Kan Dolaşımı Bozuklukları Sebepleri ve Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
105
Kan Dolaşımı Bozuklukları
Kan Dolaşımı Bozuklukları

Kan Dolaşımı Bozuklukları Belirtileri

-Atar damarlardan kaynaklanan kan dolaşımı bozuklukları: soğuk ve morarmış parmaklar veya ilgili bölgede oluşan ani ağrılar, solgun ve soğuk deri.

-İşlevsel kan dolaşımı bozuklukları: Solgunluk, mavimsi renk değişikliği, soğuğa karşı duyarlılıkta artış; bazı durumlarda damar krampları ve ağrılar; migren ağrıları da kafadaki kan dolaşımı bozukluklarından kaynaklanabilir.

Kan Dolaşımı Bozuklukları Nedenleri

Kan dolaşımı bozuklukları, bedenin çeşitli bölgelerine kan akımını azaltan damar daralmalarından veya damar kramplarından kaynaklanır. Bu yüzden, çeşitli organların kanla beslenmesi zaman içinde zorlaşır.

Genelde iki çeşit kan dolaşımı bozukluğu vardır:

• Atar damarlardan kaynaklanan kan dolaşımı bozuklukları, kollarda ve bacaklarda, kalpte, böbreklerde görülebilir veya örneğin el ve ayak parmaklarında akut arteriyel tıkanmalar şeklinde de ortaya çıkabilir. Bu durumda hemen uzman hekime başvurmak gerekir!

• İşlevsel kan dolaşımı bozuklukları genellikle ellerde, ayaklarda,kollarda, bacaklarda ve yüzde kendini gösterir ve bazı destekleyici önlemlerle rahatlıklar sağlanabilir.

Kan Dolaşımı
Kan Dolaşımı

Organik Gerçekler

Bir damar zayıflığı çoğunlukla yapısal veya kalıtımsaldır. Ama kan dolaşımı bozuklukları soğuk nedeniyle veya stres baskıları nedeniylede oluşabilir. Ama tüm bunların yanı sıra, duruş bozuklukları veya boyun omurlarındaki düzeltilebilir bir deformasyondan da kaynaklanabilir. Kan dolaşımının engellenmesi ve bu bozukluklar giderildikten sonra dolaşım yeniden normalleşebilir.

En basit kan dolaşımı bozukluklarının bile hemen üstüne gidilmesi gerekir, aksi halde kişi çok kötü sonuçlara katlanmak zorunda kalabilir.

Psikolojik Gerçekler

Duygusal baskıların ve stres etkenlerinin sempatik sinir sistemini ve damar esnekliklerini olumsuz etkilemesinin sonucunda kan dolaşımı bozuklukları oluşabilir.

Önemli!

Atar damarlardan kaynaklanan kan dolaşımı bozuklukları, tromboza ve emboliye yol açabileceği için, mutlaka bir uzman hekim tarafından tedavi edilmelidir. Uzman kontrolüne başvurulmayan durumlarda, kanla beslenemeyen bazı organların ölümü bile söz konusu olabilir (örneğin, ayak, bacak veya parmak). Organ çürümesinden kaynaklanan zararlı maddelerin tüm bedeni zehirlemesinin önünü almak amacıyla, o organ cerrahi girişimle bedenden ayrılır (ampütasyon).

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!

Alınacak önlemler sayesinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilirsiniz. Bu konuda yapabilecekleriniz:

• Sigarayı hemen bırakın

• Kilonuzu normalleştirin

• Beslenmenizde yağa çok az yer verin

• Yüksek kan basıncınızı dengeleyin

• Şeker hastalığının kurallarına kesinlikle uyun

Aşağıdaki önlemler şikayetlerin azalmasını sağlayabilir:

• Zaman zaman ortaya çıkan yürümedeki aksamalara karşı alınabilecek en yararlı önlem, yürüme egzersizleridir. Ağrı başlayana kadar yürüyebildiğiniz mesafeyi ölçün. Bu mesafenin 3/4 ‘ ünü hızlı adımlarla yürüyün. Bu mesafeyi yeniden yürümek için birkaç dakika bek leyin. Günde bir saat oyunca bu egzersizi yapın. Her hafta ağrısız yürüyebildiğiniz mesafeyi ölçün ve onu yavaş yavaş uzatın.  Zamanla daha uzun mesafeleri ağrısız yürüyebildiğinizi göreceksiniz.

• Yatağınızın baş tarafını 10-15 cm yükseltin.

• Sıcak termofor veya elektrikli battaniye kullanmayın.

• Her gün ayaklarınızı kontrol edin; kızarıklıklar, sıyrıklar, yaralar ve nasırlar. Yere koyduğunuz büyükçe bir el aynasından ayak tabanlarınızı da dikkatle kontrol edin.

• Ayaklarınızı her gün ılık su ve yumuşak bir sabunla yıkayın,dikkatlice ve iyice kurulayın.

• Ayak baş parmağını sıkmayan-vurmayan ayakkabılar giyin.

• Asla çıplak ayakla yürümeyin.

Soğuk Su Tedavisi

Kan dolaşımı bozukluklarına karşı yapılabilecek en başarılı egzersizlerden biridir: Duşunuzdan akan basınçlı soğuk suyu yavaşça sağ ayağınızın dış tarafından belinize kadar yükseltin; sonra ayağın iç tarafından başlayarak kasığa kadar çıkın. Aynısını sol bacağınıza da uygulayın. Bu uygulamayı her bacak için 2 kere olmak üzere, günde en azından 2-3 kere tekrarlayın.

Kan Dolaşımı Şeması
Kan Dolaşımı Şeması

Damar Egzersizleri

Bacakların kan dolaşımını arttırmak için şu hareketler yapılabilir:

• Ayakta dururken ayak parmaklarınızın üstüne kalkın ve tekrar inin. Bu hareketi günde en az 20 kere yapabilirsiniz.

• Ayakta dururken ayak parmaklarınızın üstüne kalkın ve dönüşümlü olarak sağ ve sol topuklarınızı yere değdirin. Bu egzersizi de günde 20-30 kere tekrarlayabilirsiniz.

• Ellerinizi öne doğru uzatarak dizlerinizi bükün ve yeniden ayağa kalkın. Bu egzersizi günde en az 10 kere tekrarlayın.

• Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanın! Merdivenleri çıkarken mümkün olduğunca ayak parmaklarınızın üstünde yürüyün.

Homeopatik İlaçlar

-Aesculus – (Aesculushippocastanum): At kestanesi meyvesinden elde edilir.Aesculus D2 veya D3 seyreltisi, öncelikle toplar damarlar olmak üzere, tüm damarların duvarlarındaki şekil bozukluklarını tedavi edebilecek çok etkili ve güvenilir bir ilaçtır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 15-20 damla alınır.

Ayrıca, At kestanesinden elde edilen standart preparatlar da (öncelikle Almanya’ da) eczanelerden temin edilebilir: LindigoaS (damla), Venostasin N forte(draje), Venostasinretard(kapsül),Venostasin S(damla).

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz!

• Mümkün olduğunca bol C vitamini alın, çünkü o toplar damar duvarlarını güçlendirir. C vitamini en fazla, kivi, portakal, limon,greyfurt, domates ve maydanozda bulunur.

• Soğanın ve sarımsağın etken maddeleri, kanda pıhtı oluşumunu gerçekleştiren maddelerin etkisini azaltır.

• Açık havada gezintiye çıkmak veya yüzmek, kan dolaşımı bozukluklarına karşı alınabilecek etkili önlemlerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz