Genital Uçuk (Herpes Genitalis)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
62
Genital Uçuk (Herpes Genitalis)
Genital Uçuk (Herpes Genitalis)

Genital Uçuk latince ismiyle Herpes Genitalis ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi yazımızda sizlerle paylaştık. Belirtileri, sebepleri ve tedavisi hepsi yazımızda…

Genital Uçuk Belirtileri:

-Kaşıntı ve gerginlik duygusu, vajinada, vajina dudaklarında ve bazen de peniste.

-Daha sonra; kızarık zemin üstünde oluşan içi sıvı dolu kabarcıklar, en geç 10 gün içinde kabuk tutar ve yara izi bırakmadan iyileşirler

-Kadınlarda; kabarcıklar, karın bölgesinde, uylukların iç tarafında, dölyatağı boynunda ve anüs çevresinde görülebilir.

-Bazen de kasıklardaki lenf düğümlerinde şişkinlik ve yüksek ateş oluşabilir.

Genital Uçuk Nedenleri:

Herpes genitalis hastalığını başlatan (Herpes simplex tip 2), genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir virüstür. Virüsü taşıyan kişi, hastalığı çağrıştırabilecek herhangi bir belirti taşımıyor olabilir.

Organik Gerçekler

Biyolojik stres herpes virüsünü güçlendiriyor. Cinsel organlardaki sürtünme güçleri deriyi tahriş ederek, virüslerin içeri sızabilme yollarını açıyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken konular, külot, silip, ve pantolonların(öncelikle kot pantolonu) çok dar olmamalarına ve cinsel organlara baskı yapmamalarına özen göstermek gerekiyor. Dayanma sınırını aşan her türlü yükün altına girme durumları ve aşırı derecede soğukta kalmak da herpes virüslerini kışkırtabiliyor.

Psikolojik Gerçekler

Herpesin iğrenme duygusuyla özel bir bağlantısı olduğu varsayılmaktadır. Bu varsayımdan yola çıkılarak, herpes genitalisin herhangi bir cinsel partnere veya cinsel ilişkinin kendisine duyulan iğrenmenin bir belirtisi olarak ortaya çıktığı da düşünülebilir. Kendini sağlıklı ve stresten uzak hissettiği halde zaman zaman vajinasında veya penisinde herpes kabarcıkları oluşan kişilerin, uzman bir hekimden psikolojik tedavi almayı düşünmeye başlamaları doğru olacaktır.

Önemli!

Cinsel organında o tipik herpes kabarcıklarını ilk olarak gören kişi doğal olarak şaşırır ve kuşkuya kapılır. Bu durumda yapabileceğiniz en doğru şey hemen bir uzman hekime başvurmaktır. Yapılan testler sonucunda hastalığın herpes genitalis olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Ancak bir süre sonra kabarcıklar yeniden oluştuğunda, gerçekten herpes genitalis hastası olduğunuza inanabilirsiniz. Gerçekten de, ilk enfeksiyonun ardından bazı kişilerde kabarcıklar zaman zaman oluşabilmektedir.

Küçük bir istisna!

Herpes genitalis sadece cinsel ilişki yoluyla bir başkasına bulaşır. Ama bazen, cinsel organların yakınında, genital herpes olmayan kabarcıklar da oluşabilir. Bunlar, oral-genital ilişki sonucu oluşan, (Herpes simplex tip 1) dudak herpesi (uçuk) kabarcıklarıdır.

Kabarcıklara dokunmayın! Ellerinizi yıkayın !

Herpes kabarcıklarına elinizi sürmeyin ! Çünkü böyle bir davranış nedeniyle kalıcı yara izleri oluşabilir. Ayrıca, parmaklarınıza bulaşan virüsü başka bölgelere (özellikle göze ve ağza) bulaştırma riski göz ardı edilmemelidir. Aman dikkat! Herpes virüsünün dokunma yoluyla bulaşma tehlikesi çok yüksektir!

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!

Genital Uçuk Herpes Genitalis bitkisel tedavisi

Aciclovir

Bu ilaç, virüse karşı etkili olabilen ender maddelerdendir. Bir protein maddesi olan aciclovir, virüsün çoğalmasını durdurarak, sağlıklı hücrelere saldırmasının önüne geçer. Merhem biçiminde (Zowirax) Alman eczanelerinde reçetesiz satılmaktadır. Ağız yoluyla kullanılan öteki formları ise reçetesiz satılmaz.

Ama dikkat! : Acicloviri sadece ağır vakalarda kullanın. Uzun süreli kullanımlar virüse direnç kazandırabilir!

Çay Ağacı yağı / Tea Tree oil

Çay ağacı yağı virüsleri öldürebilir. Bir pamuk parçasının üstüne 5-6 damla yağ damlatarak, hasta bölgeleri dikkatle nemlendirin. Bu bitkisel yağ sadece dıştan kullanılabilir!

Oğulotu(Melisa) tentürü

Virüsün çoğalmasını durdurarak, sağlıklı hücrelere saldırmasının önüne geçer.

Reçete: 10g ince kıyılmış oğul otu yaprağı, 100 ml 70 derecelik etil alkolün içine yatırılır ve arada bir çalkalanarak 5-6 gün bekletildikten sonra süzülür. Hasta bölgeler bu tentürle gün boyunca pek çok kere nemlendirilir.

Homeopatik ilaçlar

Ranunculus Penkartan

 Ranunculus acris adlı bitkinin etken madde olarak kullanıldığı bir kombinasyon preparatıdır. Hastalığı tedavi edebilir.

Kullanım dozajı: Günde 2 kere 1 tablet dil üstünde eritilir.

-Sülfür Pentarkan

Arındırılmış kükürt içerikli bir kombinasyon preparatıdır. Genital bölgelerdeki şiddetli yanma duygusuna karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 2 kere 1 tablet dil üstünde eritilir.

Önlem alarak sağlıklı kalın !

  • Eğer tanımadığınız kişilerle cinsel ilişkiye giriyorsanız kendinizi bir prezervatifle koruyun !
  •  Tüm hastalıklarınızı tam anlamıyla tedavi edin! Soğuk algınlıkları herpes virüsünü güçlendirebilir.
  • Aşırı stresten kaçının ! Kendinize arada bir dinlenme ve gevşeme molaları verin.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirin ! Sıcak-soğuk değişken duşlar ve açık havada yapılan egzersizler bu konuda katkı sağlayabilir.
  • Bolca C vitamini tüketin ve içebildiğiniz kadar süt için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz