Yüksek Kolesterol Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
105
Yüksek Kolesterol Belirtileri | Hertelden.Net
Yüksek Kolesterol Belirtileri | Hertelden.Net

Yüksek Kolesterol Belirtileri:

-Kanda kolesterol ve/veya yağ düzeyinin yüksek oluşu ve ayrıca da, yağ-protein kompleksinin normal olmayan bireşimi.

-Lipid metabolizmasındaki aksaklıklar genelde belirti vermeden gelişir; ancak kontrol amaçlı testler sayesinde ortaya çıkarılır.

Yüksek Kolesterol  Nedenleri:

Kolesterol vücudumuzda üretilir; kanın normal elemanlarından biridir. Başta karaciğer olmak üzere, tüm organlarımız onun oluşumunu (biyosentez) gerçekleştirebilecek yeteneğe sahiptir. Bu durumda vücudumuz ayrıca besinlerle de kolesterol almak zorunda değildir. Ve yüksek bir kolesterol düzeyinin başlıca nedeni budur.

Yanlış beslenme, yani besinlerle birlikte fazla yağ almak. Ama yine de, tümüyle yağsız beslenen kişilerin organizmasında yüksek miktarlarda kolesterol üretilebilir.

Biyolojik Gerçekler .

Toplam kolesterol ölçümünde LDL ve HDL kolesterol oranlarına bakılır. LDL (kötü kolesterol), kalp-damar hastalıklarının oluşumunda belirleyici rol oynar; HDL (iyi kolesterol) ise, belirli bir koruyucu etkiye sahiptir.

Kan yağlarındaki artış, damar sertliği konusunda çok önemli bir risk faktörüdür.

 LDL’nin kandaki normal değerleri

130mg/dl’nin altındadır;

130-159mg/dl arasındaki değerler orta derecede hastalık tehlikesinin,

 160mg/dl üzerindeki değerler ise yüksek derecede damar hastalığı tehlikesinin işaretidir.

 Aynı zamanda, eğer kan basıncı da yüksek seyrediyorsa, yüksek kolesterol değerleri, koroner damar hastalıklarının, enfarktüsün(kalp) ve beyin kanamasının oluşumunu da kolaylaştırır.

Aynı miktarlardaki aynı besinlerle beslenen iki kişiden birinin fazla miktarda kolesterol alırken, ötekinin daha az kolesterol almasının nedeni henüz bilinmiyor. Hatta bazı verilere göre, besinlerle alınan kolesterol, vücudun ürettiği kolesterol miktarını azaltıyormuş. Ama gerçek olan bir şey var yine de; bol miktarda hayvansal yağ tüketimiyle vücut önemli miktarda kolesterol alır!

Önlem alarak sağlıklı kalın!!

Yüksek Kolesterol Tedavisi

Kolesterolü azaltın!

Kolesterolü her şeyden önce hayvansal besinlerle alırız. Bitkisel besinler ise hemen hemen hiç kolesterol içermezler. Hayvansal besinlerde ise sadece et değil, süt, peynir, tereyağı, yumurta ve tabii ki balık ve kabuklu deniz ürünleri de kolesterol içerir. İyileştirici özellikler içeren bir beslenmenin temelini değerli besinlerin oluşturması gerekir;

• Taze meyve ve sebze, baharat, patates, fındık-fıstık türleri , tohumlar, tam tahıl ürünleri(rafine edilmemiş) ve soğuk sıkılmış bitkisel yağları bolca yiyin.

• Protein içerikli olarak da, taze süt, ayran, soya ürünleri, patates, tam tahıl ürünleri yiyebilirsiniz. Az miktarlarda taze yumurta, balık veya yağsız et de yiyebilirsiniz.

• Dikkat: Karides ve öteki deniz kabuklularında yüksek miktarda kolesterol vardır!

• Şekerden kaçının ! Tatlılar, beyaz unlar, konserveler ve katkılı hazır yiyeceklerin yanı sıra, ne yazık ki fast food ürünlerinden de uzak durmanız gerekir.

• Genel yağ tüketimi kısıtlanmalıdır. Bu yüzden, saklı yağlardan da kaçınmayı bilmelisiniz: Salam, kurabiye, bisküvi, çikolata vb.

Yulaf!

Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği kolesterol düzeyini düşürür! Yulaf lifinin suda eriyebilme özelliği sayesinde, 4-6 haftalık bir kür sonunda kolesterol düzeyi  %20-25 oranında düşebilir.

Reçete: Sabahları kahvaltı niyetine, bir tabağın içine 2-4 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi koyulur ve üstüne diyet süt ve ayran veya meyve suyu eklenerek, yulaf ezmesinin yumuşaması beklenir. Yeterli derecede yumuşayan yulaf ezmesi kaşıklanarak yenir. Bu kahvaltı sizi öğlen saatlerine kadar tok tutacaktır.

Ayrıca, beyaz ekmek yerine sürekli olarak yulaf kepeği ekmeği yemeye kendinizi alıştırın. Yulaf ezmesi ve kepeği ayrıca, kan şekerinin belirli düzeyde kalmasına yardımcı olur ve kan basıncı da %10  civarında düşer.

Niyasin (83 vitamini)

83 vitamini, suda eriyen vitaminler gurubundandır. Aşırı doz kullanılsa bile vücutta birikim yapmadan, idrarla birlikte dışarı atılır. Eczacınızın veya doktorunuzun önerebileceği en yüksek dozun kullanılması gerekir.

83 vitamini, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasına yardımcı olur. Kolesterolü düşürür, safrakesesi ve mide sıvılarının salınımı ve seks hormonları sentezine katılır, dolaşımı uyarır; unutkanlığa, erken bunamaya ve uykusuzluğa karşı etkilidir.

Elma sirkesi – Bal – Su

Yüksek kolesterole karşı, sabah aç kamına başlanarak, gün boyunca pek çok kere 1 bardak içilir. Salatalarda da elma sirkesi kullanılır.

Reçete: Oda sıcaklığındaki 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek balı ve 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenerek iyice karıştırılır ve içilir. Su yerine madensuyu da kullanılabilir.

Sarımsak

Kandaki kolesterol düzeyini ve kan basıncını düşürür. Kan damarlarının iç yüzeyinin temizlenmesini ve temiz kalmasını sağlar, tromboz (pıhtı) oluşumunu önler.

Sarımsak yiyebilen kişiler kendi dozajlarını bilirler. Sarımsak yiyemeyenler ise, eczanelerden aldıkları sarımsak drajelerini veya sarımsak ten türünü ( damla) kullanabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz