Zona (Herpes Zoster) Hastalığı

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
131
herpes zoster
herpes zoster

Zona hastalığı, ağrı – sızı eşliğinde ilerleyen ve kızarık şeklinde görülen, herpes zoster virüsü kaynaklı, bulaşıcı özelliğe sahip bir enfeksiyondur.

Zona Hastalığı Belirtileri:

-Hastalığın görülebilir biçimde başlamasından 3-4 gün önce, titreme krizleri, ateş, mide-bağırsak şikayetleri ve daha sonra hastalığın belireceği bölgede ağrısız deri gerginlikleri görülür.

-4. veya 5. günde kızaran deride kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar genellikle bedenin belden yukarısında ve omurgadan başlayarak yaygınlaşır

-Kabarcıklar, oluşumlarının 5. gününde kurur ve koyu renkli kabuk bağlar.

-Ağrılar bazen çok şiddetli olabilir ve özellikle ileri yaşlardaki kişilerde, hastalık belirtileri tamamen ortadan kalktıktan sonra da sürebilir.

Zona Hastalığı Nedenleri:

Zona, virüs kaynaklı bir hastalıktır (Herpes zoster); kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür.

Organik Gerçekler

Zona her yaştaki kişide ortaya çıkabilir, ama genellikle elli yaşın üstündeki kişilerde görülür. Özellikle de 60-70 yaş arası hastalığın en sık görüldüğü bir dönemdir. Hasta, ağrılar yüzünden hemen bir uzman hekime başvuracaktır ve bu çok önemlidir; çünkü başlangıç belirtilerinin ardında başka hastalıklar yatıyor olabilir; örneğin; akciğer zarı iltihabı, çocuklarda ise su çiçeği. İltihaplanan sinir eğer kamın sağ yanından geçiyorsa, genellikle apandisit veya safrakesesi koliklerini çağrıştıran belirtiler gözlenir. Eğer sinir böbreğin yakınından geçiyorsa, böbrek koliğini andıran ağrılar oluşabilir.

Gövdedeki bir sinire saldırmış olan virüsler kafa bölgesinde de ortaya çıkabilirler. Bu durumlarda, körlüğe kadar varabilen önemli komplikasyonlar oluşabilir.

Psikolojik Gerçekler

Bilindiği kadarıyla, dudakta bir uçukla veya üreme organları bölgesinde bir kabarcıkla zaman zaman ortaya çıkan herpes hastalıkları, bedenin savunma sistemlerinin güçsüzlüğünün de bir belirtisidir. Bu durum, önemli stres baskılarının bir sonucu da olabilir.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Dikkat!

Kabarcıklar geride yara izleri bırakabilir. Onları nemlendirirken sert hareketlerden kaçınılmalıdır.

Dinlenmek gerekir…

Zona hastalığında dinlenmek çok yararlıdır. Bedensel zorlamalar şiddetli ağrılara yol açabilir.

Enzimler

Hastalık süresince düzenli olarak eczaneden aldığınız enzim preparatlarını kullanınız; onlar iltihaplanmanın süresini kısaltabilirler.

Diyet!

Zona genellikle titreme ve yüksek ateşle başlar. Buna karşı hemen önlem alınmalıdır. Belki de en doğru önlem, birkaç gün boyunca sadece meyve ve meyve suyuyla beslenmek, daha doğrusu oruç tutmaktır. Terlemek de rahatlatıcı olabilir.

Aynısafa merhemi

Normal seyreden zona hastalığında, kabuk bağlamış kabarcıkların üstüne aynı safa merhemi kompresleri uygulanarak, kabukların yara izi bırakmayacak biçimde düşmeleri sağlanabilir. Aynı safa merhemini güvenilir aktarlardan alabilir veya kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Sarı Kantaron yağı

Sarı kantaron çiçeğinin kan kırmızısı rengindeki yağı ile ağrılı bölgelere rahatlatıcı kompresler uygulanabilir.

Keten yağı

Bazı hastalar keten yağı tedavisinin çok rahatlatıcı olduğunu söylerler. Yağla ıslattığınız bir pamukla veya bezle hasta bölgeleri dikkatlice nemlendirin. Bu tedavi kısa sürede rahatlatacaktır.

Beyaz lahana kompresi

Ortaya yakın katlardan alınan bir taze yaprak ılık suda iyice yıkandıktan sonra, kalın damarları bıçakla kesilip çıkarılır ve bir merdane ile ezilerek yumuşatılır. Bu şekilde hazırlanan yaprak hasta bölgenin üstüne yatırılır ve bir bezle örtüldükten sonra sargı beziyle tespit edilir. Sargı sıkı olmamalıdır! Lahana kompresi günde 2 kere yenilenir. Lahana yaprağı kaldırıldığında, yaralı veya hasta bölge ılık mayıs papatyası çayı ile iyice temizlenir. Bir bardak papatya çayının içine 2-3 tatlı kaşığı dolusu İsveç Şurubu eklenirse, iyileşme süreci kısalacaktır.

Önlem alarak sağlıklı kalın!!!

• Yakıcı güneş ışınlarından kaçının. Uzun süreli güneş banyoları (güneş yanığı oluşmasa bile), beden için stres oluşturabilir.

• Soğuk algınlığı, grip, zatürre  organizmayı güçsüz kılar. İşte tam bu durumlarda virüsler daha kolay saldırıya geçebilirler.

• Bilinçli bedensel egzersizler ve sağlıklı beslenmeyle bedeninizin savunma sistemlerini güçlendirin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz