Aşırı Kilo ( Şişmanlık – Obezite ) Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
238
Obezite -hertelden-net

Obezite Nedenleri:

Şişmanlık, aşırı kilo veya modern deyimiyle obezitenin  günümüzde tüm milletlerde başlıca sağlık sorunu olarak göze çarpmaya başlaması konunun önemini ortaya çıkarmaktadır. Şişmanlık veya obezitenin ana sebebi yemek yemeye karşı ortaya çıkmış doğru olmayan bir psikolojik durumdur.

İnsan bu sorunu kendinde görmeye başladığı anda kendine sormalıdır; “neden aşırı yemek yeme hissi doğuyor?”, “Yemek yerken neden bu kadar keyif alıyorum?” gibi. Ve işe sizi bu şekilde yemek yemeye götüren sebepler hakkında  fikir sahibi olmakla başlayabilirsiniz. Diğer yandan az da olsa görülen ve hormonal bozukluklardan dolayı aşırı yeme sorununa tıbbi tedavi ile çözüm aranabilir.

Obezite Belirtileri :

Obezitenin tek ve net belirtisi normal vücut ağırlığının çok üzerindeki kilolardır.

İdeal Vücut Ağırlığı Nasıl Hesaplanır

Boy uzunluğunuzu Cm (santimetre ) olarak kaydedin.

Bu değerden 100 çıkarın.

Çıkan sonuç sizin ideal vücut ağırlığınızdır.

Fakat burada yüzde 10 oranında bir fazlalıkta normal olarak kabul edilebilir.

Normal Vücut Ağırlığı = Santimetre olarak boy ağırlığı – 100

Örnek İdeal Kilo hesabı : 170 santimetre boyundaki bir kişinin ideal kilosu 170-100= 70 kilo olmalıdır. Yukarıda da dediğimiz gibi  %10 töleransla bu kişin ideal kilo aralığı 70-77 kilo arası olmalıdır.

Obezite ile ilgili Gerçekler

Eğer insan hasta değilse ve tıbbi olarak bir problemi yoksa vücuda göre obezite, insanın vücudunu kendini bilinmeyen her şeyden muhafaza ettiğini gösterir. Vücudunun içinde kendini mutlu hisseden rahatsız olmayan bireyler nadiren obeziteye yatkındırlar.

Dikkat! “Ebeveynleri aşırı kilolu olan çocuklarda yüzde seksen oranında obeziteye uygundurlar.”

Metobolizmayı daha hızlı çalıştırmak için düzgün, dengeli ve yeteri kadar beslenme gereklidir.Ve bu da insanı psikolojik olarak rahatlatacaktır.

Bazen de insan korktuğunda veya aşırı şaşırdığında kendini yemeğe verir. Buda aşırı kilo için ortam oluşturduğundan buna dikkat edilmelidir.

Dikkat!

Şişman insanlar ideal kiloda olan insanlara oranla daha çok hastalığa yakalanma riski taşırlar.

Fazla kilolu bireylerin bir kalp hastalığından hayatlarını kaybetme riski normalin yüzde 60-65 üzerindedir.

Bu bireylerde romatizmal sorunlar, eklem sorunları ve bacakta varis sorunu çok fazla görülür.

En önemlisi obezite sorunu yaşayan insanlar karaciğer sorunları dolayısıyla insülin yani şeker  problemlerinden hayatını kaybetme riski normalin 2,5 katı fazladır.

Aşırı kilolu kadınların nerdeyse yarısında adet kanamasında problem görülmektedir. Burdan çıkan acı gerçekse her çiftin hayali olan bir bebek sahibi olmaya en büyük engel şişmanlıktır.

Günümüzde modern tıpta kullanılan MR görüntüleme, sonografi, ultrason, röntgen gibi cihazlarla yapılan işlemlerde şişman kişilerin sonuçları  normal kilolu insanlar kadar iyi sonuç vermeyebilir.

Diyet’e Dikkat!

Diyet yapmak isterken hasta olmayı kimse istemez. Kimse kendi başına çok katı diyetler uygulamamalıdır. Yapılacak diyetler hakkında diyetistenlere başvurmak çok daha net  ve sağlıklı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Kendi başınıza yapılan aşırı diyetler, uzun süre kendini aç bırakmalar fayda yerine zarar vermektedir. Bu gibi durumlara maruz kalındığından çok fazla sıvı tüketilmelidir. Keza böyle yapmazsanız zayıflamak isterken hiç istenmeyen hastalılara yakalanibilirsiniz.

Bitkisel İçerikli Çay İle Kilo Verme!

Bazen reklamlarda denk gelmişsinizdir. Bizim çayımızı için işte şu kadar kilo garanti ediyoruz gibi. Bu şekilde vaatlere aman dikkat! Bu tür şifalı otlardan yapılan çaylar faydalı olabilirler fakat bazende ishal yapıcı ve sık sık tuvalete çıkarıcı otlardan yapıldığından vücuda faydalı olan maddeleri de böylece vücuttan attırırlar. En dikkat çekici olanı ise vücuttaki kalsiyum bile bu şekilde dışarı fazlaca atılabilir.

Bunun yanında bazı ishal durumlarında bağırsaklarımız aşırı yorulabilir ve sindirim için çok faydalı bazı mikro organizmalar bu şekilde kaybedilebilir.

Sindirim Sistemi Bakımı

Bu işlem bir diğer adı ile bağırsak temizliğidir. Vücudumuzu toksinlerden, zararlı artıklardan temizlemek için bir hafta sonunu bu işi hakkıyla yapmak için ayırın. Bunu yapmak için tıbbi bir ilaç olan LAVMAN ‘ı eczaneden alarak bağırsaklarınızı boşaltmaya çalışın. Kendinize 2-4 gün arasında pirinç yememe üzerine şartlayın. Bu şekilde yapmaya başlayacağınız temizlik ve bilinçli diyetlerle zaman içerisinde kilo konusunda çok güzel sonuçlar almanız işten bile değildir.

 Yemek Günlüğü Tutmak

Beslenme günlüğü  tutarak günlük olarak ne yediğinizi kayıt altına alabilirsiniz. Normal öğünler kayıt ettiğiniz gibi aralarda neler yediğinizi de kayıt edin.  Çünkü ayak üstü yaptığınız atıştırmalar, aralarda yediğiniz fast food türü yiyecekler kilonuzu çok yüksek hızda arttıracaktır. İşte bunları dahi not ederseniz bu günlük sayesinde kilo almanıza sebep olan fazlalık, gereksiz yiyecekleri net olarak görebilir ve bunları hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Bunun yanında bu zararlı ve size kilo aldıran besinleri  daha düşük kalorili ve daha sağlıklı besinlerle değiş tokuş yapabilirsiniz. Örnek verecek olursak şekerli içecekler yerine maden suyu soda; çikolatalı veya kremalı gofretler yerine meyveler koyabilirsiniz.

Tutulan günlükle hızlı olmasa da zamanla tatmin edici ve gayet sağlıklı şekilde kilo vermeye başlayabilirsiniz. En azından zorlu bir diyete karar vermeden önce bu şekilde ne derece kilo verebildiğiniz görmek sizin için iyi olacaktır.

Burada dikkat edilmesi  ve unutulmaması gereken konu günlüklerle, dikkatli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye başladığınız da bunu kalıcı hale getirebilirseniz ideal kilonuzu sürekli koruyabilirsiniz. Aksi halde ideal kilonuza gelseniz bile çok zaman geçmeden yine kilolu günlerinize dönmek hiçte zor olmayacaktır.

Organik Gıdalar

Mümkün olduğunca ve bulabildiğiniz oranda organik besinler tüketmeye çalışın. Eğer bu tür organik besinler bulmakta zorlanıyorsanız işiniz zor olacaktır. Organik gıdalar insan sağlığı için çok fazla miktarda faydalı maddeler barındırırlar. Ve bunları tükettikçe (aşırıya kaçmadan) çok hızlı olmasa da belli bir süre sonunda ideal kilonuza geldiğinizi göreceksiniz. Doğal yönleri kimyasal olarak bozulmuş gıdalardan uzak durmak hem genel sağlığımız hemde obezite açısından önemlidir.

Her zaman söylendiği gibi üç beyazdan mümkün olduğunca uzak durun. Un, şeker ve tuz !!!

Rahatlayın!

Rahat değilken veya korku halinde, heyecanlı veya stresli iken çok yemek yediğinizi farkına vardıysanız hemen yemek yemeğe son verin ve rahatlamaya çalışın.

DipNot:  Prof Dr. Osman Müftüoğlu  ” Yaşasın Hayat ” isimli kitabında gıdalar, vitaminler,  yağlar,  lifli besinler ve kilo vermeye yarayan değerli bilgileri okuyabilirsiniz.

Çok önemli bir konu olan KONSANTRASYON SORUNLARI konumuz faydalı olabilir.

Vücut Noktalarına Masaj Yapmak

Çeşitli vücut noktalarına baskı veya diğer deyimle masaj yaparak diyete destek olunabilir. Bu baskı yapılan noktalara akupressur da denir. Bu noktalar baskı yaparak hassaslaştırılınca obezite ‘den yani aşırı kilolardan kurtulmak için vücuda destek olunur.

Peki bu noktalara masaj nasıl yapılır? Akupressur noktalarına nasıl masaj yapılabilir?

Bu masaj belirlenen noktaya iki parmak ucunuzla, zarar vermeden ovalama şeklinde yapılabilir.

Akupressur Noktaları

Zhongwan Noktası: Zhongwan noktasını bulmak iin göbeğinizin üzerinden dört parmak yukarısını bulun ve yukarıda söylenen şekilde masaj yapın

 Zhongzu Noktası: Zhongzu noktası insan elinin üstündedir serçe parmak ile yüzük parmağı arasındandır. Elinizi yumruk haline getirin. Bu durumda yüzük parmağınızla serçe parmağınız arasında oluşan çukur alandır. Bu masajı sırasıyla iki elinize de yapın.

 Zusanli Noktası: Zusanli akupressur noktası, bacak kemikden içe değil öbür tarafa doğru, diz eklem kemiklerinin bir parmak altındadır. Bu noktaya da masajı iki bacağa da olacak şekilde dikkatlice yapın.

Tedbirli olun, sağlıklı yaşayın !

Sağlıklı bir sindirim sistemi  için kendinize iyi bakın. Sağlığınıza dikkat edin!

Beslenme saatlerinizi düzene koyun. Günde iki kere yemek yiyip midenizi aşırı şekilde dolduracağınıza  beş altı öğün yiyin ama midenizi doldurmayın. Az az kararında yiyin!

Beslenme alışkanlığınızı vejeteryanlığa doğru kaydırın. Bol bol meyve yiyin, sebze yiyin. En önemlisi bol lif içeren besinleri tüketmeye gayret edin.

Efor isteyen vücudunuzun her bölgesini çalıştıracak sporlar yapın. Bol yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, masa tenisi oynama gibi.

Bazı günlerde yemeği haddinden fazla kaçırdıysanız bir sonraki gün oruç tutmayı deneyin. Ramazan ayında oruç tutmanın sağlığınız için biçilmiş kaftan olduğunu unutmayın. Oruç aynı zaman da kilo vermek için de idealdir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta orucu açtıktan sonra kendinizi kaybedip haddinden fazla yemek yiyip midenizi doldurmayın. Zira bu midenizin genişlemesine sebep olacak ve bu şekilde alıştırdığınızda normal yemek yeme ile doyduğunuzu hissetmeyeceksiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz