Prostat Büyümesi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
134
Prostat Büyümesi-Hertelden.Net
Prostat Büyümesi-Hertelden.Net

Prostat büyümesi ile ilgili tüm merak edilenleri; belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında her şey yazımızda…

Prostat Belirtileri:

  • İdrar akışında azalma
  • Sık idrara çıkma
  • İdrara çıkma zorunluluğunda artış özellikle geceleri
  • İdrar damlaması, idrar atımından önce ve sonra
  • İdrar akışının başlamasında gecikmeler

Prostat Nedenleri:

Prostat dokularının neden durup dururken büyümeye başladıkları henüz tıbben açıklanmış değildir. Hormonsal nedenlerin bu duruma yol açtığı varsayılmaktadır. Dişilik hormonlarının erkeklik hormonlarına oranla artması durumunda 40 yaşından sonra prostat dokularının büyümesi olasılığı genelde kabul görmektedir.

Organik Gerçekler

Prostat büyümesi genellikle 40 yaşından sonra başlamaktadır. Emeklilik çağındaki erkeklerin yarısına yakınında prostat adenomu (iyi huylu tümör) görülür, ama on erkekten sadece üçü bazı belirtilerden şikayet eder. Çok büyüyen prostat, idrar kesesinin çıkış kapısını daraltır ve başlangıçta açıklanan belirtiler görülmeye başlar. Prostatın bu iyi huylu büyümesi (hipertrofi) kansere yol açmaz, ama büyümenin yanı sıra kanser de bulunabilir. Bu nedenle, prostat kaynaklı şikayetleri olan erkekler düzenli olarak (yılda bir kere) uzman hekim tarafından kontrol edilmelidirler. Prostat kanserinin başlangıç sürecinde yıllarca hiçbir şikayet oluşmayabilir ve özellikle hu yüzden düzenli kontrollerin yaptırılması gereklidir.

Büyüyen prostat, içinden geçen idrar yoluna baskı yaparak onu daraltmaya başladığında, kişi artık idrar kesesini tam anlamıyla boşaltamamaya başlar. İdrar kesesinden atılamayan idrar çözülerek idrar kesesi iltihaplanmalarına yol açabilir. Daha da önemlisi;  boşaltılmayan idrar artarak üretere (idrar borusuna) kadar yükselebilir ve bu yükseliş bazen devam edebilir de. İdrar kesesi iltihabı böylece böbreklere kadar ulaşabilir ve böbrekler de iltihaplanarak zarar görebilirler.

Önemli!

Sıkça idrar yapma zorunluluğu duymak, prostat iltihabının da (prostatit) bir belirtisi olabilir. Ama bunun yanı sıra, yüksek ateş ve siyekte yanma vardır. Bazen idrarda kan da görülebilir. Bu durumlarla ancak bir üroloji uzmanı ilgilenebilir.

Beslenme Farkı

Vietnam henüz Fransız kolonisi iken, ordu doktorları yaşlı Vietnamlılarda prostat büyümesine hiç rastlamamışlardır. Ama bu halk, efendileri gibi yaşamaya başladıktan sonra, aynı efendileri gibi kendileri de prostat büyümesinden şikayet etmeye başlamışlardır. Görünüşe göre, prostat büyümesinin başlıca nedeni, batılıların beslenme biçiminin bir sonucudur.

Dikkat!

Soğuk bira ve soğuk köpüklü şarap, prostatı birkaç saat içinde, idrar yolunu tıkayabilecek kadar şişirebilir! Bu durumda doktor, idrar kesesinin boşaltılabilmesi için sonda kullanmak zorunda kalır. Bu yüzden, buz gibi soğuk içkilerden uzak durmaya gayret edin.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Beslenme

Prostat büyümesinde, mümkün olduğunca az hayvansal yağ içeren bir beslenmenin sürdürülmesi doğru olacaktır. Yağlı etler yerine az yağlı balıklar ve daha az sosis tüketilmeli, keskin baharatlar ve tatlılardan kaçınılmalıdır. Bolca meyve yenmeli ve günde 2-3 litre civarında sıvı içilmelidir. Ama bira ve kola gibi içeceklerden uzak durulmalı, özellikle geç saatlerde daha az sıvı içilerek, gece boyunca idrara kalkma sayısı azaltılmaya çalışılmalıdır. Alkol ise kesinlikle yasaktır!

Şifalı bitkiler

Yakıotu çayı: prostat büyümesine karşı kullanılabilecek en etkili bitkisel ilaçtır! Küçük çiçekli Yakıotu (Epilobium parviflorum), prostat büyümesi, prostat iltihabı başta olmak üzere, tüm prostat hastalıklarında başarıyla kullanılabilir. Bitki çayı içilmeye başlanıldığından hemen sonra rahatlamalar başlar ve gitgide artarak sürer. Geceleri idrara kalkma sayısı da, artan rahatlığa paralel olarak gitgide azalır. Bitki çayı, idrar kesesi hastalıklarında da başarıyla kullanılabilir.

Reçete: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş yakıotu çayı, aç kamına veya öğün aralarında, soğutulmadan ve tatlandırılmadan içilir. İçine Isırgan otu kökü tentürü eklendiğinde çayın etkisi daha da artar. Isırgan otu kökünün tentürü(damlası) güvenilir aktarlardan alınabilir. Eğer bulunamazsa, Yakıotu-Isırgan otu eşit oranda harmanlanarak da çay demlenebilir. İki haftalık bir çay kürünün ardından 3-4 gün ara verilir ve yeniden 2 haftalık bir çay kürüne başlanabilir.

Kabak çekirdeği ve fındık-fıstık!

Çay tedavisinin yanı sıra, her gün bir avuç kadar kabak çekirdeği yenmesi önerilir. Kabak çekirdeğinden elde edilmiş standart drajeler de eczanelerden alınarak kullanılabilir.

Ayrıca, yerfıstığı, ceviz ve çamfıstığı da yararlı etkiler içerirler. Tohumlardan, kereviz, pancar, maydanoz, ısırgan otu ve keten tohumu yararlı olabilir. Günde yarım tatlı kaşığı kadar tohum, çiğnenerek, havanda hafifçe ezildikten sonra suyla yutularak veya çayı demlenerek tüketilebilir.

Sebze ve meyve

Taze bezelye, domates, dolmalık biber, salatalık ve kabak bolca yenilmesi yararlı olacak sebzelerdir. Elma, armut ve Hindistancevizi ise öncelikli meyvelerdir.

Prostat
Prostat

Homeopatik İlaçlar

-Arnica – (Arnica montana)

 Öküzgözü adlı, dağlarda yetişen çiçekli bir bitkiden elde edilir. Arnica D3 seyreltisi, idrar kesesinde idrar birikimi ve hareket halinde şikayetlerin artması durumunda kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 5 damla dil altına alınır.

-Belladonna  (Atropa bella-donna)

Güzelavratotu adlı zehirli bitkiden elde edilir. Belladonna D4 seyreltisi, ani idrar zorlamalarına ve huzursuzluğa karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 5 damla dil altına alınır.

-Rhus toxicodendron

Kuzey Amerika’da yetişen zehirli bir bitkiden elde edilir. Rlıus toxidendron D4 seyreltisi, ıslaklığa karşı duyarlılık ve sıcakta rahatlama durumlarında kullanılır.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 5 damla dil altına alınır.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

• Soğuk banklara veya taşlara oturmayın; hele ıslaksalar hiç oturmayın!

• Uzun otomobil ve uçak yolculuklarından kaçının ! Tren yolculuklarında zaman zaman kalkıp koridorda dolaşın.

• Bisiklete ve ata binmek, prostat hastalarına uygun değildir!

• İdrar yapma ihtiyacı duyduğunuzda hemen tuvalete gidin. Bu davranış, idrar kesesinin yükünü azaltır. Yaşlı erkeklerde zaten kalınlaşmış olan idrar kesesi duvarı, kolayca eski haline dönebilecek esneklikte değildir artık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz