Diz Ağrıları

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
121
Diz Ağrıları Sebepleri | Hertelden.Net
Diz Ağrıları Sebepleri | Hertelden.Net

Diz Ağrıları Belirtileri

-Uzun süre bacaklar uzatılmadan oturulduğunda, dizkapağı bölgesinde gitgide artan ağrılar.

-Bazen, sanki eklemin içindeki bir yabancı madde yüzünden dizde oluşan kilitlenme duygusu.

-Gevşek durumdaki dizkapağı elle hareket ettirildiğinde bir gıcırtı hissedilmesi.

Diz Ağrıları Nedenleri

 Diz şikayetlerinin başlıca nedeni, dizkapağı kıkırdağı aşınmasıdır.

Organik Gerçekler

Diz bölgesinin iskeletini oluşturan kemiklere pek çok kas tutunur. Bacak hareket ettiğinde dizkapağı da diz ekleminin üstünde hareket eder. Bu hareketlerin kayganlığının sağlanabilmesi için, dizkapağının arka yüzü bir kıkırdak tabakası ile kaplanmıştır. Ama pek çok kişinin uyluk kasları iç tarafta zayıf, dış tarafta ise güçlüdür. Sonuç: Eklem üzerinde asimetrik çalışan dizkapağın kıkırdağında başlayan aşınma yüzünden oluşan iltihaplanma, eklem kilitlenmesi duygusunu uyandırır.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

İbuprufen:  Bu etken madde sadece ağrıları yatıştırmakla kalmayıp, sakatlanmış diz ekleminin hareket yeteneğini de arttırabilir. İbuprofen içeren hangi ilacın kullanılması gerektiğini eczacınızdan veya bir uzman ortopedistten öğrenmek gerekir.

Dikkat! Kortizon içerikli ilaçlar veya başka ağrı kesiciler ibuprofen içerikli ilaçlarla eşzamanlı kullanılmamalıdır!

İsveç Şurubu kompresleri

Diz eklemlerindeki herhangi bir rahatsızlık, ağrı veya şişlik oluştuğunda hemen bir alkol içerikli İsveç Şurubu kompresi yapın. Kompres; dizi tümüyle saracak büyüklükte bir pamuk tabakasını şurupla iyice ıslattıktan sonra, dizi tümüyle sarın. Kompresin çabuk kurumaması ve yatak çamaşırlarına leke yapmaması için, önce bir naylon parçasıyla örtüp, sonra da üstüne bir dizlik giyerek tespit edin.

Yatma zamanında kompresi tazeleyip, gece boyunca etkilemeye bırakın. Ertesi gün kompres çıkarıldığında, dizinizdeki ağrının azaldığını veya yok olduğunu, şişliklerin ise tümüyle dağıldığını görerek şaşıracaksınız! İsveç Şurubu kompreslerini her türlü yaralanmada, çarpmada, burkulmada veya spor yaralanmalarında ve sakatlanmalarında mutlaka kullanmalısınız! Alkol içerikli İsveç Şurubu pek çok eczanede ve aktarlarda satılıyor.

İç uyluk kaslarınızı güçlendirin Kalça eklemiyle diz eklemi arasındaki uyluk kemiği kaslarından, apış arası ve diz arasındaki iç uyluk kaslarınızı güçlendirmeye çalışın.

 Olası bir uygulama şöyle olabilir:

Yüksek bir iskemleye veya bir masanın kenarına oturun. Bir bacağınızı uzatıp, ayak ucunuzu mümkün olduğunca dışa doğru esnetin ve sonra öteki bacağınızla da aynısını yapın. Bu hareketi elden geldiğince sürdürün ve gün içinde hep tekrarlayın. Ayak bileklerinize ağırlık takarak bu egzersizi daha da ilginçleştirebilirsiniz, ama ağırlık konusunda aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz!

Soğutma iyidir…

 Diz şiştiğinde buz tedavisi genellikle yardımcı olur. Bir plastik torbanın içine birkaç buz parçası atın ve 30 saniye süreyle ağrıyan veya şişen bölgenin üstünde dolaştırın. Sonra ara verip derinin normal ısısını kazanmasını bekleyin ve yeniden 30 saniyelik tedaviye başlayın. Bu tedaviyi birkaç kere tekrarlayın.

Sıcak uygulamalara dikkat!

 Eğer dizinizde şişme yoksa, sıcak kompresleri veya benzer sıcak tedavilerini deneyebilirsiniz. Eklem şişliklerinde veya spor sonrasında, lütfen sıcak tedavi uygulamayınız!

Spora devam edin!

Diz ağrıları şikayetleri yüzünden spor çalışmalarından tamamen vazgeçildiğinde, önemli uyluk kası erimelerine ve bu nedenle de diz şikayetlerinin artış göstermesine yol açılabilir.

Spor yapmayı sürdürün!

En uygun sporlar, yüzme, su içinde egzersizler yapmak ve bisiklete binmek olabilir. Çünkü bu tür egzersizlerde ani bacak ve diz hareketlerine gerek yoktur. Ama top oyunları ve dağcılık gibi sporlardan vazgeçmeniz gerekir.

Homeopatik  İlaçlar – Bitkisel İlaçlar

-Amica – (Arnica montana)

 Öküzgözü adlı bitkiden elde edilir. Arnica D6 seyreltisi, egzersizlerin veya maçların hemen ardından alındığında, olası eklem sızıntılarının oluşmamasını sağlar.

Kullanım dozajı:  1-2 gün boyunca, günde 3 kere 2 tablet dil üstünde eritilir.

-Calsium jluoratum

Kalsiyum tuzlarından elde edilir. Calsium jluoratum D6 seyreltisi, dizkapağı kıkırdağını güçlendirir. Sporcuların dikkatine!!!

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1-2 tablet, dil üstünde eritilir.

Diz Ağrıları – Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

• Ucuz ayakkabı almaktan kaçının! Gündelik ayakkabılarınızda ve spor ayakkabılarınızda ayağınızın rahat oluşuna ve tabanın biçimine ve kalitesine dikkat edin. Yüksek topuklu ayakkabılar sürekli kullanıldığında, hem omurga hem de ayak ve bacak eklemleri için zararlıdır.

• Koşmak için, yumuşak orman zemini sert asfalttan çok daha uygundur. Eklemler için en kötü olanı ise, koşu sırasındaki sürekli zemin değişiklikleridir.

• Hiçbir ısınma ve esneme hareketi yapmaksızın aniden ağır bir spora katılmaktan kaçının! Hafta sonu sporcuları da kendilerinden çok fazla şeyler beklememeli, dikkati elden bırakmamalıdırlar.

• Fazla kilolardan kurtulanlar, bazı diz şikayetlerinin kendiliğinden yok olduğuna tanık olabilirler. Aşırı kilo, hareketliliğimizi sağlayan tüm organlarımız için ağır bir yük oluşturur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz