Siğil (verruca) neden olur? Siğil tedavisi nasıldır?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir..

0
155
Siğil Sebepleri ve tedavisi
Siğil Sebepleri ve tedavisi

Birçok insanda görülen siğil hakkında detaylı bilgilendirme ve siğil tedavisi için olmazsa olmaz bilgiler yazımızda…

Siğil nasıl anlaşılır?

Siğil tedavisi için teşhis önemlidir…

-Mercimek veya nohut iriliğine ulaşabilen ve deri yüzeyinde oluşan yumrular.

-Genellikle koyu renklidirler.

Siğil neden olur?

Siğil virüsü olarak tanımlanan Papilloma virus siğillerden sorumludur.

Bedensel Gerçekler

Üst deri hücrelerinin virüs enfeksiyonu nedeniyle aşın çoğalması sonucunda oluşur. En sık rastlanan biçimi yuvarlak ve kabartılı,yüzeyi kuru ve pürtüklüdür. Bunun yanında, yassı ve ipliksi siğillerde vardır. Siğil bulaşıcı olabilir.

Psikolojik Gerçekler

Siğiller, onunla oynamak veya koparıp atmak konusunda kişiyi baştan çıkarabilecek tüm özelliklere sahiptirler. Deri yüzeyinden çok belirgin biçimde farklıdır, buruşuk veya pütürlüdür ve deriden kolayca ayrılabilecek bir yabancı madde olduğu kanısını uyandırabilir. Ama gerçek hiç de sanıldığı gibi değildir.

Önemli!!!

Siğilleri kendi başınıza ameliyat etmeye kalkışmayın sakın!

Benzetme tehlikesi!

Siğiller kolaylıkla deri kanseri yumrularıyla karıştırılabilir. Kişide 30 yaşından sonra oluşan siğillerin niteliğinden emin olabilmek için bir uzman dermatoloğa gösterilmeleri doğru olur. Yani siğil deyip geçmemek gerekir.Mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına yani bir dermotoloğa göstermek gerekir.

İnatçı ve değişken!

Eğer bir ilaçla siğillerinizden birini yok edebilmişseniz, aynı ilaçla öteki siğillerinizi de yok edebileceğinizden emin olamazsınız! Hatta bazen, vücudunuzdaki beş ayrı siğili de beş ayrı ilaçla tedavi etmek zorunda kalabilirsiniz.

Siğil Çeşitleri Nelerdir? Kaç çeşit siğil vardır?

Basit Siğiller (Verruca Vulgaris)

Bu tipteki siğiller yuvarlak, genelde kabamsı dokulu ve kahverengi veya sarımtıraktır. Çoğunlukla ellerimizde ve bacak ve tırnak çevrelerinde olurlar.

Ayak tabanı Siğilleri (Verruca Plantaris)

Ayak Siğili
Ayak Siğili

Ağrıya neden olmaları ile bilinirler ve genelde ayaklarda deri altında bulunurlar.İnsanlar çoğunlukla nasırla karıştırır. Siğil ile nasırı ayıry edebilmek için siğilin içindeki kırmızı ya da siyah noktaların varlığı kontrol edilmelidir. Vücut kilo oranına göre ayak tabanında ki içe doğru büyüme yapabilirler.

Nasır ile ilgili detaylı bilgilendirme ve tedavi yöntemleri yazımız için tıklayın…

Verruca Plana (Düz Siğiller)

Bu tipteki siğiller, yüzler, eller ve bacaklar üzerinde ve baya çok sayıda siğil kümesinde küçük ve diğerlerinden farkı düz yapı da yani pürüz olmamasıdır. Vücudumuzun her bölgesinde olabilceği gibi özellikle yüz, saçlar ve el üstlerinde yerleşirler.

Genital Siğiller (Condyloma acuminatum, Verruca acuminata )

Bu tipteki siğiller insanların genital bölgelerinde ortaya çıkar ve çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşır.

Siğil Tedavisi yöntemleri

• Normalde salisilik asit çözeltileri veya flasterleri kullanımı başarılı olabilir. Ama inatçı vakalarda, uzman hekim tarafından siğile bleornycin enjekte edilir. Kuruyan siğil dokuları 3-4 hafta içinde yok olurlar. Bu yöntem genellikle başarılıdır. Amableomycin gebelik sürecinde kullanılmamalıdır!

• Eğer ilaç yoluyla başarı elde edilememişse, basit operasyonlarlada siğil alınabilir.

• Siğil sıvı nitrojenle dondurulur. Lokal anestezi gerekmez.Operasyondan birkaç saat sonra oluşan bir kabarcık hekim tarafından alınır ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Kalıcı bir yara izi oluşmaz, ama bu tedavinin ardı ardına birkaç kere tekrarlanması gerekebilir.

• Siğiller, lokal anestezi uygulanarak, karbondioksit lazeri ile buharlaştırılabilir. Daha sonra bir kanama olmaz ve kısa süreli hafif bir ağrı hissedilir.

A ve C vitaminleri

Siğil tedavisi ‘nde bu vitaminler, deri savunma sistemini harekete geçirirler, ama yüksek doz riskini devre dışı bırakmak için, doğrudan hasta bölgeye uygulanırlar. Eczaneden aldığınız vitamin kapsüllerini açın ve içindekileri siğilin üstüne dikkatle dağıtın.

Çay Ağacı Yağı / TeaTreeoil

Bu bitkisel yağ virüs öldürücü etkiye sahiptir ve derinin içine kolayca işleyebilir. Günde en az 2-3 kere siğilin üstüne doğrudan birkaç damla yağ damlatın. – Siğil kuruyana kadar bu tedaviyi sürdürün.

Mutfak soğanı!

Akşamları siğillerin üstüne birkaç damla soğan öz suyu damlatılır.Bir süre sonra siğil kuruyup yok olacaktır!

Kırlangıçotu özsuyu

Kırlangıç otunun portakal renkli öz suyu 20 değişik alkaloit maddesi içerir. Bu alkaloitlerin doğal bileşimi, virüs kökenli siğillere karşı çok etkilidir. Ama bu bitki öz suyunun mutlaka canlı bitkiden elde edilip siğilin üstüne sürülmesi gerekir. Genelde, 3-5 günlük bir tedavi sonucunda siğil yok olur ve bir daha da ortaya çıkmaz.İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde, bitkinin yapraklı ince bir dalı koparılır ve ucundan kırık bölgeye doğru sıvazlanarak, portakal renkli öz suyun dal ucunda bir damla oluşturması sağlanır. Hemen orada, öz su doğrudan siğilin üstüne sürülür ve etkilemeye bırakılır.Bu tedavi günde 2 kere tekrarlanabilir. Kırlangıç otu saksıda da kolayca yetiştirilebilir ve her zaman taze öz su elde etme olasılığı elde edilmiş olur.

Aynısafa çiçeği

Taze bitkinin saplarının öz suyu siğilin üstüne günde 2-3 kere sürülür ve bu tedavi 5-7 gün sürdürülür. Süre sonunda siğil yok olacaktır.Veya aynı safa merhemi de kullanılabilir. Bu merhemi güvenilir aktarlardan satın alabilir veya kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Önlem alarak sağlıklı kalın…

• Enfeksiyon olasılıklarını azaltmaya özen gösterin! Banyodan veya duştan sonra, başta parmak aralarınız olmak üzere, çok iyi kurulanın. Halka açık havuzlarda ve otel odalarında kesinlikle yalınayak dolaşmayın. Beden bakımınızı yaparken siğilli bölgelere dokunmayarak, siğilin başka bölgelere bulaşmasını önleyebilirsiniz. Vücudunda siğil olan bir aile üyesinin, kremleri,sabunlanma bezi ve havlusu, öteki üyeler tarafından kullanılmamalıdır.

• Derinizin kan dolaşımını güçlendirin. Kışın bile sık sık açık havada gezintiler yapın. Arada bir ellerinizi ve ayaklarınızı soğuk suyla uzun uzun yıkayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz