Egzama Sebepleri, Belirtileri

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
188
Egzama Sebepleri, Belirtileri
Egzama Sebepleri, Belirtileri

Egzama Sebepleri

Egzama sebepleri arasında en önemli olarak metabolizma işlevlerindeki aksaklıklar ve süte veya başka maddelere karşı duyarlılıklar egzamaya neden olabilir. Belirli bazı maddelerle sürekli ilişki içinde olmak ise “meslek egzamalarına” neden olabilir: Fırıncılar, berberler, boyahanede çalışanlar, kimyasal madde üretiminde çalışanlar bu duruma örnek gösterilebilir. Ayrıca, az terleyen kuru derilerde egzama tehlikesi daha fazladır.

Egzamalar genellikle bedenin nemli-sıcak bölgelerinde oluşur: Örneğin, dirsek ve diz kıvrımlarında, koltukaltında, kasık bölgesinde, kulak arkasında öncelikli olmak üzere, boyun, ense, el ve kollar, çene, gözkapakları ve ayak tabanı. Ensede saçların başladığı bölüm özellikle çok duyarlıdır.

Akut ve kronik egzama, en sık rastlanan deri hastalıklarıdır.

Egzama Belirtileri:

-Akut egzamada, derinin kızarması ve sıvı salgılamasıyla ortaya çıkan iltihaplanma.

-Kronik egzama ise, daha az kızarıklık eşliğinde ve daha kuru bir iltihaplanmadır ve sedef hastalığını andıran bir görüntüsü vardır. Bu değişiklikler, derinin yüzeysel katmanlarındaki bir iltihap sürecine veya bazı dışsal etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Dışsal etkenlerin etkisinde kalan bölgenin uzağında da egzama oluşabilir: Örneğin, eller bir kimyasal maddeden etkilendiğinde, egzama bacaklarda oluşabilir.

Psikolojik Gerçekler

Egzama sebepleri arasında psikolojik gerçekler hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. “Bu kişiye alerjim var!” Çok sık duyduğumuz bu açıklama, tıbbi eğitim almamış olanların bile, egzama gibi alerjik belirtilerle kişinin psikolojik durumu arasında hemen bir bağlantı kurmalarını anlaşılır kılıyor. Heyecan ve kızgınlık gibi durumlar her hastalığı olumsuz etkiler, ama alerjik bünyeli kişilerde bu tür durumlar bedensel tepkilere ve hatta egzamalara yol açabilir.

Önemli!

Egzama sebepleri olarak egzamaların gerisinde, organizmaya baskı yapan bir ağır metal veya kimyasal çözücü madde zehirlenmesi olabileceği mutlaka düşünülmelidir!

Önlem alarak sağlıklı kalabilirsiniz…

Çocuklarda Egzama

Egzamaya yatkınlığı olan çocukların iç çamaşırları ve giysileri doğal elyaflardan üretilmiş olmalıdır(pamuklu). Çamaşır yıkanırken, yumuşatıcı kullanmayın ve durulama aşamasında çamaşırda kesinlikle deterjan kalmamasına özen gösterin Beden bakımında ve temizliğinde kullanılan tüm ürünlerin alerji testinden geçirilmiş olması gerekir. Çocuğunuzu ancak böyle koruyabilirsiniz

Ev hayvanları!

Bir aile bireyinde tekrar tekrar egzama oluştuğunda, içtenlikle sevilen bir ev hayvanının evden uzaklaştırılması düşünülmelidir. Egzamalar, alerjik etkilere verilen tepkilerdir ve bu durumda hayvan tüyüne karşı alerji herhalde isteyebileceğiniz en son şey olmalıdır!

Psikolojik etkiler ve egzama

Bazı egzamalar alerjik tepki oluşturan maddelerden değil, alerji yaratan bazı durumlardan veya bazı kişilerden de kaynaklanabilir. Kendinizi dikkatle gözlemleyiniz! Probleminizin n e olduğunu anladığınızda, sizi etkileyen durumlarla veya kişilerle aranıza mesafe koymaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, o  tür durumların veya kişilerin size hiçbir şey ifade etmediğini düşünmeye ve kendinizi buna inandırmaya çalışınız. Bir süre sonra egzamanın gerilediğini göreceksiniz!

• Deri tipinize uygun ve koruyucu ürünlerle derinizi sağlıklı tutun. Banyodan ve duştan sonra, ayak parmaklarınızın aralarına varıncaya kadar, çok iyi kurulanın.

• Terden korunun! Terleten sporların sonunda hemen duşa koşun.

• Sıcak havalarda da bol ve pamuklu giysileri tercih edin.

• Eğer egzamaya yatkınlığınız varsa, sebebin ne olabileceğini araştırın. Egzamaya yol açan maddelerle bir arada olmayın artık; sürekli egzamalı olmaktansa, mesleğinizi değiştirmeyi düşünmeye başlamalısınız belki de! !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz