Menopoz Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
60
Menopoz Nedir? Menopoz Şikayetleri -Hertelden.Net
Menopoz Nedir? Menopoz Şikayetleri -Hertelden.Net

Menopoz Nedir? Bir çok kadının korkulu rüyası olan menopoz belirtileri nelerdir? Menopoz neden olur? Menopoz ile nasıl başa çıkılır? Tüm detaylar yazımızda…

Menopoz Belirtileri:

  • Düzensiz adet kanamaları
  • Ateş basması ve aşırı terleme
  • Duygusal dalgalanmalar ve korkular
  • Baş ağrıları
  • Cinsel isteksizlik
  • Melankoli ve uykusuzluk
  • Saç dökülmesi

Menopoz Nedenleri:

Genelde 40 yaşlarında kadının yumurtalıkları hormon üretimini azaltmaya başlar; ama beyindeki iki önemli hormon dengeleyici (hipotalamus ve hipofiz) bu durum karşısında, bir süre daha hormon üretimini hızlandırarak sürdürürler. Bu koşullar değişim problemlerine yol açabilir, ama açmak zorunda değildir. Dişiliğin bu değişim döneminde, verimlilik çağını geride bırakma konusunda eğer kadının psikolojik sıkıntıları varsa, genellikle sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başlar.

Psikolojik Gerçekler

Öncelikle bireye Mnopoz Nedir? sorusunun cevabı net olarak öğretilmelidir. Değişim dönemini bir kadın için problem haline sokan, genellikle bilinçaltında yatan önemli iki psikolojik temel kavram vardır:

• Verimliliğin sona ermesiyle birlikte, kadının varoluş nedeninin de anlamını yitirmiş olduğu varsayımı. Bu varsayım, öncelikle kramplara, baş ağrısına ve cinsel isteksizliğe yol açar.

• Menopoz döneminin, cinselliğin ve adet kanamalarının bedensel kirinden kurtardığı varsayımı. Bu varsayım da, bedendeki hormonal değişim sürecinin hızlanmasına yol açar; ateş basması ve aşırı terlemeler de bu durumda ortaya çıkar.

Halbuki bu değişim, kadınların yaşamında büyük bir armağan, bir kurtuluş, yeni bir başlangıç olabilir! Bu süreç onlara, gerçekte yaşamın anlamını yeniden düşünme, yaşamı yeniden düzenleme ve değiştirme olasılığını sunar. Bu değişikliklerin korkutucu olmaktan ziyade, kişiliklerin geliştirilebilmesine katkı sağlayıcı oldukları da düşünülmelidir.

Erkekler de menopozda?!

Menopoz nedir? araştırması yapıldığında en çok görülen ilginç sorulardan biride budur. Erkekler de gerçek anlamda menopoz dönemi yaşarlar mı? Bilim adamları bu konuda henüz tam bir fikir birliğine varabilmiş değiller. Bazı hormon araştırmacıları (endokrinoloji uzmanları), 40-60 yaşları arasındaki erkeklerde, menopoz sürecine özgü, bitkinlik, ateş basması ve dikkat toplaşımı bozuklukları görüldüğünü savunuyorlar.  Ama yetkin tıp adamları hiç de böyle düşünmüyorlar: “Kadınların aksine, erkeklerde üretici işlevler kısa sürede değişime uğramıyor.

Acaba erkekler de menopoz dönemi yaşarlar mı sorusunun yanıtı çak basittir: Böyle bir şey yoktur!

Menopoz Nedir? Menopoz Şikayetleri -Hertelden.Net
Menopoz Nedir? Menopoz Şikayetleri -Hertelden.Net

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Menopoz nedir? Menopoz için şifalı bitkiler:

Menopoz tedavisi için hazırlanacak tüm belirtiler sona erene ve değişim süreci tamamlanana kadar kullanılabilecek etkili bir bitki karışımı tarifini verelim:

Hayıf tohumu 2 ölçü, civanperçemi 1 ölçü, yeşil yulaf 1 ölçü, sarı kantaron 1 ölçü, mayıs papatyası 1 ölçü.

İnce kıyılmış bitkiler kaşıkla ölçülebilir. Hayıt tohumu da havanda hafifçe ezilmelidir.

Reçete: Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirilir, kapağın altında yoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür ve çay süzülür.

Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, öğün aralarında soğutulmadan yudumlanır. Eğer istenirse biraz balla tatlandırılabilir.

Şeker hastaları tatlandırmaz!

Bu karışım, menopoz döneminde ortaya çıkan belirtileri yatıştırır ve bedenin yeni bir hormon dengesi oluşturmasına yardımcı olur. Neye ihtiyacı olduğunu en iyi bilenin bedenimiz olduğunu unutmamalıyız!

Servi ağacı yağı

Ateş basmaları ve gece terlemeleri gibi tipik menopoz belirtileri servi yağı ile savuşturulabilir. Akşamları, içine 8-10 damla servi yağı eklediğiniz 38 derece su sıcaklığını ve 15 dakikalık süreyi aşmayan banyolar alabilirsiniz. Veya bedeninizi servi yağı ile ovalayabilirsiniz. 4 damla servi yağı 2 · yemek kaşığı dolusu bademyağına iyice karıştırılır ve bu karışım bedene yedirilir.

Ada Çayı

Ter basmalarına karşı etkilidir.

Reçete: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı. orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay, öğün aralarında, soğutulmadan içilir.

Homeopatik İlaçlar

-Sepia

 Mürekkep balığından elde edilir. Sepia D3 seyreltisi, sabahları yataktan zor kalkan, alçak kan basıncına eğilimli kişilerin ayaklanmasına yardımcı olur ve ayrıca da ter boşalmalarını yatıştırır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 -2 tablet dil üstünde eritilir.

-Gelsemium – (Gelsemium sempervirens)

 Sahte Yasemin kökünden elde edilir. Gelsemium D6 seyreltisi, sinirlilik, bitkinlik, dikkat toplaşımı aksaklıkları ve hırçınlık durumlarına karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 10-15 granül dil üstünde eritilir.

Değişken ayak banyoları

Değişken ayak banyoları rahatlatıcı ve gevşeticidir, ayrıca bedenin ısı dengeleme merkezini etkileyerek, ani sıcak basmalarını önleyebilir. İçinde ayak banyosu yapabileceğiniz iki kabı suyla doldurun ve her ikisine de birer avuç şerbetçiotu çiçeği ekleyin. Kaplardan birindeki su ısısı 3 8 derece, ötekindeki su ise 10 derece olmalı dil Ayaklarınızı önce 5 dakika boyunca sıcak suyun içinde tutun ve sonra 10 saniye boyunca soğuk suya geçin. En az 2 kere, en iyisi 4-5 kere tekrarlayın.

Aroma terapi

Genel anlamda rahatlama ve uyumluluk sağlayabilecek kokular: Lavanta, Melisa, Portakal ve Ylang- Ylang. Bu kokular ayrıca cinsel isteksizlik konusunda da yardımcı olabilirler. Seçtiğiniz yağı veya yağları koku taşlarının üstüne damlatarak, yatak veya oturma odanıza yerleştirin.

E, 82, 85 ve D vitaminleri

E vitamini, cinsel hormon progesteronun salgılanmasının devamını sağlayarak, hatta bir östrojen tedavisine bile gerek bırakmayabilir. Bunun için özellikle, ayçiçeği yağı, ceviz ve yerfıstığını bolca tüketin. B2 ve B5 vitaminleri, yumurtalıkların üretimini durdurmuş olduğu östrojen hormonunu bir süre boyunca salgılayabilecek yetenekteki böbreküstü bezlerini destekler. Her iki vitamin de, öncelikle balık, süt ve süt ürünleri, fıstıklar ve bira mayasında bulunur.

D vitamini, östrojen açığı nedeniyle oluşabilecek kemik erimesine karşı etkilidir. Bu vitamin de genellikle süt ve süt ürünlerinde ve balıkta bulunur.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

  • Menopoz Nedir? öğrendikten sonra bedeninizdeki normal değişimi olumlu yönleriyle görmeye çalışın. Sözlük dağarcığınızdan “menopoz” deyimini çıkarıp atın, çünkü ergenlik çağından evlenmeye ve doğuma kadar pek çok değişimleri geride bırakabilmiş bir kişisiniz !
  • Bu değişim dönemini, hayatınızı yeniden düzenleyebileceğiniz bir ara dönem olarak kabullenmeye çalışın.
  • Kahve tüketimini azaltın! Kafein sıcak basmalarına yol açabilir.
  • Düzenli olarak saunaya gidin, jogging ve bisiklete binme gibi, terlemenizi sağlayacak sporlara yönelin. Eğer sporda ve saunada düzenli olarak beden ısınızı ve ter üretimini arttıracak olursanız, bedenin ısı dengeleme merkezini işler halde tutabilir ve böylece de daha az ateş basması ve ter boşanmasıyla karşılaşırsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz