Mesane Yetersizliği (incontinentia urinae)

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
211
Mesane Yetersizliği

Mesane Yetmezliği  Sebepleri:

Mesane yetersizliği hastalığında tıbbi olarak bakıldığında iki çeşit görülmektedir. Bunlar:

1.Çeşit:  Bireyin sürekli idrar kaçırma halidir. Tuvaleti gelsin gelmesi her durumda hasta idrar kaçırır. Burada sebep olarak bürgen kasları görülebilir. Bu kasların zayıflamasının sonuçları genelde bu şekilde tezahür eder. Bu kasların zayıflamasının yanında başka sebeplerinde( şiddetli ağlama krizleri, aşırı gülmek, çok kuvvetli hapşurma gibi vücut zorlayıcı hareketler) idrar kaçırmaya yol açabileceğini unutmamak gerekir.

2.Çeşit: Hasta tuvalete gitmeden önce kasıklarında aşırı bir şişkinlik duyumsar. Bu durumda daha önce belirtilen bürgen kaslarında problem olmayabilir. Buraaa sorun mesane duvarındadır.Bu şişkinliğin oluşmasına o yol açmıştır.

Yukarıda belirtilen iki çeşit yetersizlik probleminin iki ayrı değişik şekilde tedavisi vardır. Sürekli tekrarlayan bir hastalık durumunda hastalar insan içinde rezil olma korkusu ile çok değişik psikolojik problemler yaşamakta; kendi kabuğuna çekilip kendilerini toplumdan soyutlamaktadırlar. Bu bir hastalıktır ve tedavisi vardır bu gibi düşüncelere kesinlikle kapılmamak gerekir!!!

Mesane Yetmezliği Belirtileri:

  • Grip bir hastanın öksürmesi sırasında idrar kaçırması
  • Şiddetli bir şekilde sesli hapşurma esnasında idrar kaçırmak
  • Komik bir olay anlatıldığında istemsizce şiddetli bir gülme krizi esnasında idrar kaçırmak

Mesane Yetmezliği Gerçekleri

Çeşit 1 türündeki hastalık sıklıkla yaşı genç hastalarda görülür. Bunun sebebi ise bu hastalarda dış etmenlerin sayısı hayli fazladır. Ve bu etmenler yaşlı bireylere oranla baya fazladır. BU gerçeği her zaman göz önünde tutmak gerekir.

Çeşit 2 olarak ele alınan hastalık türü ise genellikle mesanenin enfeksiyon kapmasından veya idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanması kuvvetle muhtemeldir. Bunun yanında psikolojik nedenleri de göz ardı etmemek gerekir.

Bireyin anlık olarak yaşadığı ruhsal durumlar , psikolojik ataklar mesanesini aşırı derece etkilemektedir. Bu şe şekilde tezahür etmektedir: “ kişinin yenemediği duygusal sıkıntılar, aşırı stres gibi durumlar direk mesane kaslarını etkiler ve istenmedik mesane kası hareketlerine sebep olabilir. Böyle bir durum görülür ise hasta hemen bir psikiyatr uzmanına muayene olmalıdır.

Hastalık durumunda kendimize destek olabiliriz!!!

Çeşit 1:

Bireyin üşütmesi durumunda ortaya çıkan mesane yetmezliği bitkisel  tedavisi:

  • 48 saatte bir atkuyruğu bitkisi ile hazırlanmış buhar oturma banyosunu uyumadan önce almak çok fayda sağlayacaktır.
  • Ayrıca atkuyruğu bitkisinde hazırlanan bitkisel çay iki öğün olacak şekilde içilebilir.
  • Civan Perçemi otu ve sarı kantaron otlarından hazırlanan bitkisel karışım günde iki öğün aç iken sıcak bir şekilde içilmelidir.
  • Bu hastalığa en güzel yardımcı sıcaklık olarak görülebilir. Sıcak sıcak alınan duş çok faydalıdır. Çeşitli bitkisel desteklerle hazırlanmış buhar oturma seansları ve sıcak ayak yıkama seansları hastaya çok iyi gelecektir.
  • Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi üşütmemeye bilhassa ayakları soğuktan koruma çok önemlidir.
  • Sıcak su torbaları gibi etmenler kulanılabilir.

Dış etkenlerle İdrar damlatma (hapşuruk, öksürük vs) :

Civanperçemi ve sarı kantaron bitkilerinin eşit karışımının çayı, sabah ve akşam saatlerinde, aç karnına, soğutulmadan yudumlanır. Ayrıca, iki günde bir atkuyruğu oturma banyosu, yatmadan hemen önce alınır. Atkuyruğu çayı da, sabah ve akşam saatlerinde birer bardak içilebilir.

Öksürme veya hapşırma sırasında idrar kaçırma:

Sinirli ot bitkisinden bitkisel bir çay hazırlanır. BU karışımı demledikten sonra günde üç öğüne kadar içilirse faydası görülecektir.

Çeşit 2:

Bu hastalığın psikolojik sebeplerle ortaya çıkan durumlarda ki türüne karşı yapılabilecekler:

  • Alkolden uzak durun
  • Kahve ve kafeinden uzak durun
  • İçme suyu olarak kaynak suyu veya güvendiğiniz markanın hazır sularını tercih edin
  • Sık idrara çıkmaya sebep  olan ilaçlardan uzak durun
Mesane Yetersizliği

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Mesanedeki kasların sinir uçlarının istemsiz kasılmasının ve buna istinaden oluşan baskının giderilmesi için bitkisel ilaç kullanmak tedavi edici etkiler gösterir.

# Zehirli bir ot olan güzel avrat otu kullanılarak ortaya çıkan Belladona sıvısı da bu hastalığa karşı gayet etkilidir.

Kullanım Şekli: 24 saatte her sekiz saatte bir kere olmak üzere 15-20 damla

# Patasyum Karbon’at kullanılarak ortaya çıkarılan Kalium carbon ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan mesane sinir ve kaslarının yetmezliğinde kullanılabilen çok etkili ve bilinen bir bitkisel tedavi yöntemidir.

Kullanma Tarifi: Bu sıvıyı fazla almak zarar verebilir ilk önce buna dikkat ederek aşırı dozdan kaçınılmalıdır. Bu sıvıyı 24 saatte bir kere 4-5 damla civarı almak yeterlidir.

# İspanyol sineği hayvanından elde edilen Cantharis sıvısı mesaneden gelen kriz kasılmaları geçirir.

Kullanım Şekli:  24 saat boyunca her 8 saatte 16-19 damla olarak uygulanır.

# Bahçelerimizde yetişen sofralarımızı yeşillendiren maydanozdan elde edilen bir sıvı olan petroselinium da mesane yetersizliğinde çok etkilidir.

Kullanma Şekli : 24 saatte her sekiz saatte bir 5-6 damla kullanılır.

Mesane Hastalıklarına Yakalanmamak İçin Neler Yapılabilir?

  • Nikotin mesane duvarı kaslarının çalışmasını ters yönde etkiler. Dolayısıyla nikotini bolca içeren tütünlü içeceklerden uzak durmak gerekir.
  • Kafein içeren içeceklerden ve alkolden uzaklaşmak gerekir.
  • Üşütmemeye dikkat edin. Soğuk yerlere çıplak ayakla basmamaya ve oturmamaya dikkat edin.
  • Küçük tuvaletiniz geldiğinde hiç beklemeyin. Tuvalete çıkmayı geciktirmeyin. Sıkıştırmayın.
  • Eğer ki fazla kilolarınız varsa her şeye zararı olduğu gibi bu hastalıkta da ana etmenlerden birisi aşırı kilodur. Mesane sorunları yaşamamak adına kilolarınızdan hemen kurtulun.
  • Kadınlarda çocuk doğurduktan sonra ve hamilelik esnasında ağır kaldırmamaya özen gösterin.

Mesane İltihabı konumuza bakmak size fayda sağlayabilir…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz