Kadınlarda Problemli Adet Kanamaları

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
92
Problemli Adet Kanamaları
Problemli Adet Kanamaları

Aşırı adet kanaması sorunu mu yaşıyorsunuz? Ya da tam tersine yetersiz adet kanaması ile uğraşıyorsunuz? Kadınlarda problemli adet kanamaları ile ilgili çok detaylı yazı dizimizi mutlaka inceleyin…

Kadınlar da Problemli Adet Belirtileri:

-Belirtiler aylık çevrimin 3. haftasında başlar ve kanama başlayana kadar artarak sürer.

-Bedensel olarak; gaz şişkinlikleri, kabızlık, alt karında ağrılar, memelerde gerginlik, deride kaşıntı, bacaklarda su birikimi, baş ve sırt ağrıları.

-Psikolojik olarak; içine kapanma veya saldırganlaşma durumları.

Kadınlar da Problemli Adet Nedenleri:

Adet görme öncesi belirtilerin oluşum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ama yine de, hormon ve mineral dengesindeki değişikliklerin bu belirtileri şiddetlendirdiği bir gerçektir. Bir kadının adet kanamasına psikolojik yaklaşımı da, çekilen sıkıntıların azlığı ve çokluğu konusunda belirleyici bir etkendir.

Hormonsal ve Psikolojik gerçekler

“O günden önceki günlerde” kadın bedeninde önemli hormon değişiklikleri gerçekleşir. Progesteron etkisine benzer etkiler yapan gestagen üretimi azalır, ayrıca östrojen üretimi de azalma gösterir. Bu durum, psikolojik denge açısından önemli gelişmelere yol açar. Bu durumdaki kadınlar dikkatlerini bir konu üzerinde toplayamaz, saldırganlaşabilir veya depresyona girebilirler.

Yakın tarihte yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, kadınlar özellikle bu süreçte çok fazla otomobil kazasına sebep olmakta, hiç düşünmeden hareket edebilmekte, sonradan pişman olacakları, eşten ve işten ayrılma kararları verebilmekte oldukları saptanmıştır. Ayrıca psikolojik stres baskıları da kadınları etkileyen bir başka yüktür. Özellikle günümüzdeki (aile-iş) çok yönlü baskılar yüzünden, adet kanamasının kadınlar tarafından rahatsız edici ve engelleyici olarak algılanması da, bazı endişeleri ve sıkıntıları beraberinde getirmektedir.

Kadınlar kadınlara yardım edebilir!

Adet görme dönemiyle başa çıkabilmek için bazı yollar denenebilir. Problemli adet kanamaları için tanıdık kadınlarla konuşmak ve sıkıntıların kaynakları hakkında bilgi sahibi olmaktır. Böylece adet dönemi daha rahat geçirilebilir.

Adet görme krizleri!

Aşağı yukarı her iki kadından biri, adet öncesi süreçte hafif veya şiddetli sıkıntılar çeker. Ama öte yandan, adet öncesinde şiddetli  şikayetleri olan kadınlar, kanama sürecinde öteki kadınlara kıyasla daha az ağrı çekerler.

Hormon tedavilerine dikkat!

Ancak çok ağır durumlarda hekimden progesteron tedavisi  uygulamasını istemek doğru olabilir. Genelde adet dönemi sıkıntılarının ev ilaçlarıyla yatıştırılması çok daha doğru olacaktır.

Problemli adet kanamalarında kendinize yardım edebilirsiniz…

Hayıt tohumu:

Hayıt tohumunun çayı, yumurtalıkların etkinliğini dengeleyerek,

memelerdeki gerginliğe ve deri kaşıntılarına son verecektir.

Reçete: Havanda hafifçe ezilmiş yarım tatlı kaşığı hayıt tohumu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirilir, kapağın altında yoğunlaşmış olan sıvı bardağa geri dökülür ve çay süzülür. Günde 1-2 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan ve tatlandırılmadan, öğün aralarında yudumlanır. Ayrıca, bitkinin standartlaştırılmış preparatları eczanelerden satın alınabilir; Agnolyt (kapsül ve damla), Agnucaston(tablet ve damla), Strotan (kapsül ve damla).

Problemli Adet Kanamaları İçin Şifalı Bitkiler

Adet görme öncesinde ve adet görme sürecinde genel anlamda rahatlatıcı olabilecek bir bitki karışımı: Arslan pençesi 2 ölçü, çobançantası 1 ölçü, sarı kantaron 1 ölçü, mayıs papatyası 1 ölçü, ısırgan otu 1 ölçü, kediotu kökü 1 ölçü, anason 1 ölçü. Ölçü birimi olarak çeşitli boyutlardaki kaşıkları kullanabilirsiniz, ama önce bitkilerin ince kıyılması gerekir.

Reçete: Yarım veya bir tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendirilir, kapağın altında yoğunlaşmış olan sıvı bardağa geri dökülür ve çay süzülür. Günde 1 -3 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan ve tatlandırılmadan, aç kamına veya öğün aralarında yudumlanır.

Düzenli Adet İçin Gevşeme egzersizleri

Bedensel açıdan kişinin kendini daha rahat hissedebilmesi için, gevşeme egzersizleri genellikle yardımcı olur. Problemli adet kanamaları için de gevşeme egzersizlerini bir deneyin bakalım!

  • Bir iskemleye oturun ve gözlerinizi yumun (iskemlenin arkalığına dayanmayan sırt dik tutulur, ayaklar yere basılır ve uyluklar 90 derecelik bir açı oluşturur, baş biraz öne eğilir).
  • Ellerinizi aynı anda yumruk yaparak sıkın; gerginliği 6-8 saniye kadar sürdürün ve gevşetin. Önemli: Her egzersizin ardından, gevşeme duygusunu birkaç saniye boyunca derinlemesine duyumsayın.
  • Eller omuza değecek şekilde kolları çaprazlayın, gerginliği birkaç saniye duyumsadıktan sonra gevşetin.
  • Omuzları yukarı kaldırıp kafayı içeri çekin ve birkaç saniye sonra gevşeyin.
  • Kafanızı sağa çevirin ve boyundaki gerginliği bir süre duyumsadıktan sonra gevşeyin (sola doğru da aynısını yapın).
  • Dikkatle dişleriniz sıkın ve çenenin gerginliğini duyumsadıktan sonra gevşeyin.
  • Alnınızı kırıştırın ve yüz kaslarının gerginliğini duyumsadıktan sonra gevşeyin.
  • Derin bir soluk alın, soluğunuzu birkaç saniye tutarken göğsünüzdeki gerginliği duyumsayın ve soluk verin.
  • Derin bir soluk verin ve soluğu birkaç saniye tutarken karnınızdaki gerginliği duyumsayın ve soluk alın.
  • Derin bir soluk alarak kamınızı şişirin ve soluğunuzu tutun. Karnınızdaki gerginliği birkaç saniye duyumsadıktan sonra soluk verin.
  • Popo kaslarını iyice gerin, poponuzdaki gerginliği duyumsadıktan sonra gevşeyin.
  •  Ayaklarınızı yere öylesine bastırın ki, uyluk kaslarınız iyice gerilsin ve sonra gevşeyin.
  • Son olarak, ayaklarınızın ucunu havaya kaldırın ve topuklarınız yere bassın, gerginliği duyumsayın ve gevşeyin.

Minerallerle dengeleyin!

Çeşitli bilimsel araştırma sonuçlarına göre, adet çevrimi sürecinde kadın organizmasının mineral düzeyi önemli oranda dalgalanmaktadır. Buna göre, adet çevriminin 2. Haftasında beslenmenize şu bakımlardan özen göstermelisiniz:

  • Tuzu azaltın ! Tuzlu ve baharatlı yemeklerden uzak durun ve masada yemeğinize tuz serpmemeye gayret edin.
  • Magnezyumu çoğaltın! Daha çok sebze yiyin, ayrıca adet çevriminizin 3.haftasında eczacınızın tavsiye ettiği magnezyum preparatlarını kullanın.
  • Kalsiyumu çoğaltın! Adet kanamaları başlamadan önce organizmadaki kalsiyum düzeyi alçalır. Bu yüzden, süt ve süt ürünlerini bolca tüketin; eğer süte karşı alerjiniz varsa, bolca yoğurt ve portakal yiyin. İki portakal bir bardak sütün yerine geçecektir. Yüksek miktarda kalsiyum içeren öteki besinler ise şunlardır: Sardalye, susam tohumu ve hindiba yaprağı.
  •  Potasyumu çoğaltın. Onu öncelikle patateste bulabilirsiniz. Ama potasyum içerikli mutfak tuzu da kullanabilirsiniz.
  • Çinkoyu çoğaltın! Daha çok sebze ve balık yiyin.

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

• Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Düzenli olarak taze ananas suyu ve ardıç meyvesinin suyu içilebilir.

• B 6 vitamini (Pyridoxin) adet çevriminde çok önemli görevler üstlenebilir. Ayrıca, iyimser bir ruh hali oluşmasına yardımcı olur. Bu vitamini öncelikle, karaciğer, soya fasulyesi, buğday filizi, ceviz ve balıkta bulabilirsiniz. Eğer şikayetler şiddetlenecek olursa, adet çevriminin 3.haftasında, eczacınızın tavsiye ettiği B 6 vitamin preparatlarını kullanabilirsiniz.

• Özellikle adet çevriminin 3.haftasında, kahve, çay ve çikolata tüketimini önemli ölçüde  azaltmalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz