Akut Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?Nasıl Tedavi Edilir?

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
199

Akut Böbrek Enfeksiyonu Riskleri Nelerdir?

Burada sık sık tekrarlanan idrar yolu iltihaplanması böbrek bölgesinde iltihaplanmaya yol açabilir. Bu risk göz önüne alınarak idrar yolları hastalıklarına dikkat etmek gerekir. Böbrek bölgesi için aynı sıkıntı idrar geri tepmesi (reflüsü) olanlarda, prostat sorunu yaşayanlarda, belli sorunlar sonucunda devamlı sonda kullananlarda ve böbrek ve idrar taşı sorunu yaşayanlar için de geçerlidir.

Akut Böbrek Enfeksiyonu Neden Olur?

Bu hastalığın bilinen en gerçek sebebi idrar yollarında problem yaşamış kişiler de idrar yolarından geriye doğru hareket eden virüslerdir. Genellikle küçük yaşlarda ki bireyler de görülen ana sebep ise idrarın geriye akması yani idrar reflüsüdür. Bu durumun nasıl olduğunun açıklaması ise idrar dışarı atılma vakti geldiğinde dışarıya atılamaz ve geriye döner bu durumda idrardaki bakteriler böbrek havuzuna ulaşabilir ve enfeksiyona yol açar.

Çok nadir olarak görülmekle birlikte vücudumuzda dolanan kan da oluşan virüsler de akut böbrek enfeksiyonuna neden olabilir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

  • Çok sık aralıklarla tuvalete çıkmak
  • Tuvalette idrarı zorla çıkarma
  • İdrar rengi bulanık olabilir veya enfeksiyonun sebep olduğu kanama sebebiyle kan rengi olabilir
  • Aniden beliren nöbet, titreme
  • Yüksek ateş
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Böbrek bölgesinde yani kalçanın üstünde sırt bölgesinde sızı, ağrı

Beklenen Sonuçlar Nelerdir?

Burada hemen belirtmeliyiz ki kendinizde bu gibi enfeksiyonlardan şüphelendiğiniz de hiç zaman kaybetmeden hemen uzman bir doktora müracaat etmelisiniz!!!

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis hayati önem taşır. Erken teşhisle yapılacak müdahalelerle öngörülen sonuçların hemen hemen çoğu görülmez. Bazen ve çok nadiren kanda zehirlenme vakaları görülebilir. Bu küçük yaştakilerde ve diyabet hastalarında ve ileri yaşta bağışıklık sistemi güçsüzleşmiş kimselerde daha çok görülür.

Akut Böbrek İltihabı
Akut Böbrek İltihabı

Akut Böbrek Enfeksiyonuna Kadınlarda Alınacak Tedbirler

  • En önemlisi her zaman söylendiği gibi fazlasıyla sıvı tüketmek gerekir.
  • Kadınlar için çok çok dikkat edilmesi gereken bir diğer kural tuvalette tahareti kuralına göre yani vajinadan anüse doğru yapmak
  • Tuvalet geldiğinde fazla beklemeden hemen yapılmalıdır. Tam dolmuş bir idrar kesesi kendini bakterilerden virüslerden koruyamaz hale gelir
  • Parfümler, kimyasal sabunlar, özel kokulu spreyler, cinsel bölgelerde kullanılmamalıdır. Bunlar bu bölgeyi tahriş edip virüslerin yaşaması için uygun hale getirir.
  • Cinsel ilişki durumunda idrar yolları ve vajina bölgesi her türlü mikroba ve virüse karşı açık hale gelir. Cinsel ilişki bittiğinde hemen ve vakit geçirmeden idrar yoları ve vajinal bölge suyla temizce yıkanmalıdır

Akut Böbrek Enfeksiyonuna Erkeklerde  Alınacak Tedbirler

Erkeklerde  alınabilecek önlemler prostat büyümesi konumuzda işlenecektir.

Akut Böbrek İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

En klasik böbrek iltihabı tedavisi antibiyotik kullanımı ile yapılandır. Antibiyotik kullanılmaya başlandığı andan itibaren ilk 48 saatte rahatlama hissi başlar. Ama kulağınıza küpe olması gereken ve millet olarak hastalık belirtileri geçince ilacı kullanmayı bırakmamız gerektiğidir. Antibiyotik tableterin hepsini ağrılarınız geçse bile kullanılması gerektiğini unutmayın!

Bitkisel İlaçlarla Tedavi

   Bu sinsi hastalık hiç hissettirmeden kendi belli etmeden ortaya çıkabilir. Hasta zamanla idrar renginde kızıllaşma yani kan görebilir. Hastanın daha sonra ateşi yükselir. Bu durumda hasta korkmaya bşalar ve huzursuz olur.

# Hasta eğer terlemiyorsa ve ateşi varsa ve soğuk mekana çıktığında hasta sakinleşiyorsa kurtboğan isimli bitkiden yapılan aconitum seyreltisi hastayı hemen rahatlatır. Enfeksiyonu giderir. Hastalık çok ilerlemeden bu sıvı kullanılırsa bu ilaç çok değerlidir.

Kullanma Miktarı:  Bu ilaç çok fazla alınmamalıdır. Burada belirtmek gerekir ki aslında hiçbir yan tesiri bulunmamaktadır. Hastalık belirdiğinde 15 ila 20 damla arası seyrelti  (acanitum d30) bir kaşık kadar suya eklenerek ağızda gargara yapılıp içilir. Eğer ki bir rahatlama olmazsa 24-36 saat sonra aynı şekilde bir kez daha uygulanabilir.

Böbrek İltihabı
Böbrek İltihabı

# Aslında zehirli bir bitki olan güzel avrat otundan yapılan belladonna ilacı yukarıdakinin aksine soğukta değil de sıcak mekanlar da sakinleşen ve terleme görülen kişilerde kullanılabilir. Terleme sorunu yaşamayan terleme yüzünden soğuk algınlığı sorunu yaşayan kişilerde kullanılabilir. Belladonna kişiyi rahatlatır ateşi yüksekse düşürür, düşükse yükseltir dengeye koyar.

Kullanma Miktarı:  Hastalık belirdiğinde 15 ila 20 damla arası seyrelti  bir kaşık kadar suya eklenerek ağızda gargara yapılıp içilir. Eğer ki bir rahatlama olmazsa 24-36 saat sonra aynı şekilde bir kez daha uygulanabilir.

# Fosfat İçeren Demir maddesinden elde edilen Ferrum phosphoricum seyreltisi böbrek enfeksiyonu belirtilerinin neredeyse tamamını gördüğü halde yaşamın devam ettiğini düşünebilen sakin yapılı kişilerde kullanımı ideal bir sıvıdır. Bu tür kişiler bu ilacı kullandıktan sonra çok kısa sürede kendilerinde ki iyileşmeyi göreceklerdir.

Kullanma Miktarı:  Hastalık belirdiğinde 15 ila 20 damla arası seyrelti  bir kaşık kadar suya eklenerek ağızda gargara yapılıp içilir. Eğer ki bir rahatlama olmazsa 24-36 saat sonra aynı şekilde bir kez daha uygulanabilir.

# Evlerimiz de şifa kaynağı olarak tükettiğimiz balı üreten bal arısının komplesi kullanılarak yapılan apis – apis mellijica seyreltisi enfeksiyondan dolayı bıçak gibi saplanan böbrek sızısı yaşayan aynı esnada ateşi fazlasıyla yükselen susuzluk çekmeyen ve küçük tuvaleti kan rengi olan hastalar da kullanılabilir. Bu ilacın kullanılmasına hasta normalleşinceye kadar devam edilebilir.

Kullanma Miktarı:  Hastalık belirdiğinde 15 ila 20 damla arası seyrelti  bir kaşık kadar suya eklenerek ağızda gargara yapılıp içilir. Eğer ki bir rahatlama olmazsa 24-36 saat sonra aynı şekilde bir kez daha uygulanabilir.

# Dactylopiidae ailesine mensup kaktüs üzerlerinde  asalak olarak yaşayan, kaktüs bitkisinin üzerinde hayatını sürdüren böcekten elde edilen coccus cacti seyreltisi akut böbrek enfeksiyonu sorununda alınacak ateş düşürücü ilaçlardan sonra hemen hemen en iyi tedaviyi cactus cacti ilacı gösterir.

Kullanma Miktarı:  Hastalık belirdiğinde 15 ila 20 damla arası seyrelti  bir kaşık kadar suya eklenerek ağızda gargara yapılıp içilir. Eğer ki bir rahatlama olmazsa 24-36 saat sonra aynı şekilde bir kez daha uygulanabilir.

Doğal İlaçlarla Tedavi:

Yapılabilecek bitki çayları:

  • Pelin Otu
  • Civan Perçemi
  • Kuş Burnu
  • Yapışkan Otu
  • Sarı Ballı Baba
  • Beyaz Ballı Baba
  • Mürver Çiçeği
  • Altın başak
  • At kuyruğu

Bu bitkiler istenirse tek başlarına istenirse karıştırılarak her gün maksimum dört bardak tüketilebilir. Aç karnına tüketmeye özen göstermeliyiz ve şeker kullanmaya dikkat etmeliyiz.

Tarif: İnce ince doğranmış hazırlanacak bitkilerden bir tutamı su bardağı kadar suda haşlanıp süzüldükten sonra  içilebilir.

İnsanımız da son yıllar da oluşan antibiyotik kullanma salgınının ortaya çıkarabileceği vücudumuzun hastalıklara karşı antibiyotikle bile karşı koyamama durumlarında kullanılacak ekinazya bitkisel çayı ile bağışıklık sistemimizi tekrar kuvvetlendirebiliriz.

At kuyruğu bitkisinin yeni toplanmışlarından oturma banyoları hazırlanabilir. Bu bitkinin içmek için toplananlarından sapları kalın olan ve boyları yüksek olanlar daha etkilidir.

At Kuyruğu İle Oturma Banyosu Hazırlama:

5-6 litre,  kuru olarak 200 gr kadar bir kova ince ince doğranarak hazırlanmış yeni toplanmış at kuyruğu bir gece boyunca 5 kilo kadar suya basılır. Bir gün geçtikten sonra kaynatılma noktasına kadar getirilir. Biraz soğutulduktan sonra demlenmesi beklenir. Hazırlanan bu demlenmiş su oturulacak banyo suyuna ilave edilir.

Dikkat!!! Banyo en fazla 25 dakika kadar sürmelidir. Bu oturma banyosu esnasında suyun böbrek havuzunu geçmemesine dikkat edilmelidir. Oturma banyosu bittikten sonra havlu kullanmadan hemen o şekilde 45-50 dakika uzanılmalıdır.

Kullanılan su bir gün sonra tekrar kullanılabilir.

Sıklıkla tekrarlanan böbrek iltihabı sorunu yaşıyorsanız Kronik Böbrek İltihabı konumuzu da gözden geçirebilirsiniz…

Sürekli böbrek enfeksiyonu yaşayıp iyileşen hastaların ileri derece tetkik yaptırıp bu hastalığa yakalanma sebeplerini öğrenip yaşamlarını buna göre düzenlemeleri önem arzetmektedir!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz