Artroz Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
112
Artroz Nedir ? | Hertelden.Net
Artroz Nedir ? | Hertelden.Net

Artroz Nedir?

Artroz eklem birleşim yerlerinde meydana gelen dejenerasyona  istinaden oluşan kireçlenmedir.

Artroz (Eklem Kıkırdağı Dejenerasyonu) Belirtileri:

-Artroz belirtileri, sadece hastalığa yakalanan eklemle sınırlıdır. Başlıca belirtiler, ağrı ve eklem hareketlerinin sınırlanmasıdır. Ağrı tipiktir; eklem hareket halindeyken veya üstüne yük bindiğinde beliren ağrı, dinlenmeyle kaybolur veya şiddeti azalır. Eklem hareketlerinin yeniden başladığı sabah saatlerinde şiddeti artan ağrı eklemler ısındıkça azalmaya başlar. Hareket kısıtlılığı mekanik bir nedenle meydana gelir. İki kemiğin birleştiği eklem düzeyi düzgün, pürüzsüz ve kaygan olacağına, pütürlü, çentikli ve bozuktur.

Eklemlerin, daha doğrusu eklem kıkırdaklarının kronik dejeneratif değişiklikleri, hasta eklemin altındaki kemikte yeni kemik oluşumlarıyla birlikte seyreder. Eklem kıkırdağı artık yıpranmış, aşınmış, hatta harap olmuştur.

-Artrozun tipik yerleşim bölgeleri, omur eklemleri, kalça ile uyluk arasındaki eklem, diz eklemi ve özellikle el başparmaklarının eklemleridir. Artroz, genellikle organizma dokularının normal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır.

-Artrozun son aşamasında, hareketleri önemli ölçüde kısıtlayan eklem deformasyonları oluşur; bu deformasyonlar nedeniyle ortaya çıkan hatalı baskıları omurga hareketleriyle dengelemeye çabalayan hastada ağrılı sırt gerginlikleri oluşabilir.

Artroz (Eklem Kıkırdağı Dejenerasyonu) Nedenleri:

Ortaya çıkış nedenlerine göre iki çeşit artroz vardır:

Birincil artroz, yaşlılığın veya eklemlere aşırı yük bindirilmesinin (öreğin aşırı kilo, ağır çalışma şartlan veya bazı spor türleri) bir sonucudur.

İkincil artroz ise, doğumsal eklem değişikliklerinin veya bazı hastalıkların (örneğin romatizma ve şeker hastalığı) veya kazaların bir sonucudur.

Biyolojik Gerçekler

Artroz Nedir sorusuna biyolojik olarak da bakmak gerekir.Eklem kıkırdağı, kan dolaşımı sisteminden yararlanmadan eklemlerin kayganlığını sağlamaya çalışır. Bu yüzden, yaralanmalar sonucunda kolaylıkla kendini yenileyemez. Yani artroz yüzünden kıkırdakta önemli bir aşınma meydana gelmişse, hastanın uzun bir iyileşme sürecini göze alması gerekir.

Psikolojik Gerçekler

Artroz Nedir sorusunun psikolojik gerçekleri; Artroz hastalığında küçük bir pürüz: Belirtilerin gelişim süreci yavaştır ve eklem hareket ettirildiğinde yok olurlar. Bu durum öncelikle, güç gerektiren sporlara düşkün olanları baştan çıkarır ve etkisi azalan ilk belirtileri göz ardı ederek antrenmanlarını sürdürürler.

Ama sonunda ağrılar dayanılamaz boyutlara ulaştığında doktora giderler ve genellikle geriye dönüşü olmayan bir eklem aşınmasıyla karşılaşırlar.

Eklem kıkırdağını etkileyerek yıkımına yol açan hastalıklar, ikincil artroz nedenleridir. Bunlar arasında eklem çıkık ve kırıkları, akut artritler, sık eklem içi kanamalar ve eklemde ürik asit birikmesi (gut) sayılabilir.

Artroz mu Artrit mi?

Artroz ve artrit belirtileri birbirlerine o denli benzeyebilir ki, hastalığın başlangıç sürecinde uzman hekimler bile bu iki hastalığı birbirinden ayırt etmekte zorlanabilirler. Ama uygulanacak olan tedavinin tam hedefe yöneltilebilmesi için, tanının doğru koyulması gereklidir. Artroz nedir sorusunun net cevabı için Konulan tanının doğruluğunu onaylatmak için bir romatoloji veya ortopedi uzmanına danışmak doğru olacaktır.

Artroz Nedir? Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Balık

Balık, gerçek bir romatizmal ağrı ve iltihaplanma yok edicisidir. Öncelikle uskumru, somon ve ringa balıklarında bulunan Omega-3 asitleri, iltihaplanmaları başlatan mediatorların etkinliğini belirli bir dereceye kadar azaltabilirler; iltihaplanma mediatorları, eklem şişliklerini ve buna bağlı olarak artroz hastalarının ağrılarını haşlatan, organizmanın ürettiği maddelerdir.

İbuprofen

İbuprofen içerikli ağrı kesiciler artroz hastaları ıçın en uygun ilaçlardır. Eczacınızdan bilgi alın.

Beslenmede değişiklik

Artroz hastalarının yüksek miktarlarda kalsiyuma, C, E, B1 , B6 ve B12 vitaminlerine ihtiyaçları vardır. Bu yüzden beslenme programınızda meyve, peynir ve tam tahıl ürünlerine öncelik tanıyın. Daha az yağlı et ve daha çok balık ve tavuk yiyin. Ayrıca, düzenli olarak öğlen yemeklerinizin üstüne bira mayası tozu serpin. Tüm bunların yanı sıra, fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekir!

Eklemlere baskı yapan ağırlık ne kadar artarsa, onların aşınımı ve iltihaplanma riski de o kadar artacaktır.

Soğuk uygulamaları

Hastalığın ağrılı ataklarında mutlaka soğuk kompresler yapılmalıdır. Örneğin, içinde buz parçaları bulunan bir havluyla yapılan ve 15-20 dakika süren kompres in ardından, derinin tekrar ısınabilmesi için 10-15 dakika ara verilir ve soğuk kompres yeniden uygulanır.

İsveç Şurubu kompresleri

Ağrılı ataklarda veya şişliklerde İsveç Şurubu kompresleri de çok rahatlatıcıdır. Şurubun etken maddeleri, kompres bölgesindeki kan dolaşımını hızlandırarak, ağrıyı ve şişlikleri dağıtabilir. Kompresin belirli bir süresi yoktur; gece boyunca da etkilemeye bırakılabilir. Hasta eklemi tümüyle örtebilecek büyüklükte bir pamuk tabakası şurupla iyice ıslatılır ve ekleme sarılır. Kurumaması ve yatak çamaşırlarına leke yapmaması için, kompresin üstü bir naylon parçasıyla örtüldükten sonra, sargı beziyle tespit edilir. Alkol içerikli İsveç Şurubu, pek çok eczanede ve aktarlarda satılmaktadır.

Eterli yağlar

Biberiye, mercanköşk ve lavanta yağları, sürüldükleri bölgenin kan dolaşımını hızlandırır; kokuları buruna çekildiğinde ise ağrı duygusunu hafifletirler. Yağları eşit oranda karıştırın ve sıcak bir komprese 10-15 damla serpiştirdikten sonra hasta ekleme sarın. Bir kerede 10-15 dakika süreli bu kompresleri gün boyunca pek çok kere uygulayabilirsiniz. Akut artroz ataklarında, eklem içinde kanama olabileceği düşünülerek, sıcak kompres yapılmamalıdır!

Glukozamin + Kondroitin

Glukozamin bir besin maddesidir, ayrıca bedenin kıkırdak hücreleri tarafından da üretilir. Onun esas görevi, kıkırdağın kendini yenileyebilmesi için gerekli olan, glukozaminoglikanlar denilen uzun şeker zincirlerinin üretimini desteklemektir. Bir başka önemli kıkırdak yapıcısı olan kondroitin ise, inek, köpekbalığı ve balina kıkırdağından elde edilerek besin takviyesi olarak üretilir.

Glukozamin, tahrip olmuş kıkırdağın yeniden oluşmasını destekleyerek etkili oluyor. Ayrıca, kıkırdak metabolizmasını, onun parçalanıp dağılmasını önleyecek biçimde etkiliyor. Buna ek olarak, yangıyı önleyici etkinliği de gösteriyor, ama esas olarak, ağrıların başka nedeni olan sertleşmiş ve aşınmış eklem dokusunu yenileyerek ağrıyı dindiriyor, şişliği ve duyarlılığı gideriyor.

Kondroitin, aslında kıkırdağın içine sıvı çekiyor; bu önemlidir, çünkü sıvı, besin maddelerini çeker ve kıkırdağı nemlendirir, onu daha süngerimsi hale getirir. Kondroitin, yaşlı kıkırdağı erken dejenerasyondan korur ve sağlıklı yeni kıkırdağın oluşması için yapı taşı işlevini görür.

Eczacınızdan alacağınız bu ithal besin destekleyicilerin kullanımı uzun süreli olmalıdır. Eczacınız sizi bu konuda aydınlatacaktır. Ama bu fevkalade ürünün kayda değer yan etkiler içermediğini burada belirtmekte yarar vardır!

Homeopatik İlaçlar – Bitkisel İlaçlar

-Rhus toxicodendron

Kuzey Amerika’da yetişen zehirli bir bitkiden elde edilir.

Rhus toxicodendron  D6 seyretisi, eklemde sanki bir yabancı madde takılıp kalmış gibi hissedildiğinde, sakat eklemin çevresindeki kasları gevşeterek rahatlatır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet dil üstünde eritilir.

-Ruta – (Rufa graveolens)

Sedef otu adındaki hafif zehirli bitkiden elde edilir.

Ruta D6 seyreltisi, rutubetin, soğuğun, dinlenmenin, ayakta durmanın ve yatmanın arttırdığı ağrılara karşı yardımcı olur.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet dil üstünde eritilir.

-Calsium fluoratum

Kalsiyum tuzlarından elde edilir. Calsium fluoratum D6 seyreltisi, kalsiyum içeriği ile eklem kıkırdağını korur. Hastalığın başlangıç sürecinde kullanılması gerekir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet dil üstünde eritilir.

Artroz Nedir? Önlem alarak sağlıklı kalın…

• Fazla kilolarınızdan kurtulun! Çünkü şişman kişinin eklemleri aşınır ve kendilerini yenileyebilme yeteneğini yitirebilirler.

• Eklemlerinizi güçlendirmek ve üstlerine binen baskıyı, güçlenen kasların yardımıyla azaltmak için düzenli spor yapın. Hızla yön değiştirmeyi gerektiren sporlardan uzak durun ! Aletli jimnastik belki de en yararlı spor olabilir.

• Suya girin! Yüzmek ve suda durmak eklemlerinizin üstündeki baskıyı azaltır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz