Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
783
Baş Ağrısı
Baş Ağrısı

Baş Ağrısı Belirtileri :

-Kafanın arkasından başlayan ağrı tüm kafatası çatısına yayılır.

-Ağrı çekenler genellikle, dar bir kaskın kafalarını sıkıştırdığı veya kafataslarının sanki bir mengeneye sıkışmış olduğu duygusunu yaşarlar.

-Ağrı geceleri azalır. Migren ağrısına kıyasla, merdiven çıkarken veya başka türlü bedensel zorlamalar sırasında ağrı artmaz.

Baş Ağrısı Nedenleri :

Gerginlik kaynaklı baş ağrılar, genellikle psikolojik bir problemden kaynaklanır. Başka bir neden de, ense bölgesindeki kas gerginlikleri olabilir.

Biyolojik gerçekler:

Baş ağrısı neden olur diye incelendiğinde çocuklarda ve yetişkinlerde gerginlikten kaynaklanan baş ağrılarının kaynağı genellikle oturma yanlışlığından kaynaklanır: İskemleye kıyasla masa genellikle yüksektir ve bu yüzden yanlış oturma pozisyonu oluşur; bu yanlışlık omuz kaslarının gerginleşmesine yol açar ve sonunda bu gerginlik enseye k adar uzanır. Gerginleşen  ense kasları yüzünden art kafada başlayan ağrı tüm kafatasına yayılmaya başlar.

Psikolojik gerçekler:

Gerginlik kaynaklı baş ağrılan genellikle başarı baskısı veya bunalımlı sosyal yaşantılar sırasında ortaya çıkar. Pek çok hastanın ifadesine göre, ağrı hep, çok utanç duydukları bir olay yaşadıklarında başlarmış. Bu tür utanç verici bir durumun yarattığı sıkıntı, beyin tarafından rahatsız edici ve tehlikeli olarak değerlendirilir. Bu duruma karşı ilk tepkisi ise, boyun ve ense kaslarını ve kan damarlarını gerginleştirmek olur. İnsanlık tarihinin ilk çağlarında oluşmuştur bu tepki.

Baş ağrısı Çeşitleri Ve Lokasyonları

O zamanlarda, düşmanla karşılaşıldığında, kafayı mümkün olduğunca eğmek ve tehlike altındaki boynu bir kas zırhı ile korumaya almak yararlı olabilirdi; ama bu tepki çağımızda artık pek de yararlı sayılamaz. Aksine kasların ve damarların uzun süreli kasılmaları nedeniyle kan dolaşımı engellenir; bu durumda organizmanın salgıladığı bazı maddeler de, kafatasımızın tepesindeki bazı sinir uçlarını (ağrı algılayıcıları) etkilerler ve ağrı başlar.Peki şimdi baş ağrısı nasıl geçer ve nasıl tedavi edilir bunlara bakalım.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz !!!

Akupressur:

Gerginlik kaynaklı baş ağrılarında öncelikle uygulanan bir yöntemdir. Hatta, ağrı atakları sırasında değil de, düzenli olarak günde 3-4 kere uygulanması çok daha yararlı olacaktır.

Tai Yang:

 “Güneş noktası”, göz ucunun iki parmak dışındaki bölgededir. Bu noktayı ayna karşısında arayın ve parmağınızın ucuyla hafif bir çukurluk sezdiğinizde doğru noktadasınız demektir. Bu noktaya bir dakika boyunca parmak ucuyla masaj yapmalısınız; önce ağrının daha az olduğu taraftaki noktayı, daha sonra da ağrının daha fazla olduğu taraftaki noktayı . Saat akrebi yönünde, yani içerden dışarıya doğru dairesel ve yumuşak hareketlerle masajınızı yapınız.

Pian Tou Dian:

Bu nokta, yüzük parmağının orta ekleminin, küçük parmağa bakan bölümündedir. Bu noktayı bir dakika süreyle parmak ucuyla sertçe ovalayın; önce ağrının daha az olduğu taraftaki parmağı, daha sonra da ağrının daha fazla olduğu taraftaki parmağı .

Ense Kaslarının Esnetilmesi:

Bu jimnastik çok basittir; hatta oturur durumda da yapılabilir.

-Sağ elinizi sol kulağınızın üstüne koyun ve kafanızı, herhangi bir acı çekmeden, belirgin bir esneme duyumsayana kadar, yumuşakça sağa doğru yatırın. Bu pozisyonda 10 saniye kadar bekleyin ve sol elinizi sağ kulağınızın üstüne koyarak başınızı sola eğin ve 10 saniye bekleyin. Sonra bu hareketi bir kere daha yapın.

-Parmaklarını birbirine geçirdiğiniz ellerinizi kafanızın arkasına yerleştirin ve dirseklerinizi elden geldiğince geriye doğru esnetin.

-Sırtınızı kamburlaştırmadan, dümdüz otururken, kafanızı yavaşça öne doğru itin. Ensenizde veya sırt omurlarınızda belirgin bir esneme duyumsayana kadar, yani 10 saniye kadar bu pozisyonda kalın. Kısa bir dinlenme süresinin ardından aynı hareketi tekrarlayın.

Baş Ağrısı İçin Ağrı Kesiciler:

“Doğanın güçlü aspirini” – Feverfew (İngl.),  Mutterkraut (Alm.), Tanacetum parthenium (Lat) Gümüş düğme adlı bitkiden elde edilir.

Migren dahil olmak üzere her türlü baş ağrısına karşı başarıyla kullanılabilen önemli bir bitkidir. Papatya ailesinden olduğu için, başka türlerle kolayca karıştırılabilir. En doğrusu, standartlaştırılmış bir bitkisel ilaç olarak kullanılmasıdır. ABD’den ithal edilen “Sol gar” ve benzeri ilaç üreticilerinin ürünleri arasında, “Feverfew ” adı altında kullanıma sunulmaktadır. Ağır vakalarda günde 3 kere 1 tablet(veya kapsül) veya ağrı kesmek için bir tablet alınır. Feverfew ayrıca, ateş düşürücü, adet kanamalarını destekleyici ve romatizmal ağrıları azaltıcı etkilere de sahiptir.

Aspirin ve İbuprofen:

Gerginlikten kaynaklanan baş ağrılarına karşı genellikle kullanılanilaçlar, aspirin ve ibuprofen etken maddeleridir. Ama hangi etken maddenin hangi hastaya iyi geldiğini anlamak için denemek gerekir.

-Asetilsalisilik = Aspirin ve türleri

-İbuprofen = Optalidon ve benzerleri

Az, daha çoktur!!!

Değişik ağrı kesicilerin aynı zamanda kullanılması sakıncalıdır! Aynı etken maddeyi içeren değişik ilaçların bile aynı zamanda kullanılmaması gerekir. Böyle bir davranış, organizmayı strese sokabilir veya organizmayı yüksek dozajlara alıştırabilir.

Sükunet Rahatlatır!!!

Gürültüden ve hareketli ortamlardan uzaklaşın; kendinize sakin bir köşe bulun. Fazla gürültünün de gerginlik ve baş ağrısına yol açtığı artık kesinlikle biliniyor.

Gerginlik kaynaklı baş ağrısı, kadınların %88’inde ve erkeklerin %69’unda görülüyor. Migren ağrısına kıyasla, bu ağrı başın her iki yanında da hissediliyor, bedensel hareketler nedeniyle artmıyor ve kendi özel şartları altında artışı yavaş bir seyir izliyor.

Soğuk mu, yoksa sıcak mı?

Baş ağrısına karşı şakaklara veya alına uygulanan buzlu kompresler bazılarını rahatlatabilir. Buna ‘karşın, bazılarına da bitki katkılı sıcak kompresler iyi gelir. Denemek gerekir!

Eski ev ilacı!

Akut baş ağrılarına karşı, bir fincan sade Türk kahvesi için. Veya daha da etkili olan espressoyu bir limonun suyuyla karıştırarak deneyin!

Limon kabuğu

Bir limon kabuğunun iç tarafındaki beyaz tabaka ayıklandıktan sonra şakaklara kompres yapın. Egzama hastaları ve iki yaşından küçükler için uygun değildir!

Nane yağı

Nane yağı, koku duyusu yoluyla sempatik sinir sistemini etkileyerek rahatlatır ve gergin kasları gevşetir. Baş ağrısına karşı birkaç damla nane yağı ile şakaklar ovulur. Ama dikkat, egzama ve benzeri cilt hastalıklarına yatkın olanlar nane yağı ve benzerlerini kullanmamalıdırlar!

Soğan kompresi

Soyularak ince kıyılan bir mutfak soğanı tülbentle sarılarak kompres oluşturulur. Bu soğan kompresi enseye uygulanır ve 20 dakika etkilemeye bırakılır. Süre sonunda ense sıcak bir havluyla örtülür.

Karanfil

Denenmiş bir ev ilacıdır. Gün boyunca 2-3 karanfil ağır ağır çiğnenir ve yutulur.

Hardal ayak banyosu

Hardal ağrı kesici özelliklere sahiptir. Bir ayak banyosu için, 8- 1 0 litre ılık suya 30g hardal unu eklenir ve hafifçe çalkalanarak eritilir. Banyo süresi 10 dakikadır.

Baş Ağrısı Bölgeleri
Baş Ağrısı Bölgeleri

Baş Ağrısı İçin Homeopatik ilaçlar

Valeriana – (Valeriana officinalis)

Kediotu kökünde elde edilir.Çok eski çağlardan beri kullanılan bu iyileştirici ve yatıştırıcı kökün etken maddeleri, sinir ve kas sistemini stresli durumlarda kasılmamaya yönlendirebilir. Tedavi uzun sürelidir ve akut durumlarda sonuç vermeyebilir.

-Valeriana D3 – D6 seyreltisi

Günde 3-4 kere 25-30 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur. Böyle bir tedavi kürü 3-4 hafta sürdürülebilir ve eğer istenirse 1 hafta ara verildikten sonra yeni bir küre başlanabilir. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

-Hypericum – (Hypericum perforatum)

Sarı kantaron adlı bitkiden elde edilir. Kediotu kökü gibi, kantaron da hemen etki yapan bir ilaç değildir. D6 seyreltisi ile, yine 3-4 haftalık bir tedavi kürü sonucunda, halsizliğe yol açmadan, tüm sinir sistemini yatıştırabilir. Kantaron tentürü ile hatta, orta dereceli depresyonlar bile tedavi edilebilir.

Kullanım dozajı: Günde 3-4 kere 20-25 granül(veya damla) dil üstünde eritilir. Böyle bir tedavi kürü 3-5 hafta sürdürülebilir ve eğer istenirse, bir hafta kadar ara verildikten sonra, 3-5 haftalık yeni bir küre başlanabilir.

Önlem alarak ağrısız yaşayın!

• Parfümden kaçının! Eğer sıklıkla baş ağrısı çekiyorsanız parfümlerden kaçınmanız gerekir; çünkü baş ağrısına yol açan etkenlerden biri de parfümlerdir.

• Kofeine dikkat edin ! Günde 1 -2 fincan kahveyle yetinmeye çalışın.

• Et tüketimini elden geldiğince azaltın ve onun yerine balığa öncelik tanıyın. Sebep: Ağrıya ve iltihaplanmaya yol açan maddeler genellikle arachidon asidi tarafından oluşturulur ve bu arachidon asidi kırmızı ette bulunur.

• Bebekler gibi kıvrılarak mı, yoksa yüzüstü mü uyursunuz? Bu uyuma biçimleri de ense kaslarının gerginleşmesine yol açar. En doğrusu, sırtüstü yatmaktır.

Vücudumuz da oluşan AĞRILAR VE SEBEPLERİ konumuz ilginizi çekebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz