Konjunktiva İltihabı (konjunktivit)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
188
Konjunktiva iltihabı
Konjunktiva iltihabı

Konjunktiva İltihabı nedir? Konjunktiva İltihabı neden olur? Belirtileri nelerdir? Konjunktiva İltihabı nasıl tedavi edilir? Hepsi daha fazlası yazımızda…

Konjunktiva İltihabı Belirtileri:

-Göz küresinin ön yüzünü ve gözkapaklarının arka yüzünü örten ince, düz, parlak ve saydam zar, yani konjunktiva, kızarır, şişer, bazen kaşınır, ağrır ve bazı sıvılar üretir. Sabah uyanıldığında gözkapakları birbirine yapışmıştır.

Konjunktiva İltihabı Nedenleri :

Bir konjunktiva iltihabı, genellikle şu üç nedenden kaynaklanır:

• Güneş ışığı, duman, havuz sularındaki aşırı klor, asitsi buharlar, rüzgar veya tozlar tarafından yaralanma veya tahriş olma.

• Bakteri veya virüs kaynaklı iltihaplanmalar.

• Alerjik tepkiler.

İlk iki neden genellikle birbirini tamamlayıcı unsurlar olarak görülmelidir, çünkü tahrişler ve yaralanmalar sayesinde mikroorganizmaların doku içine sızabilmeleri genellikle kolaylaşır.

İmmunolojik Gerçekler

Virüslerin yol açtığı bir konjunktiva iltihabı bağışıklık sistemi üzerinde ağır bir baskı oluşturur. Bu baskının bir tepkisi olarak da, genellikle boyun lenf bezlerinde şişme görülebilir.

Psikolojik Gerçekler

Göz kırpma ve gözyaşı, konjunktivayı tozdan, gazlardan, hava cereyanından ve hatta bakterilerden koruyan başlıca doğal koruyuculardır. Ama her ikisi de güçlü bir şekilde kişinin ruh haline bağımlıdır. Korku ve telaş, gözyaşı üretimini ve göz kırpma sıklığını azaltıcı etki yaratırken, üzüntü ve kızgınlık uyarıcı etkiye yol açar.

Dikkat, bulaşma tehlikesi!

Bakterilerin yol açtığı konjunktiva iltihapları ve virüs enfeksiyonları bulaşıcıdır. Bu konularla mutlaka bir göz hekiminin ilgilenmesi gerekir! Ayrıca, hasta kişinin havlusu, sabunlanma bezi ve hatta sabunu bile başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Hijyenik açıdan bu önlemler yeterli olacaktır. Ama tüm bunların yanı sıra, bulaşma riski çok yüksek olabilen bazı virüs enfeksiyonlarında hastanın belirli bir süre boyunca karantina altına alınması gerekebilir. Uzman hekim bu konularla ilgili alınması gereken önlemleri belirleyecektir.

Önemli!

Göz damlalarının dayanıklılıkları çok sınırlıdır. Bir konjunktiva iltihabına karşı kullanmak için, bir yıl önce almış olduğunuz damla şişesini kullanmaya kalkışmayınız lütfen! Kullanım süresi geçmiş bir damlayı kullanarak, sıkıntılarınızın daha da artmasına yol açabilirsiniz!

Ayrıca; bir konjunktiva iltihabı, gerektiği halde kullanılmayan bir gözlük yüzünden de oluşabilir. Eğer bir görme bozukluğunuz varsa, gözlük veya kontak lens kullanmayı kabullenmeniz gerekir!

Konjunktiva İltihabı Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Gözlerinizi ve göz kapaklarınızı temizleyin!

Arı suya batırdığınız bir pamukla, iltihaplanmadan kaynaklanan sıvıları ve kabuklanmaları gözkapağınızdan temizleyin. Hafif iltihaplanmalar genelde 2-3 gün içinde yok olurlar

Adaçayı ve Rezene kompresleri

Adaçayı ve Rezene, değdiği yeri kurutmadan, iltihaplanmayı önleyebilirler.

Reçete: 1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış adaçayı veya 2 tatlı kaşığı dolusu hafifçe ezilmiş rezene tohumu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Soğuyan çayın içine bir pamuk parçasını veya temiz bir bez parçasını daldırın ve hafifçe sıktıktan sonra kapalı gözün üstüne yatırarak 1 5-20 dakika etkilemeye bırakın.

Zencefil kompresi

Değirmende ince kırılmış 1 tatlı kaşığı dolusu zencefil 1 bardak soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra, hafif ısıda 10 dakika kadar kaynatılır ve ılıklaşınca süzülür. Soğuk çayın içine batırılan bir pamuk parçası veya temiz bir bez, hafifçe sıkıldıktan sonra kapalı gözün üstüne yatırılır ve 10-15 dakika etkilemeye bırakılır.

Önlem alarak sağlıklı kalın…

• Özellikle otomobil kullanırken veya genelde, açık pencereden veya hava cereyanından sakınınız.

• Eğer gözleriniz duyarlıysa, halka açık havuzlara ancak koruma gözlüğü takarak girin. Ama gözlüklü veya gözlüksüz, suya daldığınızda gözlerinizi kapalı tutmaya özen gösterin!

• Gözlerinizi koruyun! Bilgisayar ekranının önünde sürekli olarak bir saatten fazla oturmayın. Televizyon izlerken de bazen ara verin. Programlardaki reklam araları, bir süre gözleri yummak için çok uygun olabilir örneğin!

• Banyo ve duş yaparken elden geldiğince az sabun, şampuan ve banyo katkıları kullanın.   Kullandığınız bu tür ürünlerin yumuşak karakterli olanlarını yeğleyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz