Kadınlarda Yetersiz Adet Kanaması

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
66
Yetersiz adet kanaması
Yetersiz adet kanaması

Kadınlarda sık görülen rahatsızlıklardan olan yetersiz adet kanaması sorunu ile ilgili tüm noktaları yazımızda sizler için derledik… Yetersiz adet kanaması nedir? Nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıldır? Tedavisi için bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri var mıdır? Doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Hepsi yazımızda…

Yetersiz Adet Kanaması Belirtileri:

-Sadece 1 – 2 gün süren hafif adet kanamaları

-Kanın rengi daha çok açık kırmızıdır

-Bazen de çok az miktarda ve kahverengi – siyah renkli sıvılar görülebilir

Yetersiz Adet Kanaması  Nedenleri:

Bir numaralı biyolojik neden, döl yatağı mukozasının ve yumurtalıkların gelişimlerindeki yetersizliktir. Doğum kontrol haplarının önemli bir bölümü de adet kanamalarının miktarında azalmaya yol açabiliyor. Psikolojik kaynaklı başlıca sorun ise, kadın olmak ve adet kanamasına katlanmak gerçeğine karşıtlık içeren duygulardır!

Önemli!

Kanamanın azlığı veya çokluğu ile kısırlık arasında hiçbir bağ yoktur. Ama kanama yetersizliği birkaç ay ardı ardına sürdüğünde, hormon ölçümleri yapılabilmesi için bir kadın doktoruna başvurmak gerekir.

Paniğe kapılmaya gerek yok!

Çok az kadının adet kanaması düzenlidir ve herhangi bir değişiklik göstermez. Yumurtalıkların hormon salgılaması genellikle aynı düzeyde olamadığı için, adet kanamalarında da değişiklikler görülmesi gayet olağandır.

Tiroid bezine dikkat!

Tiroid bezinin işlev bozuklukları, yetersiz adet kanamasına veya kanamaların kesilmesine yol açabilir. Eğer uzunca bir süre boyunca adet kanamalarınız yetersiz olduğu halde doktorunuz herhangi bir problem olmadığını söylüyorsa, bu sorunun kaynağının tiroid bezinde aranması gerekebilir.

Beden yağları, ama fazla değil!

Beden yağları östrojen hormonunu depolayabilir. Bu nedenle, yanlış beslenen (örneğin katı diyet yüzünden demir eksikliği olan) kadınlar sıklıkla yetersiz adet görürler veya adet kanamaları tümüyle kesilir. Aynı durum aşırı kilolu kadınlarda da söz konusudur; bedenlerindeki çok fazla yağ da hormon düzeyini allak bullak edebilir!

Yetersiz Adet Kanaması yaşıyorsanız kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Adet kanamasını güçlendiren bitkiler

Bu bitkilerin çayları yetersiz kanamaları uyarıcı ve normalleştirici etkiler içerirler. Döl yatağını güçlendirici bitki çaylarının çoğu da kanamaları normal düzeye çıkarabilir ve tüm sistemin dengelenmesinde etkili olurlar.

Kadınların adet döneminde yetersiz kanamaya şifalı bitkilerin adları :

  1. Civanperçemi
  2. Yavşanotu(ayvadana)
  3. Maydanoz
  4. Kekik
  5. Anason
  6. Eğir kökü
  7. Biberiye
  8. Pelin otu
  9. Sarı kantaron

Yararlanabileceği bitkiyi kişinin kendisinin seçmesi ve hatta bazı bitki karışımları oluşturması doğru olur, çünkü tüm insanlar özeldir ve hiç kimse tam olarak bir başkasına benzemez. Bitkileri veya oluşturulacak bitki karışımlarını yüksek dozlarda ve sürekli kullanmamak gerekir. Seçimlerinize örnek oluşturabilecek bir bitki karışımı şöyle olabilir mesela;  Civanperçemi 2 ölçü, sarı kantaron 1 ölçü, biberiye 1 ölçü, maydanoz 1 ölçü, kediotu kökü 1 ölçü. Reçete: Bitkiler ince kıyılarak ölçülür, harmanlanır ve koyu renkli cam kavanozlarda saklanır. Kullanacağınız ölçü ise sizin oluşturabileceğiniz bir birimdir. Bu birim, gram veya kaşık ölçüsü olabilir.

Demleme biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra, kapağın altında yoğunlaşmış olan sıvı bardağa geri dökülür ve çay süzülür. Günlük olarak 1 -3 bardak taze demlenmiş çay, aç kamına veya öğün aralarında, tatlandırılmadan ve soğutulmadan içilir.

Yükselen ayak banyoları!

Bu tür ayak banyoları uyarıcı etki yaparak daha güçlü adet kanamalarının gerçekleşmesini sağlayabilirler. Bir ayak banyosu küvetini 32-33 derece sıcaklıkta suyla yarıya kadar doldurun ve ayaklarınızı küvete sokun. Sonra banyo suyunun ısısını, içine çok sıcak suyu yavaş yavaş ekleyerek, 10-15 dakika içinde 42 dereceye kadar yükseltin. Süre sonunda ayaklarınızı kurulayarak, kalın ve yumuşak bir havluyla iyice sarın.

Ayak banyolarınıza, adet görme tarihinden 7-8 gün önce başlayarak, hiç ara vermeden devam ederek sürdürmelisiniz!

Yetersiz Adet Kanamasında Önlem Alarak Sağlıklı Kalabilirsiniz

• Açık havada bedensel egzersizler yapın, ama ağır sporlarla ilgilenmeyin! Özellikle güç harcamayı gerektiren ağır sporlar genç kızların ve kadınların adet çevrimlerinin dengesini bozabilir ve yetersiz kanamalara veya hiç kanama olmamasına yol açabilirler! Eğer bir vücut hemen hemen tümüyle kastan oluşuyorsa, yumurtlama ve adet kanaması hiç gerçekleşmeyebilir de!

• Stresten kaçının! Ağır stresler ve baskı dönemleri, hormon dengesinde dalgalanmalara yol açarak, adet çevriminde sapmalar oluşturabilir. Stres etkileriyle daha kolay başa çıkabilmek için gevşeme tekniklerini öğrenmeye çalışın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz