Lumbago Nedir?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
198
Lumbago Nedir? | Hertelden.Net
Lumbago Nedir? | Hertelden.Net

Lumbago Nedir? – Bel Ağrısı Belirtileri:

-Bel omurunun kilitlenmesine yol açan, doğrudan sağrı kemiğini tutan ağrılar.

-Hasta, eğilme pozisyonundan veya oturduğu iskemleden yardım almadan doğrulamaz; ayaktayken, beden kendini koruyucu “öne  eğik” duruşunu korur.

Lumbago Nedir? – Bel Ağrısı  Nedenleri:

 Genel olarak, omurun ve omur bağlarının uğradıkları herhangi bir zarar, bel ağrısına (akut lumbago) yol açabilir. Genellikle omur eklemleri, yanlış beden hareketlerinin bir sonucu olarak kilitlenebilirler. Omurlar arası disklerde oluşan herhangi bir rahatsızlık da bel ağrısına yol açabilir. Alt bölgedeki derin sırt kaslarının aniden kasılması, lumbagonun tipik bir göstergesidir. İşte bu bedensel refleks, omurgayı başka zararlardan korumaya çalışırken, bir yandan da bölgenin kan dolaşımını kısıtlayarak ağrılara yol açar.

Bel Ağrısında Bedensel Gerçekler

Lumbago riskini arttıran öncelikli üç etkenden söz edilebilir:

• Açık kapı, pencere veya terli iç çamaşırı yüzünden, sırtın üşütülmesi. Bu durum omur kaslarının ve eklemlerinin kan dolaşımını kısıtlar ve bu ortamda da, yaralanmalar, sakatlanmalar kolaylaşır.

• Uzun süre oturmak da kan dolaşımını kısıtlar.

• Eğilerek yerden bir ağırlık kaldırmak veya omurgayı beklenmedik dönme hareketleri yapmak zorunda bırakmak.

Başka nedenler:

 Lumbago, bağdoku yetersizliğinden veya sindirim sistemi problemlerinden de kaynaklanabilir.

Lumbago / Siyatik farkı!

Lumbagoda şikayetler omurganın alt bölümleri civarıyla sınırlıdır; siyatikte ise ağrı bacakları da etkiler.

Lumbago Nedir? Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Eterli yağlar

Ağrılı bölgenin kan dolaşımını hızlandırarak rahatlıklar sağlanabilir. Bunun için, eterli yağların karışımı ile o bölgeye friksiyonlar yapılabilir. Reçete: l 50g sarı kantaron yağı, 10g biberiye yağı, 10g okaliptüs yağı ve 10g çam terementi esansı büyük bir şişede iyice çalkalanır. Bu yağ karışımıyla bel bölgesine friksiyonlar yapılır ve üstü sıcak bir havluyla örtülür. Bu friksiyonlar günde 2-3 kere uygulanabilir.

İsveç Şurubu

Ağrılı bölgenin kan dolaşımını hızlandırmak için İsveç Şurubu ile friksiyonlar yapılabilir. Friksiyon sonunda o bölgeye sıcak bir havlu yatırılarak, etki daha da arttırılabilir. Bu friksiyonlar günde 2-3 kere uygulanabilir. Alkol içerikli İsveç Şurubu kullanılması daha doğru olacaktır.

Sıcak termofor

Ağrılı bölgeye sıcak suyla doldurulan termofor uygulanabilir.

Rahatlatıcı yöntemler!

Sırtüstü uzanın, bacaklarınızı 90 derecelik bir açıyla bükün ve bir iskemlenin veya sehpanın üstüne uzatın. Soluğunuzu, karnınızı şişirerek, yani diyaframınızın yardımıyla almaya çalışın. Ayrıca, bir yakınınız da, tabanınızın topuğa yakın kenarına masaj yapsın, derin sırt kaslarının gevşemesini sağlayan akupressur noktaları o bölgededir.

 Homeopatik İlaçlar – Bitkisel İlaçlar

-Amica – (Arnica montana)

 Öküzgözü adlı bitkiden elde edilir. Arnica D6 seyreltisi, hemen ağrı başladığında alınmalıdır.

Kullanım dozajı: Başlangıçta saatte 2 tablet, daha sonra ise günde 12 tablet dil üstünde eritilir.

-Rhus toxicodendron

Kuzey Amerika’da yetişen zehirli bir bitkiden elde edilir. Rhus toxicodendron D6 seyreltisi, eğer ağrı bir bıçak gibi saplanmışsa ve bel omuru bölgesinde aşırı bir sertleşmeye yol açmışsa, yardımcı olabilir. Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet dil üstünde eritilir.

Bel Ağrısına Önlem alarak sağlıklı kalın!!!

• Düzenli spor yapın: Aletli jimnastik ve aqua-jogging (havuzda) öncelikle seçilebilecek türlerdir. Tai Chi Chuan ise, özellikle sırt kaslarını güçlendirir.

• Yerden bir şey kaldıracağınız zaman ağırlığı belinize vermeyin; mümkün olduğunca diz çökerek, ağırlığı bacak kaslarına verin. Öne doğru eğilerek bir şeyler yapmak kaçınılmaz olduğunda ise, dizlerinizi biraz bükün ve sırt kaslarınızın gergin olmasına dikkat edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz