Aşırı Terleme Sebepleri Ve Tedavi Yöntemleri

0
86
Aşırı terleme
Aşırı terleme

Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?

-Bedensel hareketlilik olmadığı ve hava sıcaklığının da normal olduğu durumlarda, aşırı terleme.

-En çok terleyen bölgeler:  Genellikle el  ve ayaklar, sırt, koltuk altları ve göğüs bölgesi.

Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Aşırı terleme, menopoz döneminin tipik belirtilerindendir  ve ayrıca,kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinin bir sonucu da olabilir. Ama aşırı terlemenin en önde gelen nedeninin psikolojik baskılar olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Organik Gerçekler

İnsan teri  2-3 milyon civarında ter bezi tarafından üretilir. Bu sayılar, ter oluşumunun alışılmışın dışında boyutlarda gerçekleşebileceğinin bir kanıtıdır sanki. Terleme genelde sağlıklıdır ve ayrıca zorunludur da. Bu açıdan bakıldığında, fazla terlemenin ardında ille de bir hastalık aramamak gerekir.

Aksine; örneğin, iyi antrenmanlı sporcuların çalışmaya başladıklarında hızla terlemeye başlamaları, ter bezlerinin yeteneklerinden ne ölçüde yararlanabildiklerinin bir kanıtıdır.

Psikolojik Gerçekler

Sıvı atımının yönlendirilmesi, “ara beyin” ve “omurilik” arasındaki çok duyarlı davranabilen merkezler tarafından uyarılan “sempatik sinir sisteminin” görevlerindendir. Duygusal davranışlarımızı  yönlendiren beyin bölgelerimizle bu merkezler arasında çok önemli  ve duyarlı bağlantılar vardır. İşte bu yüzden, telaşlandığımızda, korktuğumuzda ve ağır stres altında kaldığımızda terlemeye başlarız. Sınav sırasında ter içinde kalan eller veya buz kesilen ayaklar, hep, beynimizdeki duygu merkezlerinin ter bezleri üzerindeki  etkinliğinin sonuçlarıdır.

Terleme korkusuyla terleme!

Uygunsuz durumlarda terlemek, genelde kendine güvensizlik ve hatta yetersiz temizliğin bir göstergesi olarak algılanabilir. Duyarlı bir kişi, örneğin kendini tanıtmak için katıldığı bir toplantıda korkudan terlemeye başlayabilir  ve karşısındaki kişinin ter kokusunu algılayabileceğinden çekinerek daha da fazla terlemeye başlar;  Böyle bir kısır döngüdür bu tür olaylar.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Doktor sabununu deneyin!

Operatörlerin ellerini temizlemek için kullandıkları anti bakteriyel sabunlar kullanmayı deneyiniz! Eczacınız size bu konuda yardımcı olacaktır.

Doğal elyaflı giysiler

Örneğin pamuklu ve ipekli giysiler, sentetik elyaflı giysilere kıyasla teri daha iyi çekerler ve hızla buharlaşmasına da yardımcı olurlar.

Domates banyosu

Öncelikle vücut kokusuna karşı etkisi kanıtlanmış olan bu yöntem, aşırı terlemeye karşı da başarıyla uygulanabilir.

Reçete: Bir banyo küveti dolusu sıcak suya 3 litre taze domates suyu ekleyin ve karıştırın. Banyo süresi  15 dakikadır.

Ceviz yaprağı ve meşe dalı kabuğu

Her iki drog da bol miktarda tanen maddesi içerir. Eşit oranda karıştırılarak veya tek tek kullanılabilirler. Tanen maddesi tüm deriyi ve bu arada deri gözeneklerini de sıkılaştırarak, aşırı terin yüzeye ulaşabilmesini önleyebilir.

Reçete:  3 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış (taze veya kurutulmuş) meşe dalı kabuğunu veya 4 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış taze ceviz yaprağını (veya 2 yemek kaşığı kurutulmuş) 2 litre soğuk suya ekleyin ve 5-6 saat bekletin. Sonra kabı ocağa koyarak kaynama derecesine kadar ısıtın ve 5-6 dakika kadar kaynatıp, 10-15 dakika demlendirdikten sonra süzün. Bu kaynama suyunda, terleyen ellerinize veya ayaklarınıza  10-15 dakikalık banyolar yaptırın. Eğer aşırı terleme vücudunuzun tümünü etkiliyorsa, banyo küvetinizde ki sıcak banyo suyuna bu kaynama suyunu ekleyerek, 15 dakikalık bir banyo alın. Banyo sonunda kumlanmadan bir bornoza sarınarak yatakta 20-30 dakika kadar dinlenin.

Homeopatik İlaçlar

-Salviaofficinalis

Ada çayı bitkisinden elde edilir. Salviaofficinalis D4 seyreltisi, aşırı terlemeyi önleyebilecek özelliklere sahiptir.

Kullanım dozajı: Günde pek çok kere birkaç damla alınır ve bir süre ağızda dolaştırıldıktan sonra yutulur.

-China – (Cinchonasuccirubra)

Kına kına ağaç dallarının kabuklarından elde edilir. China D4 seyreltisi, özellikle koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemeyi önleyebilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet, yemeklerden yarım saat önce, dil üstünde eritilir.

Alınabilecek önlemler

• Sabahları, içine bebek şampuanı katıp soğuk suya daldırdığınız bir sabunlanma beziyle bedeninizi temizleyiniz. Böylece, bedeninize hoş bir koku hakim olacak ve yağ bezlerinizin aşırı üretimi kısıtlanabilecektir.

Kan Dolaşımı bozuklukları sebepleri ve tedavisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz