Kurdeşen ( Ürtiker) Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
288
Kurdeşen

Kurdeşen Belirtiler:

-Derinin beyaz-pembe veya kızarık kabarıklıkları ile belirgin kaşıntılı durum, batma ve yanma hissiyle birliktedir.

-Bazen bir saat kadar kısa bir sürede tüm belirtiler yok olabilir.

Kurdeşen Nedenler:

Sivilcemsi kızarık kabarcıkların ve şiddetli kaşıntının, yanmanın ve batmanın görüldüğü alerjik bir hastalıktır. Kabarcık, birden ortaya çıkan ve iz bırakmadan kısa sürede yok olan pembemsi- beyazımsı, belirgin bir deri lezyonudur. Kurdeşen akut ya da kronik olabilir.

Alerjiye yol açan etkenlere göre bazı maddelerle veya böceklerle temasın, ayrıca, soğuk ya da sıcağın, ilaçların, besinlerin, bağırsak parazitlerinin ve enfeksiyon odaklarının yol açtığı çeşitli kurdeşen tipleri ayırt edilebilir. Hastalığa neden olan kimyasal maddeler, histamin, asetilkolin ve serotonin olabilir.

Organik Gerçekler:

Kurdeşen pek basit bir hastalık değildir. Yoğun bir kurdeşen krizi, yaşamsal bir kan dolaşımı şokuna yol açabilir!

Psikolojik Gerçekler:

Kurdeşen hastalığına yatkın kişiler, genellikle yakınlarına karşı güçlü bir bağımlılık duygusunun etkisi altındadırlar. Bu kişilerin. kurdeşen dökmelerinin şöyle bir anlamı da olabilir: “Yeter artık; buraya kadar!”

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Aynısafa Merhemi:

Aynısafa adlı bitkinin çiçek yapraklarından elde edilir. Bu merhem, pek çok deri probleminde olduğu gibi, kurdeşende de fevkalade başarılıdır. Kızarık kabartıların üstüne sık sık merhem sürülür. Kaşıntı kısa sürede azalır ve kabarcıklar sönmeye başlar.

Lavanta Yağı:

Lavanta yağı, kaşıntıyı durdurur. Kaşıntılı bölgelere birkaç damla eterli yağ hafifçe yedirilir.

Tuzlu Su Kompresleri:

Bir litre suya 2-3 yemek kaşığı dolusu sofra tuzu karıştırılarak eritilir. Suya batırılıp hafifçe sıkılan bezler kaşıntılı bölgelerin üstüne 1 O dakika süreyle yatırılır. Daha sonra deri ılık suyla temizlenir.

İsveç Şurubu:

Kabararak kaşınan bölgeler nemlendirildiğinde, İsveç Şurubu ile sık sık kaşıntı ve kabarıklıklar kısa sürede yok olacaktır.

Aynı belirtiler ağız içinde veya yutakta oluştuğunda da, bir tatlı kaşığı kadar şurup ağza alınır ve elden geldiğince uzun bir süre boyunca ağızda dolaştırıldıktan sonra azar azar yutulur. Şurup, değdiği her yeri rahatlatacaktır.

Homeopatik İlaçlar:

  • Apis – (Apis mellifica):  Balarısının tümünden elde edilir. Apis mellifica D4 seyreltisi, arı sokması sonucu oluşan tabloya benzeyen tüm alerjik tepkilere karşı başarıyla kullanılabilir.     

Kullanım Dozajı: 2 saatte bir 5-6 damla tentür, doğrudan veya yarım tatlı kaşığı suya eklenerek dil üstüne alınır ve ağızda bir süredolaştırıldıktan sonra yutulur. Kaşıntı ve döküntüler yok olduğundadamla kullanımına da son verilir.

  • Urtica – ( Urtica urens):  Çiçeklenme aşamasındaki  küçük yapraklı ısırgan otundan elde edilir.Urtica D6 seyreltisi, şiddetli kaşıntılara karşı başarıyla kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Saatte 1 -2 tablet dil üstünde eritilir. Kaşıntı sona erdiğinde kullanıma son verilir.

  • Dulcamara – (Solanum dulcamara): Yaban yasemini adlı bitkiden elde edilir. Dulcamara D3 seyreltisi, kaşıntıların yatak ısısında arttığı ve soğuk ortamda azaldığı durumlarda etkilidir.

Kullanım dozajı: Saat başı 20 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur. Kaşıntı sona erdikten sonra kullanıma son verilir.

  • Rhus toxicodendron – (Toxicodendron quercifolium):  Kuzey Amerika’ da yetişen bir bitkiden elde edilir. Rhus toxicodendron D3 seyreltisi, kabarcıkların su topladığı ve şikayetlerin soğuk ortamda arttığı durumlarda kullanılır.

Kullanım dozajı: Saatte 20 damla alınır ve ağızda kısaca dolaştırıldıktan sonra yutulur. Rahatlık başladığında kullanıma sonverilir.

  • Feniramin(Pheniramin): Bu ilaç özellikle kurdeşen türü alerj ik tepkilere uygun bir antihistaminik ilaçtır. Ama kullanan kişiyi aşırı yorgun düşürür. Eczanelerde Avil adı altında satılmaktadır. Tablet, şurup, ampul ve merhem biçimlerinde kullanıma sunulmaktadır.· En az yan etki içeren ilaçlardandır.

Kurdeşen İçin Başlıca Alerjenler:

Balık, midye, çilek, inek sütü ve süt ürünleri, tahıllar, bal, fındık, ceviz ve badem, baharatlar ve yumurta. Örneğin penisilin ve benzeri bazı ilaçlar da kurdeşene yol açabilir.

Cıva alaşımlı diş dolguları veya ameliyatla bedene yerleştirilmiş olan metal gereçler, bitkilerle deri teması, hayvan tüyleri ile deri teması, örneğin sinüzit gibi akut enfeksiyonlar da kurdeşene yol açabilir.

Kurdeşen gibi aelrjik reaksiyonlara sebep veren EV TOZU ALERJİSİ ni inceleyin…

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz!!!

• Kurdeşenin ortaya çıkmasına ne gibi durumların yol açtığını kendiniz saptamaya çalışın! Bu saptamayı gerçekleştirebilmek için çok sabırlı olmak gerekecektir. Ama, kurdeşenden korunmanın başlıca yolu, onu tetikleyen etkenlerin saptanması ve onlardan elden geldiğince uzak durulmasıdır!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz