Saç Dökülmesi

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
117
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi Belirtileri:

-Saçların incelmesi, seyrelmesi ve kafada açık alanların oluşması

-Taramadan sonra, tarakta veya fırçada gitgide daha fazla saç kalması

Saç Dökülmesi Nedenleri:

Saç dökülmesinin pek çok nedeni olabilir. Kadınlarda genellikle demir eksikliği ile veya doğum kontrol hapı kullanımına başlandığında veya son verildiğinde görülebilir. Ayrıca, saçları koruyucu hormon olarak bilinen östrojenin üretiminin azaldığı menopoz sürecinde ve doğum sonrasında da saçlar dökülebilir.

Erkeklerde saç dökülmesi ise %95 olasılıkla androgenetik kellik olarak adlandırılabilir. Bu durumun oluşmasında başlıca etkenler şunlardır:

  • Yaş, yatkınlık ve erkeklik hormonları (androjen hormonlar)

Organik Gerçekler

Bahar geldiğinde insanların da “kış kürkünü” yitirdiği söylentisinin hiçbir kanıtı yoktur. Saç dökülmesinde en büyük pay, günde 60-64 saç teli ile ağustos-eylül aylarındadır.

Psikolojik Gerçekler

Sık sık, “saçınızı başınızı yolacak” hale geliyor musunuz? Eğer geliyorsanız, saçınızın dökülmesi psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.Çünkü, kızgınlık, kıskançlık ve nefret gibi,özünde saldırganlık yatan duygularla dolu bir yaşam, beyindeki hipofiz bezinin androjen (erkeklik) hormonları salgılamasına yol açar ve bu hormonlar da kadınların saçlarının dökülmesinde etkili olurlar.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Mutfak soğanı

Soğan, saç çıkarma gücüne sahiptir. Saç gelişimi için bedenin mutlaka ihtiyaç duyduğu kükürt maddesini bol miktarda içeren mutfak soğanı en güvenilir saç ilaçlarından biridir. Ölmüş saç köklerini tabii ki canlandıramaz, ama ölme aşamasındaki kökleri yeniden hayata döndürebilir, saçları güçlendirir ve onlara yoğunluk kazandırır.

Reçete: Ortadan ikiye bölünmüş soğanla kafa derisine 10-15 dakikalık friksiyonlar uygulanır. Daha sonra saçlar, asitsiz bir şampuanla yıkanır.

-Isırganotu kök tentürü

Isırgan otu köklerinden elde edilen tentürle (0 başlangıç tentürü) bir pamuk parçası ıslatılır ve 5-6 dakika süreyle kafa derisine friksiyon uygulanır. Daha sonra da, ısırgan otu kaynama suyuyla saçlar durulanır. Böylece, kafa derisinin ve saç köklerinin kan dolaşımı hızlanacak ve saç kökleri daha iyi beslenecektir. Sonuç: Kökleri henüz ölmemiş yeni saçlar çıkacak, saçlar güçlenecek, yoğunluk ve parlaklık kazanacaktır.

-İsveç Şurubu

Şurupla ıslatılan bir pamukla kafa derisine 5-6 dakika friksiyon uygulanır. Ardından, yine ısırgan otu kaynama suyuyla durulama yapılabilir. Böylece, kafa derisinin ve saç köklerinin kan dolaşımı hızlanacak ve saç kökleri daha iyi beslenecektir.

-Çay ağacı yağı / TeaTreeoil

Çay ağacı yağı, saçı genel anlamda güçlendirir. Onu değişik biçimlerde uygulayabilirsiniz:

Masaj: Birkaç damla yağla kafa derisine uzun uzun masaj yapın. Bu masaj saç uzamasını destekleyecektir.

Kompres: Küçük bir şişede, 50 ml zeytin yağına 25 damla çay ağacı yağı ekleyin. Şişeyi sıcak su banyosunda biraz ısıtın ve iyice çalkalayın. Bu yağı kafa derinize masaj la iyice yedirin. Kafanızı bir havluyla sarın ve bir saat kadar etkilemeye bırakın. Süre sonunda saçlarınızı asitsiz bir şampuanla yıkayabilirsiniz.

Durulama: Saçlarınızı yıkadıktan sonraki son durulama sularına birkaç damla çay ağacı yağı ekleyerek iyice karıştırın ve saçlarınızı bu suyla durulayın.

Kediotu kökü tentürü D2

Stres kökenli psikolojik sorun yaşayan kadınlar, yaşam şartlarına daha olumlu bir açıdan yaklaşabilmek için, yatıştıran ve mutlu bir canlılık kazandıran kedi otu kökü damlası veya tabletleri kullanmalıdırlar. Günde 2-4 kere, 20-25 damla (veya bir tablet)doğrudan dil üstüne alınıp, ağızda bir süre dolaştırıldıktan sonra yutulur. Hiçbir yan etkisi yoktur.

Beslenme ve Saç Sağlığı

-Demir, iyot ve B grubu vitaminler saç sağlığı bakımından çok önemlidir. Bu duruma uygun bir beslenmede, bol sebze, meyve ve tam tahıl ürünleri geniş yer tutmalıdır.

-Yumurta ve karaciğer bol miktarda A vitamini içerir. Haftada 1-2 kere tüketilmesinde yarar vardır.

-Koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç ve kayısı ile betakarotin açığı kapatılabilir.

-Bitkisel yağlar, fındık, ceviz, badem ve balık, değerli yağ asit özleri içerirler.

-Deniz ürünleri, kırmızı et, kabak çekirdeği ve yulaf ise çinko açısından zengindirler.

Önlem alarak sağlıklı kalın…

• Her gün en az beş dakika süreyle kafa derinize masaj yapın. Bu masaj, saç köklerinin kan dolaşımını güçlendirecektir.

• Başınızı ancak koruma amaçlı (soğuktan veya herhangi bir tehlikeden) örtünüz. Böylece saçlarınızın hava almasını sağlamış olursunuz.

• Bigudi kullanımını en aza indirin.

• Perma ve saç boyatma ancak çok özel durumlarda uygulanmalıdır.

• Tel fırçalar ve uzun süreli fön çekmeler de saç köklerinizi zorlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz