Saman Nezlesi Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
165
Saman Nezlesi

Saman Nezlesi Belirtileri:

-Saman Nezlesi hemen hemen her yıl aynı zamanda, özellikle bahar ve yaz aylarında, öncelikle burun kaşıntısı, daha sonra, burun akıntısı (genellikle akışkan ve saydam), hapşırık krizleri, yaşaran, kızaran ve kaşınan gözler.

Saman Nezlesi Nedenleri:

Saman nezlesine yol açanlar (ot polenlerinin yanı sıra), özellikle ağaçların ve çiçekli bitkilerin polenleridir.Nisan-eylül dönemi boyunca çok çeşitli bitki poleni bu sürecin devamını sağlar.

Bağışıklık Sistemi Gerçekleri:

Polenlere karşı alerjik kişiler, polen alerjisine karşı koyabilmek için bağışıklık sistemlerinin aşırı miktarda salgıladığı histamin maddesinin yol açtığı bedensel tepkilerden rahatsız olurlar.Bu maddeler normalde, bağışıklık sisteminin “öncü savaşçıları” adına ideal “savaş koşullarını” oluş,tlırmak için, kan damarlarını genişleterek, burun mukozasının beslenme yollarını daha verimli bir duruma getirirler.

Bunun yanı sıra, saldırıya geçmiş olan polenlerin akciğerlere ulaşabilmelerini önlemek amacıyla, histamin sayesinde bronşları daraltırlar. Ama alerj ik kişiletde bu oluşumun sınırları fazlaca aşılır. Gereğinden çok kanla beslenen burun mukozası şişince, doku sıvıları burun deliklerine baskı yapmaya başlar.

Sonuç: Etkili bir nezledir! Ayrıca, alışılmış ölçülerin üstünde daralan bronşlar nedeniyle soluma zorlukları ve hatta astım krizleri görülebilir.

Annenin mirası mı?

Saman nezlesi hastalarında genellikle, hücrelerini gereğinden fazla histamin üretmeye yönlendiren, “aksak” bir reseptör molekül vardır. Japon ve İngiliz bilim adamlarının oluşturduğu bir araştırma gurubunun vardığı sonuca göre, polen alerjikleri(alerj isi olanlar) bu “aksak” molekülü annelerinden miras alıyorlar. Başka bir deyişle, polen alerjisine yatkınlık mirasını babalarımızdan değil, annelerimizden alıyoruz !

Psikolojik Gerçekler:

Psikolojik stres yaşayan kişiler, bağışıklık sistemleri hızla kontrol dışı kalabildiği için, alerjilerden daha çok etkilenirler. İşte bu yüzden, tamamı yeşilliklerle örtülü bölgelerde yaşayanlara oranla, az çiçekli kentlerde yaşayanlarda polen alerj isi daha fazla görülür.

Saman Nezlesine Pratik Çözümler:

Her şeyden önce, bir uzman hekime alerji testi yaptırılması gereği kabullenilmelidir. Güvenilir bir alerji testinin en önemli bölümünün ise, hekim ve hasta arasında yapılan ayrıntılı bir konuşma olduğunun bilinmesi gerekir! Uzman hekimin yönelttiği bilinçli sorulara verilen yanıtların doğruluğu, koyulacak olan teşhisin doğruluğunu büyük ölçüde etkileyecektir.

Sigara içmeyiniz!!!

Mukozalarınız zaten polenlerle yeterince sorun yaşarken, onları bir de nikotin ve katranla boğuşmak zorunda bırakma lüksüne sahip olduğunuzu sanmayın sakın! Nikotinin öncelikli tahribatı, alınan solukla ciğerlere girebilecek olan bakterileri, tozları ve polenleri tutma görevi yapan, hava yollarındaki kirpiksel epitelleri tıraşlamasıdır!

Arı Poleni veya Bal Peteği:

Arı poleni tabletleri tüm alerjik tepkilere karşı kullanılabilir! Nasıl etkili olabildiği bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına karşın, aynı antihistaminik ilaçların yaptığı gibi, histamin maddesini zararsız asitlere dönüştürebiliyor. Hatta bazen, kişiyi alerjilerden tümüyle kurtarabiliyor!

Ama dikkat: Bazı bünyelerin an polenine karşı alerjisi olabileceğini unutmamak ve başlangıçta çok “düşük dozajlarla denemeler yapmak gerekir. Arı poleni tabletlerinin güvenilir firmalarca üretilmiş olmasına da dikkat edilmelidir.

-Doğal bal peteğinin çiğnenmesi ile de alerj ik saman nezlesi tedavi edilebilir. Her gün 2-3 kere, küçük bir petek parçası çiklet gibi çiğnenerek yutulur. Böyle uygulanan 3-4 haftalık bir tedavi kürünün daha başlangıcında bile rahatlama başlayabilir! Ama olası alerjilere dikkat edilmelidir!

Soğuk Suyla Burun Yıkama:

Burun mukozasını yatıştırır ve olası polenleri de dışarı atar.Uygulama şöyle olmalıdır: Avucunuza aldığınız soğuk suyuburnunuza dayayınız. Burun deliklerinden birini parmağınızla

kapattıktan sonra, açık delikle suyu iyice içeri çekin. Sonra öteki deliği de aynı biçimde yıkayın. Nezle belirtilerinde artış görüldüğü zamanlarda bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Ayrıca bu yöntemi, tuzlu suyla, limonlu suyla, soğuk mayıs papatyası çayıyla ve soğuk atkuyruğu çayıyla da uygulayabilirsiniz.

Saman Nezlesi İçin Homeopatik İlaçlar:

Gelsemium – ( Gelsemium sempervirens): Sahte yasemin kökünden elde edilir.

Gelsemium D6 seyreltisi, saman nezlesi veya yaz gribi tedavilerinde başarıyla kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 tablet veya gerektiğinde 2 saatte 1 tablet dil üstünde eritilir.

-Apis – (Apis melliJica): Bal arısından elde edilir.Apis D4 seyreltisi, şişen burun ve boğaz mukozasının yatıştırılması için kullanılabilir.

Kullanım dozajı: İyileşene kadar, 2 saatte 5 damla alınarak bir süre ağızda dolaştırıldıktan sonra yutulur.

-Ccpa – (Allium cepa): Mutfak soğanından elde edilir. Cepa D6 seyreltisi, hapşırık,ye burun akıntısında, yaşaran ve kızaran gözlerin eşlik ettiği nezlelerin tedavisinde kullanılır.

Kullanım dozajı: Akut durumlarda, 2 saatte bir 1 5-20 damla, daha sonra ise günde 3-4 kere 20-25 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Antihistaminik ilaçlar:

Alerjik tepkilerin etkilerini azaltırlar, ama genellikle yoğun bir yorgunluğa/bitkinliğe yol açarlar. Ama terfenadin ve loratadin gibi yeni etken maddeler içeren ilaçlarda bu yan etki çok daha azdır.

Gülyağı ile Aromaterapi:

Çiçek poleni alerjinizi çiçek kokusuyla tedavi etmeyi bir deneyin bakalım! Bazı alerjik kişilerde bu tedavi biçimi olumlu sonuçlar veriyor; bazılarında ise alerjik tepkilerin artmasına neden olabiliyor! Ama denemeye değer doğrusu!

Özellikle gülyağı, saman nezlesine karşı başarılı sonuçlar veriyor. Bu pahalı yağın şişesini şöyle bir koklayın. Kızarmış veya iltihaplanmış gözlerinizin üstüne gül suyu kompresleri de uygulayabilirsiniz.

Ama gülyağına karşı alerj iniz varsa, mayıs papatyası, okaliptüs, lavanta ve melisa kokularını da deneyebilirsiniz.

Ev Tozu Alerjisi sizi ne derece etkiliyor?İnceleyin

Uyarı: Homeopatik ilaçlarla eterli yağları aynı zamanda kullanmayınız. Birbirlerinin olumlu etkilerini karşılıklı olarak azaltabilirler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz