Sırt Ağrısı Tedavisi Ve Sebepleri

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir. Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
143
Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt Ağrısı Tedavisi

Sırt ağrısı özellikle ofis büro gibi oturarak çalışan ve yük kaldıran bireylerde sıkça görülür. Sırt ağrısı tedavisi için gerekli tüm hususları yazımızda sizler için derledik…

Sırt Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?

-Tüm sırt bölgesinde kronik veya akut ağrılar

-Ağrılar, boyuna, kafaya, kollara ve bacaklara kadar yayılabilir

Sırt Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?

Omurgamız, çeşitli fiziksel baskılara dayanabilecek bir yapıya sahiptir. Ama ona dayanma sınırlarını aşan bir yük bindirildiğinde veya bu bindirilme süreci uzadığında sırt problemleri oluşabilir. Sırt ağrıları, siyatik, lumbago veya disk fıtığı.

Sırt ağrılarının başlamasında doğal olarak ileri yaşlarda olmanın da katkıları vardır, ama genelde, hareketsizlik, yanlış beslenme ve duruş bozuklukları, sırt ağrılarının başlıca sorumlularıdır.

Organik Gerçekler

Sırtımız, omurga, sırt kasları, bağlar, kas kirişleri, diskler ve sinir liflerinden oluşan kusursuz ve çok güçlü bir yapıya sahiptir. Yaş ilerledikçe, omurga disklerinin arasındaki kıkırdak dokunun esnekliği azalmaya başlar ve bu yüzden de omurganın boyu kısalır. Bu durumda ise, önceleri gergin olan bağlar gevşeyerek, omurgayı artık tam bir bütünlük içinde tutamazlar. İşte özellikle bu durumda diskler kolayca kayabilir.

Psikolojik Gerçekler

Bir insanın duruş biçimi, onun içsel duyguları hakkında bize önemli ipuçları verebilir. Dimdik mi duruyor, yoksa öne eğik mi, omuzları çökmüş mü, yoksa dik mi! Bir kişinin içsel özelliklerini bir bakışta anlayabilirsiniz. Psikolojik problemler en kısa sürede sırtımızı etkilemeye başlar.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Sırt ağrısı tedavisi için hareketli olun, ama doğru biçimde! Güçlü sırt ve karın kasları omurganın dik durmasını sağlar. Sırt ve karın kaslarınızı güçlendirmek için düzenli spor yapın; yüzmek veya aletli jimnastikle ilgilenmek en doğru seçim olabilir. Ayrıca, yapılabilecek etkili beden hareketleri hakkında uzman bir ortopedistten de bilgi edinebilirsiniz. Eğer önerilen egzersizleri yalnız başınıza yapamıyorsanız, bir antrenörün yardımından da yararlanabilirsiniz.

Oturma alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Uzun süre aynı biçimde oturmayın! Oturma biçiminizi sık sık değiştirin. Üstünde rahatça oturabileceğiniz bir minder kullanın (bir iskemlenin oturma alanı hafifçe öne meyilli olmalıdır). Otururken sırtınızı dik tutun; kamburlaştırmayın!

Kas gevşetici banyolar…

Sırt ağrısı tedavisi için Akut sırt ağrılarına karşı alınan bir kas gevşetici banyo genellikle rahatlatır. Biberiye ve kekik katkılı banyonun süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoza sarınıp yatakta bir süre dinlenilmelidir. Daha sonra da, ağrılı bölgelere sarı kantaron yağı ile veya aynı safa merhemi ile masaj yapılabilir.

Banyo reçetesi: Bir avuç dolusu ince kıyılmış biberiye yaprağı ve bir avuç kekik 2 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 10 dakika hafif ısıda kaynatılır ve 20 dakika demlendirilir. Süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir.

Şifalı bitki çayı

Günde 2-3 bardak içilen sarı kantaron çayı sırt ağrılarını yatıştırabilir ve hatta geçirebilir de.

Reçete: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve tatlandırılmadan içilir. Bu çay kürü 1-2 hafta sürdürülebilir.

Eterli yağ masajları

Sırt ağrısı tedavisi için Akut sırt ağrılarına karşı uygulanacak eterli yağ masajları çok rahatlatıcıdır. Reçete: 150 ml sarı kantaron yağı, 10 ml biberiye yağı, 10 ml okaliptüs yağı, 5ml çam terementi esansı ve 5ml ardıç· kozalağı, büyücek bir şişede iyice çalkalanarak karıştırılır. Bu yağ karışımıyla sırt bölgesine hafif masajlar yapılır, sert hareketlerden kaçınılmalıdır.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz!!!

• Spor yapın ve bedeninizi düzenli olarak hareket ettirin.

• Eğilmeniz veya yerden bir şey kaldırmanız gerektiğinde, çömelin ve kalkarken ağırlığı bacak kaslarınıza yöneltin.

• Çocuk yaşlardan itibaren bireylere yük kaldırma eğitimi verilmeli ve olası bel sakatlıklarının önüne geçilmelidir. Zira günümüz toplumumuzda bel ve sırt sorunu yaşamayan birey nerdeyse yok gibidir. Bu eğitimlerin yanında sırt güçlendirici egzersiz ve spor hareketleri çocuk yaşlardan yaptırılmalıdır.

• Yuvarlayabileceğiniz veya iteleyebileceğiniz şeyleri kaldırmaya kalkışmayın! Taşımak zorunda olduklarınızı, ellerinize eşit ağırlıkta dağıtın. Taşıdığınız ağırlıkları bedeninize yakın tutun.

• Çalışma masanıza otururken ellerinizi masaya dayayarak beden ağırlığınızı dengeleyin.

• Gün boyunca duruşunuzu sürekli olarak değiştirin ki eklemleriniz alışık olmadıkları yönlere doğru da çalışabilsinler.

• Kilonuza dikkat edin, çünkü fazla olan kilolar kemiklerinize, kaslarınıza ve eklemlerinize baskı yapacaktır. Ayrıca, dengeli bir beslenme programı oluşturmaya gayret edin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz