Hemoroid (Basur)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
275
Basur Sebepleri tedavisi
Basur Sebepleri tedavisi

Hemoroid Belirtileri

-Bağırsak ucunda hastalıklı damar genişlemesi

-Anüs kaşıntısı ve bağırsak boşaltımı sırasında ve sonrasında batıcı ağrılar

-Dışkı üzerinde açık kırmızı renkli kan görülmesi

Hemoroid Neden Olur

Genetik yatkınlık hemoroid de önemli rol oynayan bir özelliktir. Ama bu özellikten bağımsız olarak pek çok şey de onun oluşmasına yol açabilir; doğumlar, kabızlık veya yumuşak dışkı .

Organik Gerçekler

Hemoroid hastalarının %80 kadarı henüz hastalığın birinci evresindedir. Bu evrenin tanımı, gerçi arada bir dışkı üzerinde kan görülmesi, ama doku yumrularının (memelerin) henüz oluşmamış olması biçiminde yapılabilir. Eğer bu durumda tedaviye başlanacak olursa, uzman hekimin uyguladığı operasyonlara gerek kalmadan hemoroit kontrol altına alınabilir.

Psikolojik Gerçekler

Kabızlığın ve ishalin(hemoroidin başlıca riziko faktörleri) oluşumunun ardında genellikle psikosomatik nedenler aramak gerekir. Stres durumları veya bastırılmış korkular ve istekler sempatik sinir sistemini olumsuz etkiler. Dengesini yitiren sistem de kabızlığı veya ishali başlatır.

Olası başka nedenler:

Hemoroide yol açan nedenler konusunda son zamanlarda başka olasılıklar da dile getiriliyor: Alkol, anal bölge alerjileri, prostatta değişimler, besin alerjileri veya karaciğer aksaklıkları.Ama yine de, rahatsızlığın gerçekten de hemoroid olup olmadığının mutlaka bir uzman hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir.

“Dış” Hemoroid

Anüs çıkışında oluşan ve halk dilinde “dış” hemoroit olarak adlandırılan sancılı yumuşak yumruların tıbbi adı, perianalthrombosis ‘dir. Yani, anüs çevresinde çatlayan kan damarlarından sızan kanın oluşturduğu hematomlardır.Hematomun anlamı da zaten, bir doku içinde kan toplanmasıdır.Bu hematomlar, yani dış basurlar iyice olgunlaşınca patlayarak yok olurlar ve belki de çok uzun yıllar boyunca tekrar ortaya çıkmazlar.Olgunlaşmayı hızlandırmak için, dayanılabilecek derecede sıcak su oturma banyoları yapılabilir ve ardından da İhtiyol merhemi (karamerhem) kullanılabilir.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Yumuşak tuvalet kağıdı

En iyisi, kullanmadan önce tuvalet kağıdını biraz ıslatmaktır.

Soğuk yıkamalar

Bağırsakların boşaltılmasının ardından anüsün bol soğuk suyla yıkanması, kaşıntıyı azaltacak ve zedelenen damarların kapanmasını sağlayacaktır. Ayrıca pek çok bakterinin de suya kapılarak akıp gideceği unutulmamalıdır.

Kaşıntı ve ağrılara karşı :

-İsveç şurubu ile ıslattığınız bir pamukla anüse 5-10 dakikalık kompresler uygulayabilir veya yarı yarıya suyla seyrelttiğiniz İsveç Şurubunu bir damlalıkla doğrudan anüsten içeri damlatabilirsiniz.

-Aynısafa Merhemi de yatıştırıcı ve iyileştiricidir. Merhemi parmağınızla içeri iter ve anüs çevresine de sürebilirsiniz. Ağrılar ve kaşıntılar dinecektir.

-Sarı Kantaron Yağı; bitkinin sarı çiçeklerinin zeytin yağına yatırılmasıyla elde edilen bu kan kırmızısı yağ, öncelikle yaraları iyileştirici ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Kan kırmızısı bir renge sahip olmayan yağlar gerçek değildir!Yağ içirilen bir parça pamuk anüsten içeri itilebilir veya damlalıkla anüsten içeri gönderilebilir.

-Mayıs Papatyası  ve/veya  Atkuyruğu kaynama sularıyla ılık oturma banyoları yapılabilir.

-Meşe dalı kabuğu ve/veya Ceviz ağacı yaprağı kaynama sularıyla ılık oturma banyoları yapılabilir.

Reçete: Bitkiler tek tek veya eşit oranda karıştırılarak da kullanılabilir.

Bir litre soğuk suya 2 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki eklenir ve 2-3 saat sonra ocağa koyulur. Hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 5 dakika kaynadıktan sonra demlenmeye bırakılır.Bir saat kadar sonra süzülür ve oturma banyosu suyuna (4-6 litre) eklenir.Ayrıca, demlenip süzüldükten sonra, bu kaynama suları, bir damlalıkla veya şırıngayla doğrudan anüsten içeri boşaltılabilir de.Genişleyen dokular ve damarlar sıkılaşacak, hemoroit memeleri küçülecektir.

Bitki Çayları İle Tedaviye Destek

-2-3 ay boyunca sürekli olarak, balla tatlandırılmış Isırganotu çayı günde 2-4 bardak içilebilir. Ayrıca, bolca çiçek balı yemek de yararlı olacaktır(şeker hastaları yemez).

-Hindiba-Isırganotu-Sinirliot eşit karışımının çayı günde 3 bardak,aç  karnına veya öğün aralarında içilebilir.

-Civanperçemi çayı da, günde 2-3 bardak olmak üzere, 2-3 hafta boyunca içilebilir.

Yeni bir rahatlatıcı daha!

Çay ağacı yağı (Teatreeoil) kaşıntıyı ve ağrıları yatıştırır.Ilık bir oturma banyosuna 10-15 damla saf çay ağacı yağı ekleyerek iyice karıştırın. Ve 10 dakikalık oturma banyosunun ardından, anüs bölgesini dikkatlice ve iyice kurulayın.

Homeopatik İlaçlar

-Hamamelis – (Hamamelisvirginica): Kuzey Amerika’da yetişen bir bitkiden elde edilir.Hamamelis D6 seyreltisi, kaşıntıyı ve ağrıyı yatıştırır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 -2 tablet veya 15-20 damla alınır.

-Aesculus – (Aesculushippocastanum):At kestanesi meyvelerinden elde edilir.Aesculus D2 veya D3 seyreltisi, öncelikle toplar damar duvarlarındaki şekil bozukluklarını tedavi edebilecek çok etkili ve güvenilir bir ilaçtır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 15-20 damla alınır.Ayrıca, at kestanesinden elde edilen ilaçlar da (öncelikle) Alman eczanelerinden temin edilebilir: Lindigoa S (damla), Venostasin Nforte (draje), Venostasinretard (kapsül), Venostasin S(kapsül), Venostasin S (damla)

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

• Beslenmenizde, çözünemeyen lifli besinlere öncelik tanıyın; kabuklu meyve, sebze ve tahıllar.

• Düzenli spor sayesinde sindirim organlarına masaj yapılır.Bilinçli yapılan spor, bağırsakları destekleyen karın kaslarını güçlendirir ve sonuç olarak düzenli ve sağlıklı bir dışkılamanın oluşumunu sağlar.

• Anüs bölgesine oluşabilecek baskıları en aza indirmek için,bağırsak boşaltımı sırasında sakin davranılmalıdır. Ikınma,doğum sırasındaki ıkınmalar gibi yapılmalı, derin bir soluk alındıktan sonra, büzülen dudakların arasından soluk verilirken,bir yandan da ıkınılmalıdır. Böylece, genişleyen akciğerlerin itişiyle diyafram bağırsaklara baskı yapar ve bağırsakların boşalımı kolaylaşır. Bir deneyin! Ayrıca, bağırsakların her gün boşaltılması ille de gerekli değildir. İki günde bir kere de yeterli olabilir.

• Tuvalet kağıdından kısmayın! Kağıdın ille de 3-4 kat olmasıgerekmez, ama anüs çevresini zedelemeden iyice temizlemelisiniz! Unutmayın, tuvalet kağıdı zımpara kağıdı gibi kullanılmamalıdır!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz