Düşük Tansiyon Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
96
düşük tansiyon bitkisel tedavi - hertelden.net
düşük tansiyon bitkisel tedavi - hertelden.net

Düşük Tansiyon Belirtileri:

-Kan basıncı sürekli 100/80 mmHg civarındadır ve bu durum yapısal hipotoni olarak da adlandırılabilir.

-Kan basıncı düşük seyredenler genellikle uzun yaşarlar ama bu uzun yaşamın sıkıntısız geçtiği de söylenemez. Sabahları yataktan hızla kalktıklarında genellikle başları döner ve akşamları da erken saatlerde uyumak isterler; yorgunluk ve bitkinlik onların adeta can yoldaşıdır; gün boyunca ve akşam saatlerinde baş ağrısı başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşarlar.

-Tüm bunların yanı sıra solunum problemleri de yaşayabilirler; sanki soluk alamamaktan kaynaklanan bir boğulma duygusu oluşabilir.

Düşük Tansiyon Nedenleri:

Düşük kan basıncı, damar genişliği ve kalp gücü arasındaki dengesizlikten kaynaklanır ve doğumsal bir durumdur. Kan damarlarının toplam enine yüzeyi, kalbin normal kan basıncını oluşturamayacağı kadar geniştir. Düşük kan basıncına yatkınlık genellikle doğumsaldır ve bu gerçek, alınacak önlemlerle veya uygulanacak tedavilerle değiştirilemez.

Cinsiyetlere özgü gerçekler

Düşük tansiyon kesinlikle bir kadın hastalığı değildir; hatta bazı ülkelerde düşük tansiyon bir hastalık olarak kabul edilmez bile. Dünya çapında yapılan araştırmalara göre, dünya nüfusunun hemen hemen %3 ‘ü düşük tansiyondan şikayetçidir ve bu kişilerin yarısı erkek, yarısı ise kadındır. Ancak, erkeklere kıyasla kadınlar bu durumdan daha fazla şikayetçi olduklarından, sanki düşük tansiyon kadınlara özgü bir rahatsızlıkmış gibi algılanmaktadır.

Psikolojik Gerçekler

Sıkça esnemeleri ve iç geçirme atakları yüzünden düşük tansiyonluları mızmız kişilerle aynı kefeye koymamak gerekir. Verimlilik potansiyellerini yitirdiklerini fark ettiklerinde, atılganlaşabilir ve çok saldırganlaşabilirler!

Gebelikte tehlike!

Düşük tansiyonun, gebe kadınların plasentasında( etene) infarktlara veya trombositle ilgili değişimlere yol açabileceği, pek çok doğum kliniğinde saptanmıştır. Bu gibi durumlarda embriyon yeterince oksijen alamaz; bebeğin zarar görmesi veya düşük riski artar. Bu nedenle, gebe kadınlarda düşük tansiyon mutlaka, gebelik süresi boyunca kontrol altında tutulması gereken bir hastalık olarak görülmelidir.

Yorgun çocuklar!

Eğer okul çocukları yeterli uykuya karşın yine de yorgun görünüyorlarsa, iyi öğrenemiyor ve huysuzlaşıyorlarsa, tüm bunların nedeni düşük tansiyon olabilir. Çocuğunuzu bir hekime gösterin!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Uyuma pozisyonu!

Uyurken başınızın ayaklarınızdan 20 cm kadar yüksekte olmasını sağlayın. Bu durumda kan dolaşımı, beyni oksijenle besleyebilmek için yerçekimine karşı çalışmak zorunda kalacaktır. Böylece tansiyonunuz geceleri sınırları zorlayıcı ölçüde düşmeyecek ve sabahları yataktan kalkmak daha bir kolaylaşacaktır.

Şifalı bitkiler

Ökseotu çayı: Ökseotu sadece yüksek tansiyona karşı etkili olmakla kalmayıp, düşük tansiyona karşı da başarılıdır.

Reçete: 2 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ökseotu yaprağı, 2 orta boy su bardağı dolusu suya akşamdan eklenir ve sabahleyin süzülerek, gün boyunca yudumlanır.

Çobançantası çayı: Aynı ökseotu gibi, çobançantası çayı da hem yüksek tansiyonu, hem de düşük tansiyonu normalleştirebilir.

Reçete: Kurutularak ince kıyılmış bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ve soğutulmadan yudumlanır. Günde 1 -2 bardak çay yeterlidir.

Biberiye çayı: Biberiye, düşük tansiyonu normalleştirebilen çok eski bir ev ilacıdır. Değişik biçimlerde kullanılabilir.

Reçete: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış biberiye yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ve soğutulmadan yudumlanır. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay yeterlidir.

Biberiye banyo katkısı: Biberiye ve lavanta katkılı tam banyolar uyarıcı ve aynı zamanda da yatıştırıcı etki yaparlar. Ama bu banyolar akşam saatlerinde alındığında uykusuzluğa neden olabilir. Doğru zaman, sabah veya öğlen saatleridir.

Reçete: 50g ince kıyılmış biberiye-lavanta eşit karışımı 1 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 30 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve süzüldükten sonra sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 1 5-20 dakikadır ve süre sonunda kurulanmadan bir bornoza sarınarak, yatakta 15-20 dakika kadar dinlenilir.

Ayak banyosu ve biberiye: Su ısısı 20 dakika içinde 35 dereceden 42 dereceye yükseltilen (sıcak su eklenerek) ayak banyoları rahatlatıcıdır. Banyodan önce topuklarınızı biberiye yağı ile ovalamayı unutmamalısınız!

Biberiye şarabı: Biberiyenin etken maddelerinin gücünü arttırabilecek kaliteli bir beyaz şarap kullanılmalıdır. Bir litre beyaz şaraba 30g ince kıyılmış biberiye yaprağı eklenir. Arada bir çalkalanarak 5-6 gün bekletildikten sonra süzülür ve ağzı kapalı bir şişenin içinde buzdolabında saklanır.

Öğlen ve akşam yemeklerinde küçük bir kadeh biberiye şarabı içmek yeterlidir!

Tuzlu ayran

Kan basıncı alışılmışın da altına düştüğünde, büyücek bir bardak tuzlu ayran yudumlanarak içildiğinde, basınç kısa bir sürede normal sayılabilecek düzeye ulaşacaktır. Ayrana yarı yarıya madensuyu da eklenebilir. Ama dikkat! Madensuyunu ayrana hızla eklerseniz, köpürüp taşacaktır!

Az, ama daha sık yiyin!

Günlük beslenmenizi dörde veya beşe bölün! Böylece, zengin bir öğünün ardından tansiyonunuzun daha da düşmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca bu beslenme yöntemiyle, kan şekeri düzeyi de sabit tutulmuş olacaktır.

Nokta masajı (Akupressur)

Düşük kan basıncının normalleşmesini sağlayabilir. Qihai noktası, yani “enerj i denizinin” noktası, göbeğimizin 5-10 mm altındadır. Bu noktaya başparmak-işaretparmağı-yüzükparmağı üçlüsüyle dairesel biçimde masaj yaparken, düzenli aralıklarla baskıyı azaltıp çoğaltacak, ama baskının ağrıya yol açmamasına dikkat edeceksiniz.

Masaj süresi 1 dakikadır. Gün boyunca ve özellikle de kendinizi yorgun hissettiğinizde, bu masajı tekrarlayabilirsiniz.

İzometrik ( eş ölçülü) egzersizler

Bu egzersizler, kan damarlarını genişletmeden, kalp etkinliğini arttırır.

• Oturduğunuz yerde ellerinizi yüz hizasına kaldırın, parmaklarınızın ucu yukarıda olmak üzere, avuçlarınızı birbirine yapıştırın.

• Bir dakika boyunca avuçlarınızı birbirine son gücünüzle bastırın. Bu çabanın etkisiyle kol ve omuz kaslarınız ısınmalı, ama herhangi bir biçimde titreme oluşmamalıdır.

Bu egzersizi önce sabahları yataktan kalkmadan uygulayın ve gün boyunca pek çok kere tekrarlayın.

Aromaterapi (koku tedavisi)

Düşük tansiyon tedavi edilemez, aslında tedavi edilmesi de gerekmez. Ama yorgunluk belirtileri ve verimlilik kayıpları için bazı şeyler pekala yapılabilir. Nane, adaçayı, kafur ve kekik yağı ile yapılan masajlar veya katkılı tam banyolar uyarıcıdır. Biberiye yağı ise, hem yüksek hem de düşük tansiyonda başarıyla kullanılabilir.

Tam banyo:  Yukarıda belirtilen aromatik yağların birinden veya karıştırarak kullanacaklarınızdan 15-20 damla alın. Bu yağı 2 yemek kaşığı süte, akışkan bala, sıvı sabuna veya bademyağına da ekleyebilirsiniz. Sıcak su küvete akarken bu karışımı suya ekleyin. Banyo süresi 15-20 dakikadır.

Masaj yağı: 50ml bademyağına, seçtiğiniz aromatik yağdan 15-20 damla ekleyin ve iyice çalkalayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz