Migren Belirtileri, Sebepleri Ve Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
171
Migren

Migren Belirtileri:

-Migren genellikle başın bir tarafında oluşan ağrılar.

-Ağrıya eşlik eden belirtiler: Mide bulantısı, kusma, ışıktan kaçınma, görme bozuklukları, konuşma bozuklukları.

-Bazı hastalarda ağrının ön habercisi sayılan belirtiler: Gözlerde yıldızların uçuşması, görme alanının daralması, baş dönmesi, konuşma problemleri ve deride karıncalanma duygusu.

Migren Nedenleri:

     Damarsal bozukluklara (damar genişlemesini izleyen damar büzülmesi) bağlı olarak başın belirli bir bölgesinde aniden ve şiddetli bir biçimde ortaya çıkan ve belirli bir süre sonra bütünüyle ortadan kalkan ağrılı bir belirtidir. Migren çeken yetişkinler, genellikle mantık doğrultusunda davranan ve konuları en ince ayrıntılarına kadar düşünmeye alışkın kişilerdir.

Buna karşın çocuk migrenleri genellikle, uzun süre ekran önünde oturmak gibi, organizmaya aşırı yük bindirilmesiyle bağlantılıdır. Bazı çocuklar altı saatten de uzun bir süre boyunca herhangi bir ekranın önünde oturabilirler ve bu yük, çok sağlam gözler ve sağlıklı sinir sistemleri için bile fazla sayılır. Okulda ve evde sürekli çalışma halinden kaynaklanan stres de migrene yol açabilir.

Eğer çocuklar her gün ve özellikle de yemekten sonra migren krizlerine yakalanıyorlarsa, bazı belirli besin maddelerine karşı duyarlı olabilecekleri düşünülmelidir.

Migren Ağrıları

Migreni başlatabilecek besinler, örneğin, konservelerdeki koruyucu maddeler veya besin renklendirici maddelerdir. Bu maddeler genellikle, limonata ve kola gibi içeceklerde ve konserve yiyeceklerde bulunur. Planlı bir migren diyeti uygulayabilmek için, beslenme biçiminde değişikliklere gidilmesi ve böylece o zararlı maddenin belirlenebilmesi gerekir.

      Genelde, beslenme planından şekerli maddelerin çıkarılması yeterli  olabilmektedir. Kadınların %25 ‘i, erkeklerin ise %8’i migren ağrıları çekerler. Aradaki bu farkın, kadın bedeninin hormonlar tarafından kolayca etkilenebilmesinden kaynaklandığı varsayılmaktadır. Ayrıca, uzmanların görüşüne göre bir riziko etkeni  sayılan alçak kan basıncına kadınlarda daha çok rastlandığı da unutulmamalıdır! Migrene yatkınlık kalıtımla da ilgili olabilir, ama migrene hangi nedenlerin yol açtığı henüz kesinlikle bilinmemektedir.

Ağrı krizlerinin başlamasına, bazı beyin damarlarında oluşan bir tür enfeksiyon tepkisinin yol açabileceği de olası görülmektedir. Bir migren krizi, heyecan, ışık parıltısı, gürültüler ve kokular, belirli bazı besin maddeleri, alkol, psikolojik baskı, stres, bitkinlik, hormon düzeyinde değişimler veya bazı ilaçlar tarafından başlatılabilir.

Migren Ağrılarına Karşı Çareler

Ağrı kesiciler:

Akut migren krizlerine karşı kullanılabilecek klasik ilaçlar: Aspirin, Parasetamol ve İbuprofen.

Hangi etken maddelerin kime iyi geleceği ancak denenerek anlaşılabilir. Dikkat: Kombine ilaçlardan kaçının ve ilacınızı çok erken, yani ağrının başlayacağının ilk belirtileri sırasında alınız.

Ağrı kesicilerin kısır döngüsü…

Migren ilaçları sürekli etkili olabilecek bir çare olarak görülmemelidir. Gevşeme teknikleri ve yaşam biçiminde yapılabilecek değişiklikler sayesinde hastalık kontrol altına alınabilir.

Doğanın Güçlü Aspirini:

Latince adı, Tanacetum parthenium,

Türkçe, Gümüşdüğme, İngl., Feverfew, Alın. Mutterkraut.

Migren dahil olmak üzere her türlü baş ağrısına karşı başarıyla kullanılabilen önemli bir bitkidir. Papatya ailesinden olduğu için, başka türlerle kolayca karıştırılabilir! En doğrusu, standartlaştırılmış bir bitkisel ilaç olarak kullanılmasıdır.

ABD’den ithal edilen, “Solgar” ve benzeri doğal ilaç üreticilerinin ürünleri arasında, “Feverfew” adıyla kullanıma sunulmaktadır. Ağır vakalarda günde 3 kere 1 tablet veya ağrı kesmek için 1 tablet alınır. Feverfew ayrıca, ateş düşürücü, adet kanamalarını destekleyici ve romatizmal ağrıları azaltıcı etkilere de sahiptir.

Akupressur:

Psikosomatik hastalıklarda olduğu kadar, migrende de öncelikle uygulanabilecek bir yöntemdir. Hatta, yalnızca ağrı atak1arı sırasında değil de, düzenli olarak günde 3-4 kere uygulanması çok daha yararlı olacaktır.

Tai Yang :

Çin akupressur noktası olan “Güneş Noktası”, gözucunun iki parmak dışındadır. Bu noktayı ayna karşısında arayın ve parmağınızın ucuyla hafif bir çukurluk sezdiğinizde, doğru noktadasınız demektir. Bu noktaya bir dakika boyunca parmak ucuyla masaj yapmalısınız; önce ağrının daha az olduğu taraftaki noktayı, daha sonra da ağrının daha fazla olduğu taraftaki noktayı.Saat akrebi yönünde, yani içerden dışarıya doğru dairesel ve yumuşak hareketlerle masajınızı yapınız.

Pian Tou Dian :

Bu nokta, yüzük parmağının orta ekleminin, küçük parmağa bakan bölümündedir. Bu noktayı bir dakika boyunca parmak ucuyla sertçe ovalayın; önce ağrının daha az olduğu taraftaki parmağı, daha sonra da ağrının daha fazla olduğu taraftaki parmağı .

Aroma-Terapi  :

Doğal tedavi yöntemlerini benimsemiş pek çok doktor son zamanlarda, (arada bir) tutan baş ağrılarına karşı doğal koku kullanımını öneriyor. Hoş aromalı kokular, koku alma duyusu yoluyla sempatik sinir sistemini doğrudan etkileyebilmekte ve kişiyi rahatlatabilmektedir. Baş ağrılarına karşı birkaç damla nane yağı, alına ve şakaklara hafif masajlarla yedirilebilir.

Homeopatik İlaçlar

Sol taraftaki ağrılara karşı:

-Spigelia -(Spigelia anthelmia)

Orta ve Güney Amerika kökenli bir bitkiden elde edilir. Spigelia D4 seyreltisinin kullanım alanları: Bazı kişiler, daha çok nevraljik(sinirsel) baş ağrılarına benzeyen, kafatasının sol tarafından ensenin ve alnın sol tarafına ve sol göze yayılan, batıcı ve delici migren ağrıları çekerler. Sanki kafalarındaki açık bir yara zonkluyormuş gibi hissederler. Her sarsıntı ve tensel temas ağrıyı arttırır; öyle ki, ağrıyı dindirebilmek umuduyla, hasta yere uzanır ve ellerini gözlerine bastırır. Güneşin durumuna göre, ağrı bazen azalır, bazen artar.

-Kullanım dozajı: 10 dakikada bir 5 damla, ağrılar azalana kadar ve sonra saatte bir, iki saatte bir ve üç saatte bir 5 damla, ağrının durumuna göre kullanılır. Damlalar doğrudan veya yarım tatlı kaşığı suya eklenerek dil üstüne alınır ve ağızda bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Sağ taraftaki ağrılara karşı:

-Sanguinaria – (Sanguinaria canadensis)

Kanada’da yetişen bir bitkinin kökünden elde edilir. Sanguinaria D 6 seyreltisinin kullanım alanları : Sağ taraftaki ağrı şakakta zonklar ve kafatasının sağ tarafından enseye uzanır. Yüz kızarıktır ve kafaya kan hücumu nedeniyle kulaklar uğuldamaktadır. Alın sanki patlamak üzeredir ve sağ göz sanki bir yumrukla dışarıya doğru itilmektedir.

Bazen görülebilen burun kanamaları sayesinde ağrı azalabilir. Ama bu ağrı da güneşin hareketlerine uyumlu olarak, bazen azalır ve bazen artar. Sanguinaria D6 seyreltisi, sanki kafaya çekiç darbeleri  iniyormuşçasına güçlü ağrıların yanı sıra mide bulantısı ve kusma görüldüğünde, ama tüm bu sıkıntıların, loş ve sessiz bir ortamda azalması durumlarında kul lanılmalıdır.

Kullanım dozajı: Ağrı kesilene kadar, 10  dakikada bir 5 damla doğrudan veya yarım tatlı kaşığı suya eklenerek dil üstüne alınır ve ağızda bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Kafaya çivi çakılıyormuş gibi ağrılara karşı:

-Coffea

Çiğ kahveden elde edilir. Üzüntü veya sevinç nedeniyle başlayabilen tek yanlı ve kramplı, sanki kafaya çivi çakılıyormuş duygusu veren ağrılara karşı Coffea D2 seyreltisi kullanılabilir.

-Kullanım dozajı: Ağrı kesilene kadar, 10 dakikada bir 10- 15 damla tentür, doğrudan veya yarım tatlı kaşığı suya eklenerek dil üstüne alınır ve ağızda bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Migren ve baş ağrısı

-Apis – (Apis mellifica)

Bal arısının tümünden elde edilir. Apis mellifica D3 veya D4 seyre/tileri, öğleden sonraları ve sıcak ortamlarda artan ve soğuk ortamda ve açık havada azalan ağrılara karşı kullanılır.

-Kullanım dozajı: Saatte bir, 10-15 damla Apis D3 veya D4 seyreltisi, doğrudan veya yarım tatlı kaşığı suya eklenerek dil üstüne alınır ve ağızda bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur. Ağrı kesildiğinde ilaç kullanımına da son verilir.

Çektiğiniz ağrı migren değil de normal BAŞ AĞRISI olabilir mi? Bu konumuzu da inceleyin…

Kramp kaynaklı migrenler (angiospasmus)

-Nux vomica – ( Strychnos nux-vomica)

Asya, Afrika, Java ve Avustralya’ da yetişen bir zehirli bitkiden elde edilir. Nux vomica D4-D6 seyreltileri, stresten ve damar kramplarından kaynaklanan migrenlerde etkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere, 10-15 damla Nux vomica D4 veya D6 seyreltisi, doğrudan veya yarım tatlı kaşığı suya eklenerek dil üstüne alınır ve bir süre ağızda dolaştırıldıktan sonra yutulur. Ağrı kesildiğinde ilaç kullanımına son verilir.

Önlem alarak sağlıklı kalın !!!

• Yoğun hareketlilik, beyne kan taşıyan damarları da çalıştıracaktır. Bisiklete binme, hızlı yürüyüşler veya aquajogging (su-joggingi) uygun olabilir. Ama, ağrı sırasında bu sporların kesinlikle yapılmaması gerekir; aksi halde ağrı artış gösterebilir!

• Parfümden uzak durun ! Eğer sıkça migren ağrıları çekiyorsanız parfümden vazgeçmeniz gerekir. Belirli bazı kokular baş ağrısına yol açan başlıca etkenlerdendir.

• Kırmızı et tüketimini kısmak, onun yerine balık eti tüketmek doğru olacaktır. Sebep: Ağrı ve iltihaplanmaya yol açan maddeler genellikle arachidon-asidi tarafından oluşturulur ve bu asit kırmızı ette bol miktarda bulunur.

• Bir migren güncesi tutun ve ağrılarınızı başlatabileceğini düşündüğünüz etkenleri saptamaya çalışın. Örneğin, hava değişimleri, alkol, peynir ve çikolata gibi bazı belirli besin maddeleri, stres, yumurtlama, ışıktan rahatsızlık, uzun süreli uykular … Daha sonra, ağrı başlatıcı olduğuna inandıklarınızdan uzak durmayı deneyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz