Vajinal iltihaplanma (vajinit tedavisi)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
189
Vajinit tedavisi
Vajinit tedavisi

Vajinit nedir? Vajinit tedavisi nasıldır? Vajinal iltihaplanma hakkında bilmek istediğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz…

Vajinit Belirtileri:

-Beyazımsı, yeşilimsi veya kırmızımsı, kaşıntılı vajinal akıntılar

-Vajinada şişlik, dokunmaya karşı (öncelikle cinsel ilişki sırasında) duyarlı tepki gösteren mukoza.

-İdrar yapma sırasında yanma duygusu

Vajinit Nedenleri:

Bir numaralı neden mantar enfeksiyonudur; ikinci neden de genellikle dölyolu mukozasındaki bakteri örtüsünde yer alan mikroorganizmalardır (Trichomonas vaginalis).

Biyolojik Gerçekler

Vajinal mantar enfeksiyonlarının sorumlusu, hiçbir soruna yol açmadan sindirim sisteminde ve dölyolu mukozasında yaşayan maya mantarlarıdır. Antibiyotiklerin etkisi, cinsel korkular ve gerginlikler, şeker hastalığı, östrojen yetersizliği veya aşırı intim hijyeni nedeniyle, o bölgede sorun çıkarmadan yaşayan mantarlar kontrol dışına çıkabilirler.

Psikolojik Gerçekler

Vajiinal ortam, kişinin psikolojik durumundan aşırı etkilenebilir. Örneğin, doyuma ulaşamayan bir cinsel yaşam, sürekli bir akıntıyla kendini belli eden vajinal değişimlere yol açabilir ve bu durum maya mantarlarının çoğalabilmeleri için ideal bir ortamdır. Bu durum genellikle, kadının istemeyerek birlikte olduğu erkekten ayrılıp, başka bir erkekle cinsel mutluluğa ulaşmasıyla sona erebilir.

Önemli!

Burada ki  ilaçlara yapılan bir haftalık tedavi sonunda değişen bir şey olmazsa, tanı koyuluması için mut laka uzman hekime gitmek gerekir. Çünkü vajinal iltihaplanmanın belirtilen tüm şikayetleri, pek çok değişik enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.

Cinsel ilişki yasak!

Bir vajinal enfeksiyon sürecinde cinsel ilişkiden uzak durmalısınız. İlişki sırasındaki mekanik sürtünmeler yüzünden iyileşme gecikecektir.

Dikkat!!!!

Eğer cinsel ilişki yoluyla bakteri veya mantar enfeksiyonu kaptıysanız, hiçbir şikayeti olmasa bile, partnerinizle birlikte vajinit tedavisi olmanız gerekir! Ama bu tedaviyi ev ilaçlarıyla yapmaya kalkışmayın ve hemen uzman hekime gidin!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Yoğurt bakterisi!

Vajinit tedavisi ‘nde Yoğurt bakterileri vajinal enfeksiyonlara karşı çok etkilidir. Bu etkili bakterileri çalışma ortamına şöyle ulaştırabilirsiniz: Evde yapılmış yoğurdun ayranından 20ml kadarını bir şırıngaya çekin (tabii ki iğnesiz! ) ve onu vajina derinliğine boşaltın. Vajina mukozasının bakteri örtüsü kısa sürede normalleşecek ve şikayetleriniz sona erecektir.

Çay Ağacı yağı / Tea Tree oil

Çay ağacı yağı en dirençli mantarları bile öldürebilecek güce sahiptir.

Yıkama: Bir tas sıcak suyun içine 5-6 damla çay ağacı yağı damlatarak karıştırın. Bu karışımı yavaşça genital bölgenizin üstüne dökün. Kaşıntılarınız azalacaktır.

Banyo: İçinde hiçbir banyo katkısı olmayan sıcak banyo suyuna 10-12 damla çay ağacı yağı damlatıp, suyu elinizle şöyle bir karıştırın. Banyo süresi 15 dakikadır.

Vajinal fitil: Mantar enfeksiyonlarında, kısa sürede sorunu kökünden çözebilir. Ama çay ağacı yağı katkılı vajinal fitili ancak deneyimli bir eczacı hazırlayabilir.

Meşe kabuğu ve ceviz yaprağı

Her ikisi de yüksek oranda tanen maddesi içeren bu droglar, deri ve mukoza dokularını sıkıştırıcı, sağlamlaştırıcı ve yerel olarak damarları büzüştürücü etkiye sahiptirler. Virüs, bakteri veya mantar enfeksiyonlarında, bitki kaynama sularıyla yapılacak olan vajinal yıkamalar sayesinde, enfeksiyon bölgesinin mukozası sağlamlaşır ve enfeksiyona yol açan mikro organizmaların yaşam alanları böylece ortadan kaldırılmış olur.

Reçete: Birer yemek kaşığı dolusu kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak ve kabuk, 1 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısınan su, hafif ısıda 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, ılıklaşana kadar demlendirilir ve süzülür. Beden ısısına eşit ısıdaki bu kaynama suyuyla günde 1-2 kere vajinal yıkamalar yapılır.

Isırgan otu çayı ve İsveç Şurubu

Hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktığı andan başlayarak, günde 2-3 bardak ısırgan otu çayı, aç kamına veya öğün aralarında içilmelidir. Her bardak çaya 1 tatlı kaşığı dolusu İsveç Şurubu ekleyerek etkiyi daha da arttırabilirsiniz.

Homeopatik İlaçlar

-Hepar sülfüris

İstiridye kabuğunun iç tarafındaki kireç ve arındırılmış kükürtten elde edilir. Hepar sülfüris D3 seyreltisi, kötü kokulu akıntı ve sıcak ortamda rahatlama gösteren vajinal kaşıntılara karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 5 damla dil altına alınır.

-Beladonna – (Atropa bella-donna)

Güzelavratotu adlı zehirli bitkiden elde edilir. Belladonna D6 seyreltisi, vajinanın daha çok kuru ve iltihaplı olduğu mantar enfeksiyonlarında kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 10 granül dil üstünde eritilir.

-Staphisagria – (Delphinium stabhisagria)

Güney Avrupa’ da yetişen bir bitkinin tohumlarından elde edilir. Stabhisagria D 10 seyreltisi, kokusuz beyazımsı akıntı eşliğinde vajinada şiddetli kaşıntı ve idrar yapılırken yanma birlikte görüldüğünde kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 2 kere 10 damla, dil altına alınır.

Beslenmede değişiklik!

Vajina ortamını asitlendirebilecek her tür besin maddesi, parazitlerin gelişimini ve çoğalımını önler. Buna göre, vajinal enfeksiyonlarda günde 3 bardak yaban mersini özsuyu veya portakal suyu için. Bir bardak kefir veya ayran da aynı etkiyi yaratabilir. Ayrıca, yiyebildiğiniz kadar soğan, sarımsak, yoğurt ve salata yiyin.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz!

  • Aşağıda ki önerilerimiz vajinit tedavisi için çok önemlidir.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Açık havada düzenli egzersizler veya spor yapın. Kış mevsiminde veya stres süreçlerinde bağışıklık sisteminizi Echinacea preparatları veya Ekinazya çayı ile güçlendirmeye çalışın.
  • Cinsel organlar bölgesinin temizliğine özen gösterin. Bağırsaklarınızı boşalttıktan sonra, temizliğinizi arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru yapın. Eğer temizliği anüsten vajinaya doğru yaparsanız, anüs çevresindeki olası bakteriler vajinaya ulaşabilirler!
  • Parfüm içerikli banyo katkılarından ve intim spreylerinden kaçının, çünkü bu ürünler vajinal ortama zarar verir.
  • Gebelik önleyici jellerden uzak durun, çünkü onların etken maddeleri de vajinal ortama zarar verir.
  • İç çamaşırlarınızı her gün değiştirmeyi ihmal etmeyin.
  • Sentetik kumaştan yapılmış iç çamaşırı kullanmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz