Kalp Yetmezliği

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
60
Kalp Yetmezliği
Kalp Yetmezliği

Size bu yazımızda kalp yetmezliği hakkında bitkisel tedavi yöntemleri ve destekleyici tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Kalp yetmezliği neden olur? Kalp yetmezliği nasıl anlaşılır? Hepsi yazımızda…

Kalp Yetmezliği Belirtileri:

-En basit bir bedensel zorlanmada bile solunumun hızlanması ve hatta soluk soluğa kalma

-Mavimsi dudaklar

-Akşam saatlerinde ve hatta bazen sabahları bile, ayaklarda ve bacaklarda şişlik

Kalp Yetmezliği Nedenleri:

Kalp kası enfarktüsü sonucu oluşan bir kalp kapakçığı bozukluğu veya genellikle görülen, kalbin kendisinden beklenen performansı gösterememesi.

Organik Gerçekler

kalp-yetersizigi-nedir
kalp-yetersizigi-nedir

Kalp kapakçığı bozukluğunda kanın bir bölümü, kalp içindeki normal yollardan geçmeden, işlevsiz bir biçimde, bir o yana bir bu yana gider gelir. Bu yüzden kalp, her atımda gerekli miktarda kanı vücuda gönderemez. Bir kalp kası enfarktüsü geçirmiş olan kalplerde ve yaşlı kalplerde de durum böyledir. Duvarları inceldiği, yani gücü azaldığı için, yaşlı kalp, eskiden olduğu gibi hızla kasılamaz artık. Yaşlılık yüzünden akciğerler de güçlerinin bir bölümünü yitirirler ve eskiden olduğu gibi derin soluk alamadıklarından, akciğere giren az havadan yeterince oksijen alınamaz. Bu durumda, vücutta  dolaşan yetersiz miktarda kan, ayrıca oksijen içeriği bakımından da yetersizleşir. İşte bu durum, dudakların mavileşmesinden ve solunum bozukluklarından anlaşılabilir.

Gerçi kalp atardamarlar yoluyla kanı en son hücreye kadar pompalayabilir, ama bu kanın tümünü toplardamarlar yoluyla geriye emebilecek güce artık sahip değildir. Ayak ve bacaklardaki şişlikler işte bu yüzden oluşur. Gece boyunca yatay durumda olduğumuz için fazla güç harcaması gerekmeyen kalp, geri dönüşü zaten kolaylaşmış olan kanın tümünü geri emebilir. Böylece, ayak ve bacaklardaki şişlikler sabahları pek görülmez.

Kalp Yetmezliğinde Psikolojik Gerçekler

Bir kalp enfarktüsünün oluşmasında bazı psikolojik etkenlerin rolü olabilir, ama kalp kapakçığı bozukluğunda ve yaşlı kalbin sorunlarında bu tür etkenlerin hiçbir rolü yoktur. Ama yine de, atlatılmış kalp hastalıklarından, sanki kalp birden duracakmış hissini veren korkular oluşabilir. Bu korkuları haklı kılacak bir gerekçe yoktur halbuki ! Kalp kapakçığında arıza olanların büyük çoğunluğu, eğer kalpleri sağlam olsaydı ulaşacakları yaşa yine de ulaşırlar. Yaşlı kalpler için de aynı durum söz konusudur.

Önemli olan, bedensel zorlamalarla kalbi yormamak, üstesinden gelemeyeceği performansı ondan beklememektir!

Önemli!

Tüm kalp hastalıkları mutlaka bir uzman hekim tarafından tedavi edilmelidir! Kalp bedenimizin en önemli organıdır; eğer o artık görevlerinin bir bölümünü eskiden olduğu gibi yapamıyorsa, hayatımız hızla tehlikeye girebilir.

Solunum egzersizleri

Sistemli olarak, karnı şişirerek derin soluk alındığında vücudumuza daha çok oksijen girer. Bu yolla dolaşım sisteminin yükünü de azaltmış olursunuz. Ayrıca göğüs bölgesini İsveç Şurubuyla ovalayarak da solunumu uyarabilirsiniz.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz

Alıç, yaprak-çiçek harmanı

Alıç( Crataegus monogyna) yaprak-çiçek harmanı kalp kaslarını güçlendirici, kan basıncını normalleştirici, kalp ritim bozukluklarını düzenleyici, koroner atardamarların işlevlerini destekleyici ve bedendeki fazla sıvıyı azaltıcı özelliklere sahip olan çok değerli bir şifalı bitkidir.

Alıç hiç ara verilmeden sürekli kullanılabilecek ender bitkilerdendir. Hiçbir yan etkisi yoktur ve kesinlikle alışkanlık oluşturmaz.

Reçete: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış çiçek-yaprak karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür.

Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Balla tatlandırılınca etkisi daha da artar. Şeker hastaları tatlandırmaz !

Kediotu kökü-böğürtlen yaprağı harmanı

Kalbinizi kediotu kökü ile güçlendirin. Kediotu kökü-böğürtlen yaprağı çayı için, yatıştırıcıdır.

Reçete: 40g kurutulmuş böğürtlen yaprağı ile 20g ince kıyılmış kediotu kökünü iyice harmanlayın. 2 tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlayın ve 10-12 dakika demlendikten sonra süzün. Sabahları ve akşamları 1 bardak taze demlenmiş bitki çayını için. Eğer isterseniz balla tatlandırabilirsiniz.

Sarımsak

Damarlara esneklik kazandırarak yüksek kan basıncını normalleştirir ve damar duvarlarının temiz kalmasını sağlar. Yani, en etkili “boru temizleyici” olarak bilinir. Damarlar genişleyince, kanı  pompalamaya çalışan kalbin üzerindeki yük büyük ölçüde azalmış olur.

-Sarımsak, eğer kokusu bir sorun yaratmıyorsa, doğrudan yenilerek tüketilebilir.

-Kokmaktan çekinen veya mideleri duyarlı olanlar onu değişik biçimlerde de kullanabilir.

-Sarımsak drajeleri: Eczanelerden alarak kullanabilirsiniz. Koku sorunu pek yoktur.

-Sarımsak tentürü: Yeni mahsul sarımsağın dişleri kabuklarından ayıklanır ve ince doğranır. İnce kıyılmış 3 baş sarımsak, 250ml konyak, viski veya votkaya eklenir ve şişe iyice kapatılır. Arada bir çalkalanarak 2 hafta bekletildikten sonra süzülür. Böylece sarımsağın başlangıç tentürü elde edilmiş olur. Ama o bu şekliyle kullanılmaz; seyreltilmesi gerekir.

Bu başlangıç tentüründen alınan bir ölçü(bir yemek kaşığı veya bir likör kadehi), 9 ölçü içme suyu ile karıştırılarak iyice çalkalanır. Böylece D1 seyrel tisi elde edilmiş olur. Aynı yöntem kullanılarak daha yüksek seyreltiler elde edilebilir. Sarımsak tentürünün tavsiye edilen seyreltileri, D4 – D6 civarıdır.

Bu seyreltiden, günde 3 kere 1 çay kaşığı ağza alınır ve bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur.

Fazla kilolar

Kilosu normal olan sağlıklı bir kişinin sırtında 10 kiloluk bir çantayla merdivenlerden sürekli inip çıktığında kalbi ne kadar yük altında kalıyorsa, beden ağırlığı 10 kilo fazla olan kişinin kalbi de o kadar yük altında kalır.

Daha az ve daha hafif yiyerek veya bir beslenme uzmanının tavsiyelerini uygulayarak fazla kilolarınızdan kurtulun !

Yeterli beden sıcaklığı

Deriyi, elleri ve ayakları soğuktan korumak için de kan gereklidir. Sıkı giyinerek üşümemeye çalışın ki, kalp ayrıca ısıtıcı olarak da kan göndermeye çabalamasın. Soğuk havalarda yatağınıza alacağınız sıcak bir termofor da kalbinizi rahatlatır.

Önlem alarak sağlıklı kalın

• Çok hızlı veya düzensiz kalp atışlarını sirke kompresleriyle normalleştirebilirsiniz:

 Bunun için 3 yemek kaşığı sirkeyi yarım litre suya ekleyin, küçük bir havluyu sirkeli suya daldırın ve

hafifçe sıktıktan sonra kalp bölgesine yatırın ve üstüne de kuru bir havlu örtün. Bu kompresleri saatte bir yenileyebilirsiniz.

• Yeterince uyumaya özen gösterin; kendinizi zorlamayın. Gün boyunca arada bir uzanarak dinlenin ve size uygun bir yöntemle gevşemeye çalışın. Örneğin, klasik müzik pekala gevşetici etki yapabilir!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz