Toplar Damar İltihabı Sebepleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
209
Toplar Damar İltihabı
Toplar Damar İltihabı

Toplar Damar İltihabı Belirtileri:

-Toplar damar iltihabı genellikle bir toplar damar boyunca ağrılar eşliğinde bacakların şişmesi, yüzeysel toplar damarlar boyunca deride kızarıklık ve aşırı ısı.

-Değişik durumlarda: Kas krampları; yorgunlukta artış; bacaklarda yanma duygusu, özellikle uzun süre ayakta durulduğunda; diz kapağının üst yanında kaşınma veya egzama.

-Deri renginde değişimler: Genellikle diz kapağı ile ayak bileği arasındaki baldır bölgesinin iç tarafında.

-Komplikasyonlar: Yaralar, ayakta veya bacakta.

Toplar Damar İltihabı Nedenleri:

Ayaklara kadar inen kanı kalbe geri göndermekle görevli olan bacak toplar damarları, kişi ayakta dururken büyük bir kan basıncının etkisindedirler. Çoğu toplar damarların iç yüzeyinde cep biçiminde özel kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıkların görevi, kanın çevre dokulara geri akışını önleyerek, kalbe doğru akmasını kolaylaştırmak ve bacak toplar damarlarında oluşan basıncı en alt düzeyde tutmaktır. İşte bu nedenlerle de bu kapakçık sistemi bacaklarda daha önemlidir. Yürüdüğümüzde, bacak kasları toplar damarlara baskı yaparak kanı yukarıya, yani kalbe yönlendirirler. Bu durum aynen tersyüz edilmiş bir sağım işlemine benzer; sanki bir ineğin memesi aşağıdan yukarı doğru sıvazlanıyormuş gibi.

Uzun süre ayakta durduğumuzda ise bu kas pompası çalışamaz. Bu durumda, bacak toplar damarlarında oluşan basınç, damar duvarlarına zarar verir. Toplar damarlarda çıkıntılar (varis) oluşur ve daha sonra da toplar damarlardaki kapakçıklar görev yapamaz duruma gelirler. Özellikle bağ doku zayıflığı olan kişiler (genellikle kalıtsal) bu duruma düşebilirler. Ama gebelik sürecindeki hormon değişiklikleri ve aşırı kilo da varis oluşumuna ve toplardamar iltihabına yol açabilir. Ayrıca, otobüste, otomobilde veya uçakta oturarak sürdürülen uzun yolculuklarda da, hareketsizlikten ötürü derin toplar damarlarda iltihaplanmalar oluşabilir. Aynı durumun alçılı bir bacakta da oluşması mümkündür.

Biyolojik Gerçekler

İki tür bacak toplar damarı vardır: Yüzeysel damarlar ve derin damarlar. Eğer derin damarlarda bir yıkım oluşmuşsa, kanı derinlerden yukarı ulaştırabilmek için yüzeysel damarlara önemle ihtiyacımız vardır. Yüzeysel damarlar böylece derin damarların görevinin önemli bölümünü üstlenebilirler, ama bunun tersi ne yazık ki mümkün değildir. İşte bu durum, hastalıklı yüzeysel toplar damarların enjeksiyonla kurutulması veya ameliyatla alınması söz konusu olduğunda, göz önünde bulundurulması gereken çok önemli bir olgudur. Çünkü bu yöntemlerin uygulanabilmesi için, derin damarların kesinlikle sağlıklı olmaları gerekir!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Eğer mesleğinizin gereği olarak sürekli ayakta durmanız gerekiyorsa, arada bir bacaklarınızın yükünü hafifletmeniz gerekir.

Aşağıdaki egzersizleri zaman zaman uygulayınız:

• Topuklarınızı yukarı kaldırarak ayaklarınızın ucunda durun ve kısa aralıklarla bu egzersizi tekrarlayın.

• Dinlenme zamanında bacaklarınızı yükseğe kaldırın; örneğin ayaklarınızı masanın üstüne koyun. Veya sırtüstü yere uzanın ve ayaklarınızı yukarı kaldırarak duvara dayayın (90 derecelik bir açı oluşturun).

Varis Çorapları

Varis çorapları rahatlatıcıdır ve kan akımını destekler. Eczaneden satın alabilirsiniz. Daha ağır durumlarda, örneğin iltihaplanmalarda ise, destekleyici sargı kullanılabilir. Eczacınız veya doktorunuz size bu sargının nasıl kullanılacağını gösterebilir.

Düzenli Sindirim

Bağırsak boşaltımını kolaylaştırın: Ikınmak bile olumsuz tepkilere yol açabilir; ağır yüklerin kaldırılması da zararlıdır.

Soğuk Su Tedavisi

Kan damarları için dolayısıyla toplar damar iltihabı için çok yararlı bir yöntemdir: Duşunuzdan akan basınçlı soğuk suyu yavaşça sağ ayağınızın dış tarafından belinize kadar yükseltin, sonra aynı ayağın iç tarafından başlayarak kasığa kadar çıkın. Aynısını sol bacağınıza da uygulayın. Bu uygulamayı, her bacak için 2 kere olmak üzere, günde 2-3 kere tekrarlayın.

Toplardamar İltihabı Tedavileri

-Arnika Salbe (merhem) ile iltihaplı damarların üstüne kompresler yapılabilir. Arnika merhemi, Arnica montana – Dağ Öküzgözü adlı bitkiden elde edilir ve öncelikle Alman eczanelerinde aranmalıdır.

-Beyaz Lahana yaprak kompresleri, kapanmayan bacak yaralarına ve toplardamar iltihaplarına karşı başarıyla kullanılabilir.

Reçete: Taze iç yaprak ılık suda iyice yıkandıktan sonra sert sapları bıçakla kesilerek çıkartılır ve bir merdane ile ezildikten sonra yaranın veya iltihaplı bölgenin üstüne yatırılır ve sargı beziyle, çok sıkı olmamak kaydıyla tespit edilir. Dört saatte bir sargı açılır, yara beyaz şarapla iyice temizlenir ve yeni bir lahana yaprağı yatırılarak tespit edilir. İltihaplanma veya bacak yarası kısa sürede iyileşecektir.

-Aynısafa Merhemi, günde 2 kere varislere ve toplardamar iltihaplarına karşı kompres biçiminde kullanılır. Aynısafa Merhemi, Celendula officinalis-Aynısafa Çiçeğinden elde edilir. Eczanelerden veya güvenilir aktarlardan temin edilebilir. Alman eczanelerinde Calendula Salbe adı ile satılmaktadır.

Homeopatik İlaçlar

-Aesculus – (Aesculus hippocastanum): At kestanesi meyvelerinden elde edilir. Aesculus D2 veya D3 seyreltisi, toplardamar duvarlarında oluşan bozuklukların tedavisinde güvenilerek kullanılabilecek etkili bir ilaçtır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 5-20 damla alınır.

Ayrıca, Atkestanesinden elde edilen standart preparatlar da (öncelikle Almanya’da) eczanelerden temin edilebilir: Lindigoa S (damla), Venostasin N forte(draje), Vonostasin retard (kapsül ), Venostasin S (kapsül), Venostasin S (damla).

Sülük Tedavisi

Toplardamar iltihaplarında sülük tedavisi kendisini kanıtlamış bir yöntemdir. Bu kan emicilerin bir hekim veya uzman kişi tarafından hasta bölgeye yerleştirilmesini sağlayın.

Enzimler yardımcı olabilir…

Eczanelerden temin edeceğiniz enzim preparatları kan dolaşımını destekler, şişliklerin inmesini sağlar ve iltihaplanma tepkisinin azalmasına yardımcı olur.

Önlem alarak sağlıklı kalın!

• Bolca yürümek, koşmak, bisiklete binmek ve yüzmek.

• Normal kilonuzda kalmaya çalışın.

• Bacaklarınızı uzun süre sıcağa yakın tutmayın: Örneğin bir sobanın yanına oturmak, elektrikli battaniye veya sıcak termofor kullanmak gibi.

• Sigara ile ilişiğinizi kesin ! Nikotin, kanın pıhtılaşma özelliğinde değişimlere yol açar.

• Kan dolaşımını rahatsız edici her şey zararlıdır: Örneğin dar korsajlar veya bacağı sıkan dar çorap lastikleri.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz