Gözde Arpacık

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
119
Gözde Arpacık
Gözde Arpacık

Gözde arpacık hemen herkesin hayatının belli bir bölümünde yaşadığı bir göz rahatsızlığıdır. Yazımız da gözde arpacık hakkında gerekli tüm bilgileri sizler için derledik…

Gözde Arpacık Belirtileri:

-Başlangıç evresi: Gözde ağrı, özellikle göz kapanırken.

-Sonraki evre: Gözde yabancı cisim hissi, ağrı, gözkapağı kenarının kızarması, yaşarma, ağrılı, kırmızı ve sert bir nodülün ortaya çıkışıyla belirtiler tamamlanır.

Gözde Arpacık Nedenleri:

Genellikle bakterilerin neden olduğu, kirpiklere bitişik olan yağ salgı bezlerini tutan akut iltihaplı bir süreçtir. Hastalanma riski, bağışıklık sisteminin güç yitirdiği dönemlerde artış gösterir.

Hormonsal Gerçekler

Arpacık genellikle ergenlik dönemindeki gençlerde ortaya çıkar. Sadece bu gerçek bile, hastalıkta hormon değişikliklerinin de rolü olduğunun bir kanıtıdır.

Psikolojik Gerçekler

İltihaplı arpacık, ağrılı olduğu halde, sanki bir sivilceymiş gibi, sıkıp patlatma isteği uyandırır. Ama bu yapılabilecek en büyük yanlışlık olurdu! Çünkü göz kapağı çok yumuşak olduğu için, sıkılarak patlatılan arpacık çok daha yaygın ve tehlikeli bir iltihaplanmaya yol açabilir. Eğer derisiyle oynamaktan ve sivilcelerini sıkmaktan hoşlanan bir kişiyseniz, lütfen bu konuda kendinize hakim olmaya çalışın!

Önemli!

Eğer ev ilaçları birkaç gün içinde etkili olamazsa, iltihaplı bölgenin açılarak temizlenebilmesi için, bir göz hekimine veya genel cerraha başvurulması gerek ir!

Ayrıca, arpacığın gerisinde, örneğin şeker hastalığı gibi önemli hastalıkların olabileceği düşünülerek, gerekli kontrollerin yaptırılması doğru olur.

Dinlenme ve loş ışık

Göz kapağındaki ağrılar ve arpacığın gözkapağında oluşturduğu şişkinlik dinlenmeyi gerektirir. Bu durumda gözlerinizi gereksiz yere yormamaya özen gösterin; okumayın ve güneş ışığına çıkmayın. Loş ışıklı bir odada rahatlamaya çalışarak dinlenin.

Gözde arpacık mı çıktı? Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Sıcak keten tohumu kompresleri

Arpacığın olgunlaşmasını ve kendiliğinden patlayarak içindeki irini boşaltmasını sağlar.

Reçete: İki yemek kaşığı dolusu ezilmiş keten tohumu, iki su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak . suya eklenerek karıştırılır. 5-6 dakikalık bir demlenme sürecinden sonra, temiz bir bez parçası kabın içine daldırılır ve kapalı gözün üstüne yatırılır. Uygulama süresi 15-20 dakikadır ve günde 2-3 kere tekrarlanır.

Patates püresi kompresleri

Patates iltihaplanmayı yatıştırıcı etkiye sahiptir. Reçete: Haşlanmış bir patates çatalla iyice ezilir, 1 yumurta sansı ve sıcak süt eklenerek yumuşak bir lapa kıvamına getirilir. Bu lapa temiz bir bez parçasının üstüne aktarılır ve bez dışta kalmak üzere, kapalı gözün üstüne yatırılır. Uygulama süresi 1 5-20 dakikadır ve günde 2-3 kere tekrarlanır.

Rezene ve Atkuyruğu çayı

Bu bitki çayları dıştan kullanım içindir ve akut iltihaplanmada rahatlıklar sağlar.

Reçete: 1 tatlı kaşığı dolusu ezilmiş rezene tohumu veya ince kıyılmış atkuyruğu bitkisi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve ılıklaşana kadar demlendikten sonra süzülür. Çayın içine batırılan temiz bir bez parçası hafifçe sıkıldıktan sonra kapalı gözün üstüne yatırılır ve 20 dakika süreyle etkilemeye bırakılır. Bu uygulama gün boyunca 2-3 kere tekrarlanır.

Önlem alarak sağlıklı kalın:

• Bağışıklık sisteminizi güçlendirin! Açık havada yapabildiğiniz kadar beden egzersizleri yapın ve beslenmenizde yeterince sebze ve meyve bulunmasına özen gösterin.

• Eğer psikolojik veya bedensel stres altındaysanız; bağışıklık sisteminizi Echinacea/Ekinazya ile güçlendirin. Bitkinin preparatları eczanelerde, süzer poşet çayı ise büyük marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz