adı ile, büyük marketlerde ve aktarlarda satılıyor artık. Günde 1-2 bardak olmak üzere, bu çayı 10- 15 gün aralıksız kullanarak bir tedavi kürü uygulayabilirsiniz. Küçük çocuklar da dahil olma üzere, tüm aile bireylerinin böyle bir kür uygulayarak enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri önerilmelidir.

Homeopatik İlaçlar (Bitkisel İlaçlar)

Bağışıklık sorunlarının giderilmesinde bitkisel takviyeler olmazsa olmazdır…

Thuya occidentalis:  Kuzey Amerika’da yetişen, “Yaşam Ağacı” adlı ağaçtan elde edilir.

Thuya occidentalis D3 seyreltisi, zayıflayan bağışıklık sistemini yeniden güçlendirebilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet dil üstünde eritilir.

Aromaterapi (Koku tedavisi)

Kokular, bağışıklık sistemini yönlendiren merkez sınır sistemini etkiler. Çürümüşlük kokuları ve asitli yakıcı kokular bağışıklık sistemini zayıflatır; hoş kokular ise onu güçlendirir. Hoş kokulu eterli yağlar bu amaçla kullanılabilir. Seçtiğiniz eterli yağları, sünger taşlarının üstüne damlatarak, çalışma odanıza veya yatak odanıza koyabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendiren eterli yağlar:

  • Ökaliptus (Eucalyptus globulus),
  • Angelika (Angelica archangelica),
  • Bergamot (Citrus bergamia)
  • Lavanta (Lavandula ofjicinalis),
  • Kekik ( Thymus vulgaris),
  • Cajeput (Melaleuca leucadendra),
  • Tea Tree oil (Melaleuca alternifolia).

Bal ve Elma sirkesi!

Bal ve elma sirkesiyle hazırlayacağınız şurup bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Reçete: Bir tatlı kaşığı dolusu çiçek balı ve bir tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi, oda sıcaklığındaki bir bardak suya eklenir, iyice karıştırıldıktan sonra, sabahları aç kamına başlanarak, gün boyunca 2-4 bardak içilir. Su yerine madensuyu da kullanılabilir.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz!!!

• Eğer bir engel yoksa, bebeğinizi kendi sütünüzle besleyin ! Bu beslenme biçimi, güvenilir bir bağışıklık sisteminin temelini oluşturur.

• Sigara ile vedalaşın ve alkolü çok aza indirin! Çünkü duman, solunum yolları mukozasını ve epitellerini tahrip eder, nikotin ise önemli vitaminlerin vücuttaki düzeyini azaltır. Aşırı alkol tüketimi yüzünden, timus bezinin ve dalağın savunma güçleri azalır.

• Bedeninizi sertleştirin ! Özellikle kışın sık sık açık havaya çıkın. Sabahları aldığınız değişken duşlar kan damarlarınıza egzersiz yaptırır ve böylece bedeniniz soğuğa karşı eskiden olduğu gibi duyarlı olmaktan kurtulur.

Uygulama şöyle olur: Önce 1 dakika boyunca sıcak duş alın ve bu arada vücudunuzu esnetin ve gerin. Sonra duş kafasını elinize alarak, sağ ayağınızdan başlamak üzere, dayanabileceğiniz soğukluğa ayarlayarak, bacağınızda önce dıştan sonra da içten olmak üzere yukarıya çıkıp inin. 10 saniye kadar sonra sol bacağa geçerek aynısını yapın. Sonra aynı yöntemi kollara da uygulayın. Sonunda da göğsünüzü, kamınızı, ensenizi ve yüzünüzü soğuk suyla yıkayın. Uygulamanın tümünü bir kere daha tekrarlayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz