Çocuklarda Yüksek Ateş Sebepleri, Tedavisi

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
141
Çocuklarda Ateşlenme

Çocuklarda Yüksek Ateş Sebepleri:

Yüksek ateşin sebebi yüksek olasılıkla bir diğer hastalığın izlerinden biridir. İzi görülen bu hastalık tanısı için, tüm görülen emarelerin çok dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi gerekir.

Çocuklarda Yüksek Ateş Göstergeleri:

-Beden ısısının normal değerler üzerine çıkması

-Vücut ısısının sağlık kuruluşları tarafından normal beden ısısı olarak belirtilen 38,5 derece ve üzerine çıkması

Yüksek Ateş Biyolojik Gerçekleri

Küçük yaşlarda ortaya çıkan yüksek ateş, vücut renginin gri bir hal alması ve sıvı tüketimini istememe durumu bilhassa küçük çocuklarda bir virüs iltahabı veya enfeksiyonu belirtisi olabilir. Dolayısıyla görülen bu yüksek ateş bu tür enfeksiyonlara karşı kıymetli bir teşhis  sebebi olabilir. Aslında bir virüs durumunda bebek vücudu bu duruma karşı reaksiyonlu olabilir. Fakat en güzeli bu kararı çocuk hastalıkları dalında uzman bir çocuk doktorunun vermesidir.

Yüksek Ateş Psikolojik Gerçekleri

Halk arasında ateşi olan bir küçüğün daha dirençli ve kuvvetli olması için yemek yemesi hatta bol yemek yemesi gerektiğine inanılır. Aslında ateşi olan küçüklerde vücut sadece savunmaya geçebilmek ve diğer yükleri azaltabilmek için besin sindirimini yük olarak görebilir ve bunu durdurmak için iştahı azaltır. Bu durumda direk ortaya çıkacağı gibi ateşli durumda olan küçüğü yemek için zorlamak iyi değildir.

Panik yapmayın!

Şu bilinmelidir ki 40 dereceyi aşan vücut ısıları bilerek ve profesyonelce tedavi edilmelidir. Yukarıda da değindiğimiz gibi bebeklerde yüksek ateş keza fazlasıyla terleme insan vücudunun hastalığa sebep olan virüslere karşı sürdürdüğü çarpışma olduğu için olumlu gözüyle bakılabilir. Vücut ateşi kırk (40) dereceyi  aşmasa da ertelenmeden arkasında yatan sebepler araştırılmalıdır.

Vücut Ateşi Nasıl Ölçülmeli

Ateş ölçerken bilhassa ağızdan yapılan ölçümlerde ilk dikkat edilmesi gereken kural çocuğun küçük olduğu için diş darbesiyle termometreyi kırmasını engellemek olmalıdır. Buna dikkat ederekten bebelerde ateş ölçümü çocuğun ağzından dilin hemen altından yaklaşık iki üç dakika ölçüm yapmaktır. Bir diğer yöntem ise çocuğun koltuğunun altından fakat bu kez en az beş dakika olacak şekilde ölçmektir. Son olarak bir başka yöntem ise çocuğun anüsünden ölçüm almaktır. Burada dikkat edilmesi gereken durum anüsten yapılan koltuk altından yapılan ateş ölçümünden en az bir derece eksik çıkmasıdır.

Çocuğun termometreyi kırması problemine karşı klasik cam içi civa ile ölçüm yapan termometreler yerine; en az onlar kadar kaliteli ölçüm yapan yeni nesil dijital termometreler de kullanılabilir. Ve bunlarda çocuklar tarafından ısırılsa bile herhangi bir yaralanma veya zarar verme durumu olmaz.

Ateş düşürmeye yarayan ilaçlar ne zaman kullanılmalıdır?

Şu tekrardan unutulmamalıdır; ortaya çıkan yüksek ateş vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Kullanılacak paracetamol veya aspirin gibi ateş düşürücü şurup veya haplar bunu devre dışı bırakırsa vücudun tepki verdiği virüslere karşı beden korumasız kalabilir. Hal böyle olunca bahsi geçen ilaçları beden ısısı kırk (40) santigrat derece sınırını geçen hastalarda kullanmak gerekir.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Baldıra soğuk baskılar:

Öncelikle hastanın yattığı yatağı batırmamak için ıslak olmayan bir havlu ile örterek işe başlayın. Bu işlem yaklaşık her 15 dakika da bir yinelenmelidir. Gerekirse bir beş dakika eksik olarak da uygulanabilir. Hastayı boylu boyunca yatırın. Büyükçe bir havluyu gayet soğuk bir suya bastırın. Daha sonra suyunu sıkın. Sonra hastanın diz kapaklarını geçmeyecek şekilde baldır kısımlarına sarın. 10-15 dakika sonra işlemi tekrarlayın.

Mayıs Papatyası Çayı, Kekik Çayı ve Ihlamur Çayı

Vücut ısısının yükselmesine karşı kendini korumaya çalışan vücudu desteklemek adına bitkisel çaylar kullanılabilir. Yaygın olarak bilindiği gibi kekik bakteri öldürendir. Ihlamur içildiğinde ise terlemeyi çoğaltır. Bir diğeri olan mayıs papatyası çayı ise iltihaplanmalara karşı çok etkilidir. Bu bitkilerin hepsi iyi birer destekçi olarak kullanılabilir.

Tarif: Mayıs papatyası, ıhlamur, kekik , ince ince kıyılır. Daha sonra aynı gramda karıştırılır. Üstü kapatılmış olarak kaynatılarak demlenen yaklaşık bir su bardağı sudaki bu bitkisel kür, 6-7 dakika demlendikten sonra paşaları süzüldükten sonra çok az  doğal bal kullanılarak acısı giderilir ve içilir. Bu karışımın hiçbir ters etkisi bulunmamaktadır.

Bol bol sıvı tüketilmeli…

Küçüklerde vücutta meydana gelen bir ateşlenme esnasında normal zamanlara göre vücudun sıvı ihtiyacı çoğalır. Burada sıvıdan kasıt asitli kola türü içecekler değildir. Bu tür içecekler mideye zarar verir ve sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğurur. Bunun yerine çocuğa yan etkisi olmayan limonata, herhangi bir meyve suyu veya bitkisel çaylar verilebilir. İşin özü hasta bol bol sıvı tüketmelidir.


Çocuklarda Yüksek Ateş İçin Bitkisel İlaçlar

-Kurtboğan otundan elde edilen Aconitum napellus  – Aconitum  hastada meydana gelen huzursuzluk,  korku ve ten kuruluğu hatta titreme ile birlikte yüksek ateş görülmesi durumunda rahatlıkla kullanılabilir.

Kullanım talimatı: Bir çay bardağı suya 50 damla eklenir. Yüksek ateş etkisini kaybetmeye ve bunun belirtisi olarak da hasta terleme durumuna gelene kadar, her 15 dakikada bir yudum içirilir.

Hasta giderek hırçınlaşıyorsa, sebepsiz saldırganlaşıyorsa ve hiç beklenmedik şekilde birdenbire ateş çok yükseldiyse güzel avrat otundan elde edilen Belladonna – (Atropa bella-donna) seyreltisi çok yararlı olacaktır.

Kullanım talimatı: Her yirmi beş otuz dakikada bir yudum olacak şekilde bir çay bardağı suya 45-50 damla eklenir ve es geçilmeden her yarım saatte verilir.

Sarı Yasemin adlı zehirli bitkinin kökünden elde edilen Gelsemium – (Gelsemium sempervirens)   ateşin öğleden sonra ikindi üstü yükseldiği durumlarda ve hasta sıvı ihtiyacı hissetmiyorsa yardımcı olacak iyi bir yardımcıdır.

Kullanım talimatı: İki saatte bir 1 yudum içecek şekilde bir çay bardağına 50 damla katarak içirilir.

Çocuk Ateş Ölçümü

Homeopati Nedir? Bilmiyorsanız bu konuyu okumalısınız !!!

Çocuğunuzun sağlığı için önlem alın !

• Kulağınıza küpe olsun; çocuğunuzu bol bol taze sebze ve meyve yiyecek şekilde alıştırın. Çocuk tatlı besinler de ısrar ediyorsa örneğin çikolata, onları muz gibi tatlı besinlerle veya diğer tatlı besinlerle şımartabilirsiniz. Böylece onun vücut savunmasını kat be kat güçlendirmiş olursunuz.

• Hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda çocuğunuzu uygun kıyafetlerle giydirip güneş altında kendi isteğince oynamasına izin verin. Aşırı hiperaktif çocukların hemen ihtiyaçlarını giderebilmesi için giydikleri elbiseleri kolayca çıkarılabilmesi için fermuarı olan veya düğmeli olanlar seçilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz