Ev Tozu Alerjisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
210
Ev Tozu Alerjisi

Ev Tozu Alerjisi Belirtileri :

-Nezle, deri döküntüleri(kurdeşen/ürtiker), astım krizleri ve konjunktivit (göz ağtabakası iltihabı).

-Alerjinin şiddetiyle orantılı kan dolaşımı bozuklukları.

-Hasta kişi ev tozuyla ilişkiye girdiğinde, yani elektrik süpürgesi kullanıldığında, toz alındığında veya ev hayvanları ile temas ettiğinde, sayılan belirtiler artar, yani kötüleşir.

Ev Tozu Alerjisi Nedenleri :

Kendilerine genellikle yakıştırıldığı gibi, ev tozu akarları (mikroskobik örümcekgillerden), alerjik tepkilerin oluşmasında kesinlikle başlıca rolü oynamazlar. Alerjik tepkilerin genelinde, akarların oynadığı rol sadece %8 ‘dir, buna karşı, her tür ev tozunun içinde bulunan küf mantarları alerjik tepkilerin %3 1 ‘ inin sorumlusudur. Ev tozu akarlarının genellikle yatak çamaşırlarımızda yaşadıklarına ilişkin iddialar da doğru değildir. Yeni araştırmaların sonucuna göre, yatak çarşaflarının %98 ‘inde ve yastık kılıflarının % 78’ inde bir tek akar bile yaşamamaktadır. Bu minik örümcek hayvan, yer halılarında ve kanepelerde kendisini çok daha rahat hissediyor!

Bağışıklık Sistemi Gerçekleri:

Ev tozu alerjilerinin sıcak mevsimlerde artış gösterdiği düşüncesi yanlıştır. Çünkü ev içi sıcaklıklar, ısıtma sayesinde, her mevsimde hemen hemen aynı düzeydedir.

Gerçek neden: Sıcak mevsimde havada uçuşmaya başlayan polenlerin bağışıklık sistemini allak bullak etmesi nedeniyle, ev tozu alerjilerinin de artış göstermesidir. Bu durumda, tüm alerjilerin anası olarak adlandırılabilecek olan, polen alerj isi tedavisi uygulanmalıdır.

Ev Tozu Alerjisi Psikolojik Gerçekler:

Sürekli stres altında yaşayan kişiler, bağışıklık sistemleri hızla kontrol dışı kalabileceğinden, diğer kişilere göre daha fazla alerjik tepki gösterebilirler. Ayrıca, ev tozuna karşı alerjisi olan bazı kişiler, tozdan tümüyle arındırılmış ortamlarda bile alerjik tepkiler gösterebilirler. Bunun nedeni, o ortamda, o kişiye tozu anımsatan veya nefret etme derecesinde hoşlanmadığı herhangi bir eşyanın bulunması olabilir. Yani, alerjik yapılı kişilerin, yaşadığı ortamda kendini rahat hissetmesi de gereklidir.

Ev Akarları

Kendinize yardımcı olabilirsiniz !!!

  • Toz böceklerinin ve küf mantarlarının cenneti sayılabilecek tüylü halıların yerine, kilim ve benzerleri kullanılabilir.
  • Ev tozu akarlarını deri kepekleriyle beslemeyi ve onların dışkılarının alerj ilere yol açmasını önlemek için, yatakların plastikle kaplanması ve yatak çamaşırlarının sıkça silkelenip havalandırılması doğru olur.
  • Deri kaplı kanepe ve koltuklarda, kumaş kaplı olanlara göre çok daha az toz akarı yaşayabilir. Yeni ev kurarken veya mobilya değiştirirken bu konuya dikkat edilmesi yararlı olacaktır.
  • Bez kaplı” veya tüylü bebek veya oyuncaklar çok toz çeker. Sıkça yıkanmalaı ı veya ortadan kaldırılmaları gerekir. Yatak odalarında da elden geldiğince halı bulundurulmamalıdır. Eğer evde bir hayvan yaşıyorsa, yatak odasına kesinlikle sokulmamalıdır.
  • Yeterli miktarda C vitamini alınması çok önemlidir. Alerjik tepkilere yol açan başlıca suçlu, organizmanın salgıladığı histamin maddesidir. Ama C vitamini, gereğinden fazla salgılanan bu maddeyi zararsız asitlere dönüştürebilir. C vitamini, maydanoz, dolmalık biber, portakal ve tüm turunçgiller, kivi, ve domatesten alınabilir.
  • Histamin maddesini, ısırganotu çayının da zararsız hale getirebildiği söylenebilir. Günde 2-3 bardak ısırganotu çayı, aç karnına veya öğün aralarında, tatlandırılmadan yudumlanır.
  • Havalandırma zarar vermez. Havalandırılmayan odalarda her tür hayvancığın kendini rahat hissedebileceği şartlar kolayca oluşabilir. Rutubetli sıcak odalar da, onların üremeleri için ideal ortamlardır. Sonuç olarak: Öncelikle yatak odalarının düzenli olarak havalandırılmaları gerekir.
  • Özel elektrik süpürgesi :  Emdiği tozun bir kısmını arkadan havaya püskürtmeden, doğrudan içindeki su kabına üfleyen özel elektrik süpürgelerinin kullanılması önerilebilir.

Homeopatik ilaçlar (tentürler):

Alerji
Alerji

Alium cepa D6 seyreltisi, mutfak soğanından elde edilen bir homeopatik ilaçtır. Hapşırık, burun akıntısı, yaşaran ve kızaran gözler için başarıyla kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3-4 kere, 20-25 damla, doğrudan dil üstüne veya yarım çorba kaşığı suya eklenerek alınır, ağızda bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Apis – (Apis mellifıca) Balarısından elde edilir. Apis D4 seyreltisi, batıcı ve yanıcı ağrılar eşliğindeki deri alerjilerine karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: İki saatte bir 5 damla doğrudan dil üstüne alınır vebir süre ağızda dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Merak ettiyseniz Homeopati Nedir?

Antihistaminik ilaçlar:

Bu eczacılık ilaçları, alerjik tepkilerin önünü alırlar, ama genellikle aşırı bitkinliğe de yol açarlar. Terfenadin veya loratadin gibi yeni etken maddeleri içeren ilaçlarda ise bu tür yan etkiler daha az görülür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz