Kemik Erimesi (osteoporoz nedir?)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
96
Osteoporoz Nedir? | Hertelden.Net
Osteoporoz Nedir? | Hertelden.Net

Kemik erimesi bir diğer adı ile Osteoporoz nedir? Nasıl oluşur? Kemik erimesi belirtileri nelerdir? Kemik erimesi sebepleri nedir, neden olur? Bitkisel doğal ilaçlarla tedavisi nasıldır? Hepsi yazımızda…

Kemik Erimesi Belirtileri:

-Osteoporoz sinsice gelişir; yıllar boyunca kesinlikle fark edilmez; sonunda, merkez noktası belirlenemeyen sırt ağrıları başlar; sanki sırt parçalanıyormuş gibi algılanır bu ağrılar. Ayrıca, öncelikle uyluk ve el bileği bölgelerinde kırılmalara aşırı derecede yatkınlık vardır.

-Osteoporozun tipik bir göstergesi de, dinlenme sırasında veya hareketliyken, ağrıların şiddetinin gündüzleri artmasıdır.

-Çok ağır durumlarda “osteoporoz kamburu” oluşabilir. Göğüs bölgesinde sırt kamburlaşır, beden öne eğilir, sırtın ortasında deride oluşan derin kırışıklar çaprazlamasına aşağıya doğru uzanırlar.

Kemik Erimesi Nedenleri:

 Bir kemik hastalığı olan osteoporozda kalıtımın çok önemli rolü vardır. Bunun dışındaki bazı risk etkenlerini ise kontrol edebiliriz. Başlıca risk etkenleri yetersiz beslenme, zayıflık ve şişmanlık, hareket yetersizliği, uzun süreli kortizon kullanımı ve sigara tiryakiliğidir.

Organik Gerçekler

 Yaşlandığımızda kemik yapıcı hücrelerin etkinliği durur ve kemik kaybı doğal olarak başlar. 45-50 yaşından sonra kemik yapısı yılda %0,5-1 civarında erir. Osteoporoz hastalarında ise bu oran çok daha yüksektir. Ama her durumda da, eğer zamanında önlem almaya başlamazsak, yaşlılıktan kaynaklanan kemik kaybı yüzünden, ilerde birer ortopedi hastası olmamız olasıdır.

Psikolojik Gerçekler

Osteoporoz kadınlarda (hiç de uygun olmayan) menopoz döneminde ortaya çıkar. Yani başka bir deyişle, kemik erimesi, tam da çocuklar yetişkin bireyler olarak evden ayrıldıkları, evliliğin alışkanlıklar sayesinde yürüdüğü ve geleneksel ev kadınının kendi değerini sorgulamakta olduğu derin bir kriz sırasında ortaya çıkar. Kemik erimesi yüzünden kadının boyu kısalmaya başlar ve psikolojik aşağılık kompleksinin üstüne bir de bedensel küçüklük duygusu eklenir. Her iki duygu da karşılıklı olarak birbirini etkiler ve destekler.

Osteoporoz nedir? Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Yürüyüşler yapın Ağır sporlar yapmanıza kesinlikle gerek yok! Düzenli olarak yürüyüşe çıkmak yeterlidir. Uzmanlara göre, günde 20 dakika yürümek gerekir. Haydi, hemen bugün yürümeye başlayın!

Kalsiyum tüketiminizi arttırın Kemik yapısı için vazgeçilemez bir mineraldir. Öncelikle, süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, havuç, ceviz, badem, lahana, yulaf, rezene, ısırgan otu, kuşburnu, civanperçemi ve balık türleri kalsiyum içerir. Süte alerjisi olanlar için, iki portakalın bir bardak süt yerine geçebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, size uygun kalsiyum preparatlarının adını ve kullanım dozajlarını doktorunuzdan veya eczacınızdan öğrenebilirsiniz.

Ürik asitten arınma kürleri

  Önlem olarak ve ayrıca tedaviyi desteklemek amacıyla organizmayı ürik asitten temizleyici çay kürleri yararlı olabilir. Huş ağacı yaprağı, ısırgan otu, hindiba, yeşil yulaf, atkuyruğu, fasulye kabuğu, kereviz tohumu idrar arttırıcı ve ürik asidi azaltıcı etkilere sahip bitkilerdir. Bu bitkiler tek tek veya eşit oranda harmanlanarak da kullanılabilir. Ama hindiba, her bitkinin yanında veya karışımların içinde bulunması gereken çok önemli bir bitkidir. Çünkü hindiba, bol miktarda kalsiyum içeren diüretik bir bitkidir.

  Artan idrarla birlikte, ürik asidin yanı sıra kalsiyum da atılacağı için, özellikle kemik yapısı açısından en önemli madde sayılan kalsiyumun hindiba ile alınarak, dengenin korunması çok önemlidir.

Reçete: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür ve içilir. Bu bitki çayları tatlandırılmadan ve soğutulmadan, aç karnına veya öğün aralarında içilmelidir. İçilecek her bardak çayın taze demlenmesi gerekir. Her bardak çayın içine yarım veya bir tatlı kaşığı İsveç Şurubu eklendiğinde, etki daha da artacaktır. Günde 2-3 bardak olmak üzere, bu arınma kürü 1-2 hafta sürdürülebilir. Eğer yeni bir küre başlanmak istenirse, 4-5 gün boyunca çay içilmeden beklenmelidir. Ağır kalp veya böbrek hastalığı olanlar, çay kürüne başlamadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.

Osteoporoz nedir? Osteoporoz Bitkisel Tedavisi

 Latince adı Harpagophytum procumbens, İngilizce adı Dewil ‘s Claw, Almanca adı Teufelskralle olan ve ülkemizde tanınmayan Afrika kökenli bitkinin yumrularından elde edilen bir preparattır. Alman eczanelerinden, Dolo-Arthrosetten N adı ile reçetesiz satın alınabilir. Bitki, kemik oluşumu için çok önemli olan kalsiyumun sindirim sistemi tarafından emilimini kolaylaştıran etkisinin yanı sıra, iltihaplanmayı ve ağrıları önleyen özelliklere de sahiptir. Günde 3 kere 1 kapsül alınır.

Işık tedavisi

Güneş ışığı kemik gelişimini uyarır. Günde 30 dakika süreyle açık havaya çıkın!

Sigara içen kadınlara!

Nikotin, organizmadaki östrojen miktarını azaltır ve böylece osteoporoz riskini arttırır. Menopoz başlangıcında bir paket sigara içmekte olan kadınların kemik yoğunluğu genel ortalamadan % 10 daha azdır!

Biraz da kendinizi düşünün!

Osteoporoz hastaları, genellikle yardımsever, herkes ve her şey için bir şeyler yapabilmeyi borç bilen kişiler arasından çıkar. Bir egoist olun ve sizden istenenlere elinizden geldiğince karşı çıkın!

Tai Chi Chuan

Çin kökenli bu hareketli meditasyon da kemik erimesine karşı korur ve başlamış olan sıkıntıları azaltabilir. Tai Chi mutlaka bir ustadan öğrenilmelidir; hareketler yanlış öğrenilirse, sırt ağrıları başlayabilir.

Renk tedavisi!

 Kırmızı ve portakal renkleri, sinir sisteminde oluşturdukları etki yoluyla kemik oluşumunu desteklerler. Giysilerinizin rengini bu doğrultuda seçebilir ve hatta yemeklerinizde bile bu renklerin hakim olmasını sağlayabilirsiniz (çilek, elma, kırmızı turp, havuç, şalgam ).

Hormon takviyesi

Osteoporoz nedir? Kemik erimesi açısından tehlike altındaki kadınlara östrojen tedavisi uygulanması konusunda, bilim adamları arasındaki düşünce farklılığı hala sona ermiş değil. Östrojen hormonu osteoporozu durdurabilir, ama öte yandan, her hormon tedavisinin bedensel ve ruhsal dengeye yapılan bir müdahale olduğu ve bu dengelerin bozulması nedeniyle başka hastalıkların tetiklenebileceği göz ardı edilmemelidir!

Doğal östrojenler

Östrojen benzeri maddeler içeren bitkiler:  Arslan pençesi, hayıt tohumu, biberiye ve şerbetçiotu. Ostrojen benzeri etki içeren bitkiler: Soya ürünleri, kırmızı pancar, ceviz ve badem, yulaf ezmesi, mısır ve buğday tam tahıl ürünleridir.

Osteoporoz nedir? Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

• Elden geldiğince fazla hareket edilmeli, en iyisi, günde 20- 30 dakika açık havada yürüyüşler yapılmalıdır. Osteoporoz hastaları ıçın en uygun spor türü ise, aqua-joggingdir (su içinde egzersizler). Bu sporu yapanlarda osteoporoz riskinin azaldığı ve osteoporoz hastalarının şikayetlerin de de azalmalar olduğu bilinmektedir.

• Bol uyku! Kemik yapısının gelişmesiyle ilgili hormonlar uyku sırasında salınır. Daha fazla dinlenmeye ve uyumaya çalışın. Ayrıca, akşamları protein ağırlıklı beslenmek doğru olur, çünkü karbonhidratlar(öncelikle şeker), uyurken salınan gelişme hormonlarının etkisini önemli ölçüde azaltabilirler.

• Bol miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren besinlere öncelik tanıyın. Bu maddeleri özellikle uskumru, somon ve ringa gibi soğuk su balıklarından alabilirsiniz. Karaciğer ve yumurta da arada bir yemek listesinde yer almalıdır. Önemli bir besin de C vitaminidir; çünkü bu vitamin kalsiyumun kemiklere ulaşabilmesine yardımcı olur.

• İçine biraz sirke ekleyerek kemik çorbaları pişirin; sirke, kemiklerdeki kalsiyumun açığa çıkmasını sağlar.

• Sigara içilmemeli ve alkol çok aza indirilmelidir! Onlar en tehlikeli “vitamin hırsızlarıdır”!

• Kahveyi daha az için! Çünkü kafein idrarla atılan kalsiyumun artmasına yol açar.

• Müshil ilaçlarından uzak durun! Müshiller kalsiyum atımını arttırır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz