Anjina Pektoris Hastalığı

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
125
anjina pektoris
anjina pektoris

Anjina pektoris nedir? Nasıl kendini gösterir? Anjina pektoris tedavisi nasıldır? Anjina pektoris bitkisel tedavisi nasıldır? Detaylar yazımızda…

Anjina Hastalığı Belirtileri:

-Göğüste ve boğazda daralma duygusu

-Sol kola kadar yayılan, sanki göğsün ortası ısırılmış gibi bir duygu veren ağrılar

-Ağrıyla birlikte duyulan ölüm korkusu

-Anjina pektoris ağrısı ile enfarktüs ağrısı arasında benzerlikler vardır, ama böyle ağrılı belirtiler gösteren önemsiz başka rahatsızlıklar da vardır. Göğüs darlığı yüzünden hemen paniğe kapılmak da doğru değildir.Bu iki hastalığın belirtilerini birbirinden ayıran bazı temel özellikler vardır: Ağrının süresi anjinada 10 dakikadan kısa, enfarktüste ise 10 dakikadan uzundur. Ağrı anjinada trinitrin gibi dil altı tabletlerine yanıt verir, ama enfarktüste bu ilaçlarla geçiştirilemez. Kan basıncı anjinada yükselir; enfarktüste ise düşer.

Anjina Hastalığı Nedenleri:

Konunun özü, kalp kaslarının bir oksijensizlik bunalımına girmesidir. Bu durumun nedenleri genellikle:

• Koroner atardamar duvarlarında yağ ve kireç moleküllerinin birikerek darlığa yol açması

• Kalp yetersizliği

• Kalp dokusunun aşırı oksijen tüketmesine yol açan bazı hormonların üretiminin artması. Aşırı fiziksel etkinlik, duygulanma ve gerginlik durumlarında dolaşıma bol miktarda adrenalin ve noradrenalin hormonları salgılanır. Bu durumlarda ortaya çıkan anjina pektoris, kalbe yetersiz oksijen gelmesinden değil, kalbin oksijen ihtiyacının aşırı artmasından kaynaklanır; koroner atardamarlarda herhangi bir işlev bozukluğu yoktur .

Organik Gerçekler

Anjina pektoris, genelde doğal olmayan bir yaşam biçiminin ürünüdür. Bedensel hareketsizlik, eforsuz nabzı hızlandırır ve yağ şeker ağırlıklı beslenmeyle birlikte damarlan daraltan kolesterol değerlerini de yükseltir. Nikotin nabız hızını daha da yükseltir, koroner atardamarları daraltır ve ayrıca da kanda pıhtılaşmayı destekler. Nikotin ayrıca kandaki karbon monoksit miktarını arttırarak, yaşamsal öneme sahip olan oksijeni baskı altına alır. Yüksek kan basıncı kan damarlarında bozulmalara yol açabilir, ayrıca yüksek basınca karşı koyabilmek için kalp daha güçlü çalışmak zorunda kalır.

Psikolojik Gerçekler

Olumsuz hormonların salınımını arttırdığı ve organizmanın işleyişinde değişikliklere yol açtığı için, kronik stres ve kronik saldırganlık, kalp hastalıklarını başlatan başlıca nedenler olarak görülüyor artık! Bilim adamlarının bulgularına göre, özellikle tehlikede olan bir kişilik tipinin düşünceleri ve davranış biçimleri :

• Çalışmak onun için en önemli görev. Avarelik en büyük ayıp. Ağır stres altında olduğunu, herkesin kendisinden bir şeyler beklediğini, her şeyi gönlünce yapabilmesi için dört ele ihtiyaç duyduğunu anlatarak övünür.

• Çalışırken ve özel yaşamında sürekli zaman baskısı altındadır. En önemli arkadaşı kol saatidir. Boş zamanlarında veya yemek masasında bile sakinleşemez.

• Davranışları çok yönlüdür; pek çok işi aynı zamanda yapmaya çalışır. Radyo dinlerken cep telefonuyla konuşma yapan ve uzun farlarını yakarak önündeki aracı sıkıştıran otomobil sürücüleri bu konunun tipik örnekleridir.

• Çevresindekileri genellikle kendine rakip olarak görür. Hızlı konuşur ve az veya çok saldırgandır.

• Sadece ölçülebilir olgular önemlidir onun gözünde. Başarılar, bilanço, para veya rakamlar halinde ortaya koyulmadıkça ona göre hiçbir değer taşımazlar.

Önemli!

Anjina pektoris, ciddi ve ilerlemiş bir kalp hastalığının belirgin bir işaretidir. Bu yüzden, öncelikle uzman hekimin ilgilenmesi gereken bir durumdur. Ev ilaçları burada destekleyici veya önleyici olarak kullanılmalıdır.

Yararlı ama zararlı: Alkol!

Artık kesin bir bilgi haline geldi: Küçük miktarlarda alınan kırmızı şarap (günde 1 kadeh) kalp ve dolaşım sistemini olumlu etkiliyor. Fakat bu demek olmuyor ki alkol veya alkol içeren şarap tüketilmelidir. Zararları yararının çok ötesinde olunca tüketmek net olarak zararlı olmaya başlıyor. Günde 3 şişeden fazla bira, bir şişe şarap veya iki kadeh sert içki içen kişi, sadece karaciğerine değil, kalbine de zarar veriyor!

Dikkat!

Anjina pektoris tedavisi sırasında, hastanın tüm sağlık sorunları göz önünde bulundurulmalıdır. Sinir sisteminin durumu incelenmeli ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır. Ayrıca, sindirim sisteminin de konu ile yakından ilişkisi olabilir. Kronik kabızlık kalbi yoracağı için öncelikle tedavi edilmesi gerekir.

Özel önlemler ve tedaviler sayesinde pek çok kişi anjina pektoris ile normal bir yaşam sürdürebilir. Bir kalp krizi veya ani kalp ölümü riski tabii ki sağlıklı kişilere kıyasla daha büyüktür. Yaşam beklentisi, koroner atardamarların görmüş olduğu zararın boyutuna bağlıdır. İlaç tedavisi, baypas ameliyatı veya daralan koroner damarların balonla genişletilmesi sayesinde, kişi uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz