Kadınlarda Aşırı Adet Kanaması

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
64
Aşırı Adet Kanaması
Aşırı Adet Kanaması

Kadınlarda aşırı adet kanaması neden olur? Adet kanamasının aşırı olduğu nasıl anlaşılır? Doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm detayları yazımızda sizlerle paylaştık…

Kadınlarda Aşırı Adet Kanaması Belirtileri:

-Aşırı kanamalar, genellikle alt karında kramplı ağrılar eşliğinde.

-Üşütmekten kaynaklanan aşırı kanamalara genellikle sırt ağrıları da eşlik edebilir.

Kadınlarda Aşırı Adet Kanaması Nedenleri:

Aşırı ve sancılı adet kanamalarının pek çok nedeni olabilir; örneğin, salgı bezi rahatsızlıkları, endometrit (döl yatağı içini döşeyen tabakada arızalar), yumurtalıklarda veya dölyatağında hastalıklı değişimler, stres gibi psikolojik baskılar, korku, eşle çekişme ve ayrılma.

Biyolojik Gerçekler

Adet görme ağrılarını başlatan, organizmanın her bölümünde üretilebilen ve damarlarda, bağırsaklarda ve dölyatağında kas gerginliklerine yol açan, prostaglandin adlı, hormon benzeri maddelerdir. Bu maddelerin üretimlerindeki herhangi bir fazlalık, dölyatağı ve bağırsak kramplarına, mide bulantısına, baş dönmesi krizlerine, ter boşanmasına ve kan dolaşımı yetersizliklerine yol açabilir.

Psikolojik Gerçekler

Birkaç bin yıllık kültür ve tıp tarihi, adet kanamasını hala önyargıların etkisinden kurtarabilmiş değildir! Bazı kişilerce o, eskiden olduğu gibi, günümüzde de pistir, mundardır veya kişiler onu, “doğurma görevini yapmayan” kadına verilen bir ceza gibi görür. Zaten hiç de problemsiz sayılamayacak bedensel bir sürecin ayrıca da bir ceza olarak yorumlanmasıyla karşı karşıya olan kadın bu durumda nasıl davranır acaba? Kadın, ya büyük korkulara veya ağrılara yol açabilecek kasılmalar geçirir veya adet ağrılarını hak edilmiş bir ceza olarak bekler ve adet kanaması döneminde “yatarak” acı çekmek için adeta “mazoşist” bir istek duymaya başlar.

Önemli!

Eğer sürekli biçimde ağrı eşliğinde aşırı adet kanaması yaşıyorsanız mutlaka bir kadın doktoruna başvurmanız gerekir! Birkaç doğumdan sonra Birkaç doğumu geride bırakmış olan kadınlarda, genişleyen dölyatağının iç yüzeyini sümüksü bir doku kaplar. Bu durum aşırı adet kanamalarına yol açabilir, ama neyse ki genellikle ağrısız geçer.

Basit değildir!

Aşırı adet kanamaları büyük çoğunlukla, odaklanma bozukluklarına ve dolaşım yetersizliğine yol açan gizli kansızlığa neden olur.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Akupresur (nokta masajı):

Bu yöntem psikosomatik hastalıklarda genellikle başarılı olur; aşırı ve uzun süreli kanamalar, belirli bir noktaya baskı uygulanarak frenlenebilir. Bu nokta, dizkapağının dört parmak kadar aşağısında, bacağın iç tarafındadır. Ona işaret ve başparmağınızla masaj yapın. Günde 3 kere olmak üzere, her bacağa 3 dakika süreyle uygulanır bu masaj .

Aşırı Adet Kanaması İçin Şifalı bitki çayları

Şifalı bitki çaylarının aşırı adet kanamalarına karşı kullanımı yüzyıllardır süregelmektedir. Çobançantası, atkuyruğu ve sarı kantaron kanamaları azaltıcı etkilere sahiptirler; Civanperçemi ise etkili bir kramp çözücüdür. Beyaz veya sarı ballıbaba çiçeği, frenk kimyonu ve nane, adet ağrılarını yatıştırabilir; aslan pençesi ise mukozayı sıkıştırıcı/sağlamlaştırıcı etkiye sahiptir.

Reçete: Seçtiğiniz bitkiyi veya harman yapmak istediğiniz bitkileri ince kıyarak, kaşık ölçüsüyle kullanmalısınız. Eğer birden fazla bitki seçtiyseniz, onları eşit oranda harmanlayıp, koyu renkli bir kavanozda saklamalısınız. Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 8-10 dakika sonra süzülür. Günde 1 -3 bardak taze demlenmiş çay, aç kamına veya öğün aralarında, tatlandırılmadan ve soğutulmadan içilir. Beklenen adet görme tarihinden 3-4 gün öncesinden başlanan bu çay kürü, adet kanamaları sona erene kadar sürdürülür. Bir sonraki adet döneminden 3-4 gün önce yeni bir küre başlanır ve bu çay kürleri, sıkıntılar son bulana kadar sürdürülür.

Hayıt tohumu çayı

Hormon tablosunu genel anlamda dengeleyici/düzenleyici etkilere sahip olan ender bir bitkidir ve bu etki sayesinde adet görme çevrimini de düzenleyebilir ve aksaklıklardan arındırır.

Reçete: Havanda hafifçe ezilmiş yarım tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 6-8 dakika demlendikten sonra, kapağın altında yoğunlaşan sıvı bardağa geri dökülür ve süzülür. Günde 1 -2 bardak taze demlenmiş çay,  soğutulmadan ve tatlandırılmadan, öğün aralarında içilir.

Bitkinin standartlaştırılmış preparatları Alman eczanelerinden satın alınabilir: Agnolyt (damla ve kapsül), Agnucaston (tablet ve damla), Strotan (kapsül ve damla).

İbuprofen

Bu etken madde, prostaglandin üretimini yavaşlattığı ıçın, adet dönemi ağrılarına karşı etkilidir. İbufen şurubu veya optalidon tabletleri yardımcı olabilir.

Dinlenmek rahatlatır!

Adet kanaması döneminde, dölyatağındaki kramp duyusunu arttırabilecek bedensel etkinliklerden kaçının. Yani güç kullanımı gerektiren spor türlerinden de uzak durmalısınız.

Soğuk karın kompresleri!

Soğuk kompresler kanamanın azalmasına yardımcı olabilir. Kalça ekleminden alt kaburgaya kadarki bölgeyi kaplayabilecek genişlikte ve beden eninin iki misli uzunluğunda olan bir pamuklu bezi yatağınıza yayın. Aynı ölçüdeki bir başka pamuklu bezi soğuk Çobançantası çayına daldırıp çıkardıktan sonra hafifçe sıkın ve yataktaki kuru bezin üstüne yayın. Bezlerin üstüne sırtüstü yatın ve önce bir ucu sonra da öteki ucu üstünüze örtün. Dizlerinizi hafifçe kırarak 20 dakika süreyle sırtüstü yatın. Bu tedaviyi günde 2 kere uygulayın. En uygun zaman sabah ve akşam saatleridir.

Homeopatik İlaçlar

-Arnika – (Arnica montana)

Öküzgözü adlı çiçeğin kökünden elde edilir. Arnica D6 seyreltisi, uyarılmış kan damarlarının büzülmelerini sağlayabilir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 1 -2 tablet, adet görme tarihinden hemen önce alınmaya başlanarak, dil üstünde eritilir.

-Viburnum opulus – (Viburnum opulus)

Gilaburu ağacının dal kabuklarından elde edilir. Viburnum opulus D2 seyreltisi, kanamayı azaltıcı ve kramp çözücü olarak etkilidir.

Kullanım dozajı: Günde 3 kere 5 damla dil üstüne alınır.

-Hamamelis – (Hamamelis virginica)

Kuzey Amerika’da yetişen, bir ağacın dal kabuklarından elde edilir. Hamamelis D3 seyreltisi, şiddetli ağrılara yol açan aşırı kanamalara karşı kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Adet görme tarihinden birkaç gün öncesinden başlanarak, günde 3 kere 5 damla, dil üstüne alınır.

-Millefolium Pentarkan – (Achillea millefolium)

Taze Civanperçemi çiçeğinden elde edilir. Millefolium Pentarkan bir kombinasyon ilacıdır ve yukarıda önerilen homeopatik ilaçlar etkisiz kaldığında kullanılabilir.

Kullanım dozajı: Yarım bardak suya 20 damla eklenir ve 10-15 dakikada 1 yudum alınır.

Önlem alarak sağlıklı kalın !

• En etkili önlem, ergenlik dönemindeki gençler anne ve babaları tarafından cinsellik konusunda aydınlatılırken, adet kanamalarının tabulaştırılmadan açıklığa kavuşturulmasıdır. Adet kanamasının kadınlar için doğal bir olay olduğu, kesinlikle hiçbir sembolik anlam içermediği, gerekli temizlik önlemleri alındığında herhangi bir sağlık sorunu oluşmayacağı açıkça anlatılmalıdır çocuklara.

• Kanama yoğunluğunu azaltabilmek için, adet döneminden 2-5 gün öncesinden başlayarak daha az su içmeye özen gösteriniz. Buna karşın daha fazla tam tahıl ekmeği yiyin ve adet döneminden 2-3 gün öncesinden başlayarak, günde 1 -2 bardak çobançantası, atkuyruğu veya sarı kantaron çayı içerek, kanamayı azaltıcı bir küre başlayın.

• Kramp çözücü etkiye sahip olan magnezyum içerikli besinlere öncelik tanıyın. Bu mineral öncelikle sebzelerde ve meyvelerde bolca bulunur. Veya magnezyum içerikli tabletleri eczacınızdan alarak da kullanabilirsiniz.

• Hiç değilse adet döneminde, kahve, çay ve sigaradan uzak durun. Kafein, teein ve nikotin, kan damarlarını daraltarak, gevşeyebilme yeteneğinizi sınırlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz