Yüksek Ateş Sebepleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
106
Yüksek Ateş sebepleri
Yüksek Ateş sebepleri

Yüksek ateş nasıl anlaşılır? Tespit edildiğinde hemen ne yapmamız gerekir?Yüksek ateş nasıl tedavi edilir? Tüm detaylar yazımızda…

Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?

  • – Beden ısısının yükselmesi (38 derecenin üstünde)
  • – Terleme eşliğinde yüzün kızarması
  • – Bazı kötü durumlarda, titreme nöbetleri

Yüksek Ateş Neden Olur?

Ateşlenmenin kendisi bir hastalık değil, bakteri veya virüs kaynaklı bir hastalığa karşı organizmanın verdiği savaşın (38,5 derecenin üstündeki beden ısılarında virüslerin ve bakterilerin çoğalmalarının önüne geçilir) gerektirdiği bir savunma mekanizmasıdır.

Biyolojik Gerçekler

Ateşlenme sadece insanlarda görülen bir belirti değildir; tüm memeli hayvanlarda, kuşlarda, sürüngenlerde ve hatta balıklarda bile görülür. Yani ateşlenme, evrimsel açıdan çok eski, kendini kanıtlamış ve mutlaka önlenmesi gerekmeyen bir savunma mekanizmasıdır.

Psikolojik Gerçekler

Yüksek ateş, merkez sinir sistemini değişik biçimlerde etkilerken,duyumsamalarımızda da değişiklikler oluşmasına yol açar. Örneğin,organizmayı sindirim baskısından korumak amacıyla iştahımızı keser (bu yüzden, ateşli hastayı yemeğe kesinlikle zorlamayın!). Ayrıca, bedeni koruyabilmek amacıyla, konsantrasyon (dikkat toplaşımı) yetisini zayıflatır ve bedeni yorgun düşürür.

Çivi çiviyi sökmeyebilir!

Bazıları hala, saunada bir güzel terleyerek yüksek ateşten kurtulabileceklerine inanırlar. Çok tehlikeli bir boş inançtır bu! Böyle bir durumda organizmaya taşıyamayacağı bir yük bindirilebilir, dolaşım sistemi kolapsları ve önemli kalp hastalıkları için adeta davetiye çıkarılmış olur. Ateşli hastalıklara karşı önlem olarak, bedeni güçlendirmek için sauna ziyaretleri ne kadar yararlıysa, hastalığın akut evresinde yapılan sauna ziyaretleri de o kadar zararlıdır.

Ateş düşürücü ilaçlara dikkatli yaklaşın!

Vücudunu aşırı dozlarda ateş düşürücü ilaçlarla zorlayan kişi,öncelikle dolaşım sistemi üzerinde ağır bir baskı oluşmasına yol açar ve ayrıca da, çok önemli bir savunma stratejisini organizmanın elinden çekip alır! Yüksek ateş, ancak huzursuzluğa ve paniğe yol açtığında veya 40 dereceyi aşma eğilimindeyken tedavi edilmelidir.

Yüksek ateşi yönlendirme

Soğuk suya batırıldıktan sonra hafifçe sıkılan bir el havlusuyla tümbeden iyice ovalanır ve hafifçe kurulandıktan sonra hemen yatağa girilirse, kısa sürede terleme başlar.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Bol miktarda sıvı için!

Yüksek ateş sırasında vücudun sıvı ihtiyacı önemli ölçüde artar.Düzenli olarak bolca sıvı için. En iyisi, bitki çayları veya meyve suyu – kaynak suyu eşit karışımlarıdır.

Kekik, Ihlamur ve Mayıs Papatyası çayları

Kendini koruma savaşı vermekte olan organizmayı destekleyebilecek bir çay harmanıdır. Kekik bakterileri öldürür; Papatya iltihaplanmaların önüne geçer; Ihlamur ise terlemeyi başlatarak ateşlenme sürecini destekler.

Reçete: İnce kıyılmış bitkiler eşit oranda harmanlanır. Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 5-6 dakika demlendikten sonra, kapağın altında yoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür ve süzülür. Soğutulmadan yudumlanan çay, eğer istenirse balla tatlandırılabilir.

Kuşburnu çayı

Yüksek ateşte C vitamini organizma tarafından çok hızlı tüketilir.Bedenin kendini savunmak için verdiği savaşta onu bol miktarda C vitaminiyle desteklemek bu yüzden çok önemlidir. Kuşburnu meyvesi bol miktarda C vitamini içerir ve ateşli hastalıklarda bu bitkinin çayı mutlaka içilmelidir!

Reçete: Bir tatlı kaşığı dolusu çok ince kıyılmış meyve 1/4 litre suya eklenir ve kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 10 dakika kadar hafif ısıda kaynatılır veya aynı miktarda bitki bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Çayın içindeki C vitamini çok uzun süre bozulmadan dayanabildiği için, günlük çay miktarı bir kere de demlenerek termosta saklanabilir. Gün boyunca 3 -5 bardak çay içilebilir.

Kendinize dinlenme hakkı tanıyın!

Yüksek ateşin belirgin sinyallerinden biri de, kesinlikle yadsınmaması gereken bitkinlik halidir. Yani, hızla iyileşebilmek için bolca uyumak gerekir.

Soğuk baldır kompresleri

Yüksek ateş tedavisinde klasik bir yöntemdir. Büyük bir havluyu soğuk suya daldırdıktan sonra sıkın ve ayak bileği ile diz kapağı arasındaki baldır bölgesine sarın (ve yatağı lekelememesi için en üste bir de kuru havlu sarın). Bu uygulama en fazla 10 dakika sürdürülür ve ardından yeni bir soğuk kompres daha yapılır. Ateş normale yaklaşana kadar her iki baldıra uygulanır bu soğuk kompresler.

Başka ilaçlar!

Ateş 40 dereceye yaklaştığında: Parasetamol tabletleri, beden ısısını artık aşağı çekmesi gerektiği konusunda merkez sinir sistemini ikna edebilirler. Aspirinin içerdiği asetilsalisilik asit ateş düşürücü etki yapabilir, ama organizmadaki iyileşme sürecini olumsuz etkilediğine inandıkları için bu yöntemi tavsiye etmeyen hekimlerin sayısı gitgide artıyor!

Mürver çayı

Mürver ağacının çiçeği ve yaprağı ince kıyılarak eşit oranda harmanlanır. Mürver çayı terlemeyi başlatarak savunma sistemlerini destekler.

Reçete: Bir yemek kaşığı dolusu bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 4-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak çay soğutulmadan yudumlanır.

Kendinize daha etkili bir terleme kürü de uygulayabilirsiniz:

Reçete: 20 g mürver(çiçek ve yaprak), 20 g ıhlamur ve 10 g. kına kına kabuğu. Hepsi ince kıyılarak harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Önlem alarak sağlıklı kalın!!!

• Aslında yüksek ateş, beden ısısının yükselmesinden başka bir şey değildir ve organizmamız, içine sızmış olan bakterilerle savaşan bağışıklık sistemini güçlendirmek için beden ısısını bilinçli olarak yükseltir.

• Sauna veya sporla beden ısısını üst sınırlara kadar yükselten kişi,kendi organizmasında yapay bir yüksek ateş yaratmış olur ve bu oluşum gayet sağlıklıdır. Eğer bu uygulamayı ciddiye alırsanız,hasta yatağında terlemekten kurtulmuş olursunuz!

Çocuklarda Yüksek Ateş Sebepleri, Tedavisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz