Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
87
karın ağrısı
Çocuklarda Karın Ağrısı Tedavisi

Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri

Bebekler genellikle gaz sıkıştırması yüzünden ağlarlar. Küçük çocuklarda ise, yağlı ağır yemekler ve psikolojik baskılar karın ağrısına yol açabilir. Yazımızı okumaya devam ederseniz çocuklarda karın ağrısı tedavisi ile ilgili birçok püf noktasını sizlere anlatacağız.

Çocuklarda Karın Ağrısı Belirtileri

-Karında ağrı ve gurultu, genellikle gaz şişkinliği ve baskı eşliğinde. -Bebekler alışılmışın dışında ağlarlar. Küçük çocuklar ise mızmızlanır ve durup dururken öfkelenirler.

Biyolojik ve Psikolojik Gerçekler

Bebeklerde sindirim aksaklıkları ve gaz oluşumu ender görülen bir durum değildir. Onların mideleri değişik biçimlerdeki besinlere henüz alışma aşamasındadır. Ama eğer bebek öncelikle anne sütüyle beslenirse bu tür sıkıntılar pek yaşanmaz. Küçük çocuklar psikolojik açıdan henüz yetişkinler kadar “dayanıklı” değildirler. Bazı stres baskıları( olası cezadan duyulan korku veya oyun arkadaşlarıyla çatışma) onun iştahını etkileyebilir ve midesinde sinirsel duyarlılığa yol açabilir. Anne babanın sürekli kavgaları veya boşanma stresleri de bu konuda önemli bir rol oynayabilir.

Karın Ağrısı

Önemli! Aniden başlayan ağrılara, kusma, aşırı şişkinlik, yüksek ateş ve nefes darlığı da eşlik ediyorsa, hemen acil yardıma başvurun!

D i k k a t !

Uyguladığınız tedavilere karşın mide problemleri 3 gün içinde geçmemişse veya kısa süreli  iyileşmelerin ardından tekrar başlıyorsa, aile doktorunuza başvurun!

Bebeğiniz için rezene çayı:

Rezene çayı , bebeklere uygunluğu denenmiş bir ilaçtır.

Reçete: Bir çay kaşığı dolusu hafifçe ezilmiş rezene tohumu, 1 su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, içilebilecek ılıklığa ulaştığında da süzülür. Biberonla beslenen bebeklere içirilmesi kolaydır. Ayrıca, rezene-kimyon-mayıs papatyası eşit karışımının çayı daha da etkilidir. Demleme ve kullanma biçimi de aynıdır.

Bebeğiniz için Havuç lapası:

Çiğ havuç lapası, bağırsak ve mide mukozasını güçlendirebilecek olan A vitamini açısından çok zengindir. Bebeğinize gün boyunca küçük bir tabak dolusu lapayı kaşık kaşık yedirin.

3-8 yaş arası çocuklar için, yayık ayranı!

(Yayıkta çalkalanan sütün ya da yoğurdun yağı alındıktan sonra geride kalan sulu bölümü). Bolca alkalik maddeler içeren yayık ayranı ile, özellikle nedeni anlaşılamayan karın ağrılarına karşı umulmadık başarılar elde edilebilir. Yarım litre yayık ayranını gün boyuna yayarak çocuğunuza içirin. Ama ayran soğuk olmamalı, oda sıcaklığını aşmamalıdır.

Sağlıklı Beslenme

Çocuklar da posalı besinlerle beslenmeli, bolca sebze ve meyve ile birlikte her tür vitamini almalıdırlar. Çikolata ve beyaz ekmek bağırsakları tıkayıcı ve gaz oluşturucudur. Çocuklarınızı sağlıklı ve çok yönlü beslenmeye alıştırmak elinizdedir. Ancak, arada bir de olsa, onlara çikolata ve hamburgeri çok görmemeye çalışın !

Homeopatik (Doğal) İlaçlar

-Bryonia – (Bryonia cretica):  Akasma bitkisinin kökünden elde edilir. Bryonia D 6 seyreltisi, soğuk meşrubatlardan, aşırı miktarlarda dondurmadan veya havanın hızla soğumasından kaynaklanan “mide üşütmesine” karşı etkilidir.

Kullanım dozajı: Her saat başı 1 tablet(veya 5 – 1 0 damla), şikayetler sona erene kadar verilir.

-Carbo vegetabilis:  Odun kömüründen elde edilir. Carbo vegetabilis D6 seyreltisi, şişkinliğin ve geğirmenin eşlik ettiği ani “mide kramplarına” karşı etkilidir. Bebeğin rengi sararmıştır ve ayaklar buz gibidir.

Kullanım dozajı: Yemeklerden önce 2-3 damla.

-Magnezium carbonicum :  Magnezyum karbonattan elde edilir. Magnezyum carbonicum D6 seyreltisi, gaz sıkıntısı yüzünde ağlayan ve terleyen bebekler için doğru bir seçimdir.

Kullanım dozajı: Yemeklerden önce 2-3 damla.

-Magnezium phosphoricum:  Magnezyum fosfattan elde edilir. Magnezium phosphoricum D6 seyre/tisi, aşırı şişkinliğe yol açan karın kramplarında, eğer sıcak uygulandığında rahatlama oluyorsa, kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Yemeklerden önce 1 tablet(veya 5 – 1 0 damla).

Alınabilecek Önlemler

• Bebeğinizi değişmeyen bir beslenme düzenine alıştırın. Düzenli olarak 4 saatte bir emzirilmeli veya biberonla beslenmelidir.

• Ağlayan bir bebeği yatıştırabilmek için her zaman emzirme düşünülmemelidir. Ağlamanın, açlıktan başka nedenleri de olabilir. Genelde, yumuşak bir konuşma eşliğinde hafifçe sallamak da bebeği yatıştırabilir.

• Küçük çocukların yemek yeme hızına dikkat edin! Yemek sırasında az konuşulmalı ve çok  çiğnenmelidir!

• Yemek masasına rahat bir atmosfer hakim olmalıdır. Azarlama ve cezalandırma için başka fırsatlar da olabileceği anımsanmalıdır.

Çocuğunuz da karın ağrısı yanında yüksek ateşte varsa Çocuklarda Yüksek Ateş Sebepleri Ve Tedavisi konumuza da bakmak isteyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz