Siyatik Şikayetleri Sebepleri ve Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir. Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
148
Siyatik Şikayetleri
Siyatik Şikayetleri

Siyatik Şikayetleri Belirtileri

-Siyatik şikayetlerinin nedeni, sinir köklerinin omur disklerinin arasında sıkışarak ezilmesidir.

-Ağrı, kaba etlerden kalçanın ve uyluğun arka bölgesine, bacağın arka dış yanına ya da ayak tabanına yayılır. Çok şiddetlidir ve hasta, sinirin gerilip ağrının daha da artmasını önlemek için, dizlerini ve kalçalarını bükerek durur. Ağrı dışında, siyatik sinirinin dağıldığı kaslarda erime ve duyarlılık artışı görülür.

-Deneyimli bir hekim, hastanın ağrıları tarif ediş biçiminden bile, omurganın hangi bölgesinde sinir sıkışmasının gerçekleştiğini anlayabilir.

Siyatik Şikayetleri Nedenleri

Omurilikten kaynaklanan sınır lifleri, kök adı verilen demetler oluşturarak omurgadan çıkar ve daha sonra sinirin gövdesini oluşturacak biçimde birleşir. Böylece, siyatik siniri değişik köklerden gelen liflerden oluşur. Bu kökler, özellikle omurilik kanalından çıkarken iki omur arasındaki sıkışmaya ve baskıya neden olacak süreçlere karşı açık konumda olduğundan, kolayca zedelenebilir. En sık görülen siyatik nedeni bel fıtığıdır. Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan ve yastık görevi yapan esnek yapılı diskin yerinden dışarı fırlamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla çarpma, düşme ya da zorlama sonucunda gelişen bel fıtığında, disk daha önceleri ortaya çıkmış hafif ve tekrarlayan darbeler nedeniyle bütünlüğünü bir ölçüde yitirmiştir.

Organik Gerçekler

Diskler bir anlamda, omurga eklemlerinin arasında bir amortisör görevi yapar. Ama onların aşınması, sadece yaşlanmayla değil, sürekli oturarak hareketsiz kalmakla da yakından ilgilidir. Sırt ve doğa dostu spor türleri (örneğin yüzme, bisiklete binme ve koşma) disklerin kendilerini yenileyebilmelerini sağlayan regerasyonel  güçlerini harekete geçirebilir. Çok ender olmakla birliktekte, zamanla bacaklar felce uğrayabilir ve gevşeyen bacak kaslarında doku gerilemesi görülür.

Siyatik / Lumbago farkı

Lumbagoda şikayetler omurganın alt bölümleriyle ilgilidir; siyatik şikayetleri ise ağrılar genellikle bacaklara kadar yayılır.

Önemli!  Siyatikte felç belirtileri ortaya çıkabilir! Parmaklarınızın veya topuklarınızın üstünde yürüyemediğinizde veya uyluğun iç yanında hissizleşme söz konusu olduğunda, hemen bir hastaneye başvurulmalıdır!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz

Sırt kaslarının gevşetilmesi! Yere sırtüstü uzanın, 90 derecelik açıyla büktüğünüz bacaklarınızı bir iskemlenin veya sehpanın üstüne yerleştirin. Kamınızı şişirerek, yani diyaframınızın yardımıyla soluk almaya çalışın. Ayrıca, ayak tabanınızın iç tarafının topuğa yakın bölgesine bir yakınınız tarafından hafif bir masaj yapılmalıdır. Derin sırt kaslarının gevşemesini sağlayabilecek akupressur (nokta masajı) noktası o bölgededir.

Sıcak rahatlatır!

Büyükannelerimizden anımsadığımız sıcak termofor tedavisi rahatlatıcıdır. Termoforu ağrılı bölgeye uygulayınız. Ayrıca, sıcak suyla ıslattığınız havluları da dörde katlayarak ağrılı bölgeye bastırabilirsiniz.

Ağrı kesiciler!

Dolo-Arthrosetten H, Afrika kökenli bir bitkiden elde edilen bir ilaçtır ve özellikle ağrılara ve iltihaplanmalara karşı çok başarılıdır.

Hiçbir yan etkisi olmayan bu bitkisel ilacı Alman eczanelerinden reçetesiz alabilirsiniz.

Colocynthis-Homaccord liquid, bitkisel bir ilaçtır. Geniş alana yayılan siyatik ağrılarında bile şaşırtıcı rahatlıklar sağlayabilir. Hiçbir yan etki içermeyen bu bitkisel ilacı Alman eczanelerinden reçetesiz alabilirsiniz.

Aspirin, İbuprofen ve Paracetamol gibi klasik ağrı kesiciler, siyatik ağrılarına karşı da etkilidir. Eczacınızdan bilgi alabilirsiniz.

Homeopatik – Bitkisel İlaçlar

Bu ilaçlar ancak, siyatik ağrı belirtilerinin dikkatle gözlemlenmesi halinde etkili olabilirler.

-Amica – (Arnica montana) Öküzgözü adlı bitkiden elde edilir. Arnica D6 seyreltisi, hastanın, sanki herhangi bir şekilde sırtında bir kıskaç varmış gibi hissettiğinde yararlı olur.

Kullanım dozajı: Ağrıya karşı saatte 2 tablet, daha sonra ise günde 1-2 tablet, dil üstünde eritilir.

-Nux vomica- (Strychnos nux-vomica) Avustralya kökenli zehirli bir bitkiden elde edilir. Nux vomica D6 seyreltisi, akşam saatlerinde yatışan ve sabah saatlerinde çok artan ağrılara karşı kullanılabilir. Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

Ameliyat konusu! Bel Fıtığında Ameliyat olmalı mı?

 Diskin sinir kökünü sıkıştırması sonucunda ağrıların çok artması veya bacaklarda felç belirtileri görüldüğünde uzmanlar ameliyata karar verebilirler. Dünya genelinde, ameliyat olanların üçte ikisi tüm sıkıntılarından kurtulur; geri kalanlar ise ağrılarla boğuşmayı sürdürürler. Bazı hastaların durumu ise, ameliyat öncesinden daha da kötüleşebilir. Bu ameliyatlar konusunda uzmanlıklarını özel olarak geliştirmiş bazı cerrahların başarı şansı, dünya ortalamasının çok üstünde de olabilir.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz

• Yüzme sporu sırt kaslarını güçlendirir.

• Elinizden geldiğince sık yüzüstü uzanın.

• Masa ve iskemle yüksekliklerinin doğruluğunu kontrol edin.

• Yerden kaldırdığınız bir şeyin ağırlığını belinize yüklemeyin; çömelin ve ağırlığı bacak kaslarınıza verin.

• Eğer ayakta iken bedeninizi öne eğmeniz kaçınılamaz bir durumsa, dizlerinizi biraz bükerek, sırt kaslarınızın gergin olmasına özen gösterin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz