Çocuklarda Kızamık Belirtileri, Tedavisi

0
199
Çocuklarda Kızamık Belirtileri, Tedavisi
Çocuklarda Kızamık Belirtileri, Tedavisi

Çocuklarda Kızamık Nedenleri

Kızamık bir virüs hastalığıdır. Bu virüsün adı, Briarcus morbillorum ‘dur. Kızamık tedavisi için gereken tüm ayrıntıları yazımızda sizlerle paylaştık…

Çocuklarda Kızamık Belirtileri

Birinci dönem(3-5 gün): Beden ısısı hızla yükselir; ağızda yanağın içinde, kırmızı bir alanla çevrili küçük beyaz lekeler belirir; üst solunum yollarında iltihaplanma; iştahta azalma; aksırma; inatçı, hırıltılı ve kuru bir öksürük; sulanan ve kızaran gözlerin ışıktan rahatsız olması. Bu aşamada hastalık gayet bulaşıcıdır!

İkinci dönem(2-3 gün): Hastalığın tipik döküntülü dönemi başlamıştır. Kulaklardan boyuna, yüze, omuzlara, kollara ve bacaklara kadar yayılan pembe renkli küçük lekeler, daha sonra biraz kabarır, büyür, sayıları artar ve gitgide koyulaşıp kırmızılaşırlar. Beden ısısı yeniden 3 9-40 dereceye kadar çıkar.

Üçüncü dönem: Çocuk rahatlamaya başlar. Döküntüler de ilk ortaya çıktıkları bölgelerden başlayarak hızla solar. Kızarıklıkların pullanarak dökülme döneminin ardından çocuğun tümüyle iyileştiği söylenebilir.

Organik Gerçekler

Kızamık yüksek derecede bulaşıcıdır. Hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde çocuk okula gönderilmemeli ve yanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmemelidir.

Psikolojik Gerçekler

Kızamığı atlatan pek çok çocukta hastalıktan önceki durumlarına kıyasla, şaşırtıcı bir canlılık ve algılama yeteneğinde gelişmeler gözlemlenebilir. Neden: Hastalık, çocuğun kendi bedeniyle tanışmasına ve onun hastalıklar karşısındaki kırılganlığına tanık olmasına yardımcı olduğu kadar, bedenin, hastalıkları ve krizleri yenerek daha da güçlü bir durumda var olabilme gücüne sahip olduğunu anlayabilmesine de yardımcı olur. Bu durum, çocuğun özsaygısını güçlendirir.

Ö n e m l i !

Kızamık, normal gelişim sürecinde doktor desteğine gerek  duyulmayan, klasik bir çocuk hastalığıdır. Ama beklenmedik komplikasyonlar görüldüğünde; kızamık tedavisi için hemen uzman hekime başvurulmalıdır!

Örneğin:

-Ensede sertleşme; çenenin göğse değdirilmesi mümkün değildir.

-Olası kramplar.

-Çocukta bilinç bulanıklığı belirtileri.

Kızamık, yaşam boyunca sadece bir kere yaşanan bir hastalıktır.Hastalığın aynı kişide iki veya üç kere görüldüğü hakkındaki öykülerin nedeni ise, herhangi bir ateşli hastalığa yanlışlıkla kızamık tanısı konulmuş olmasıdır. Ama kızamığa yetişkinlik çağında yakalanıldığında, hastalık sürecinin atlatılmasının çocuklara kıyasla oldukça zor olduğunun bilinmesinde yarar vardır!

Giysilerin çocuğu sıcak tutması gerekir.Çocuğunuzun bedenini aşırıya kaçmadan sıcak tutun, ama ruhsal sıcaklıkla ilgili önlemler de alın; çünkü kızamık geçiren çocuklar alışılmışın dışında ağlamaklıdırlar ve sevilip okşanmaya ihtiyaç duyarlar.

Tüm bedeni ovalama banyosu

Çocuğun savunma sistemlerini güçlendirmekle kalmayıp, yakınlığa ve sevgiye duyduğu ihtiyacı da karşılayacaktır. Küçük hastayı 30-35 derece sıcaklıktaki banyo küvetine oturtun ve fazla bastırmadan ve masaj yapmadan, avuçlarınızın içiyle tüm bedenini iyice ovalayın. Kuruladıktan sonra da onu hemen yatağına yatırın. Genelde oda sıcaklığı 18-20 derece civarında olmalı ve ağrıyan gözlerin rahatlayabilmesi için, odanın fazla ışık almamasına dikkat edilmelidir.

Çocuklarda kızamık tedavisi
Çocuklarda kızamık tedavisi

Homeopatik İlaç

-Pulsatilla – (Pulsatilla pratensis):  Rüzgar gülü adlı bitkiden elde edilir. Pulsatilla D6 seyreltisi, spesifik (özgül) bir kızamık ilacıdır. Hasta çocuğu bedensel ve ruhsal açıdan güçlendirir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet(veya 5 – 1 0 damla).

Çay ağacı yağı / Tea Tree oil: Çay ağacı yağı güçlü bir dezenfektandır ve virüs enfeksiyonlarına  karşı da etkisini kanıtlamıştır. Avustralya’da, Avrupa’da ve ABD ‘nde yaygınlıkla kullanılmaktadır. Onu siz de değişik biçimlerde değerlendirebilirsiniz. Ama kullanmadan önce, çocuğunuzun bu bitkisel yağa alerjisi olup olmadığını anlamanızı sağlayacak bir test yapmalısınız. Çocuğun derisine birkaç damla yağ damlatın. Eğer yağa karşı herhangi bir alerjik tepki göstermiyorsa, onu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İnhalasyon(buğu soluma): İçinde çok sıcak su bulunan bir kaba birkaç damla çay ağacı yağı damlatın. Başını büyük bir havluyla örttüğünüz çocuk (gözleri kapalı halde)  5-10 dakika boyunca buharı solumalıdır.

Yıkamalar: İçine birkaç damla çay ağacı yağı damlattığınız ılık suya batırdığınız küçük ve yumuşak bir havluyla çocuğun bedenini hafif hareketlerle ovalayınız.

Çalkalama: Bir bardak ılık suya 5-10 damla çay ağacı yağı damlatın.Çocuk bu suyla günde pek çok kere ağzını uzun uzun çalkalasın ve tükürsün. Çünkü, bu yağın dahilen kullanılmasının sakıncaları olabilir!

Kızamığa karşı alınabilecek önlemler:

• Kızamık tedavi ‘sinde başlıca önlem aşıdır.

• Kızamık son yıllarda gitgide ender görülen hastalıklardan biri olmuştu. Ama bu arada bir aşı yorgunluğu oluştuğu ve gitgide daha çok çocukta bağışıklık sistemi yetersizliğine rastlandığı göz önüne alındığında, son zamanlarda kızamık olaylarındaki artışa ve bazen hastalık sürecinin hiç de kolay atlatılamamasına dikkat edilmesi gerekir!

Çocuğunuzda yüksek ateş belirtileri de varsa Çocuklarda yüksek ateş sebepleri ve tedavisi konumuza da göz atmak isteyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz