Egzama Tedavisi

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
200
Egzama Tedavisi
Egzama Tedavisi

Egzama tedavisi ‘nde aşağıda belirttiğimiz işlemleri yaparak kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Diyet

Egzamalı kişi, yağlı etler, kızartmalar ve ekşi turşular yememeli ve hiç tuz tüketmemeye gayret etmelidir. Bazı günler sadece sıvı içerek hiçbir şey yememek de yararlı olabilir; böylece organizmanın atık maddeleri bedenden daha kolay atılabilir.

İdrar tedavisi

Deri hastalıklarının tedavisinde uygulanan çok eski ve kendini kanıtlamış bir yöntemdir. Hasta bölgeleri günde pek çok kere kendi taze idrarınızla nemlendirin, birkaç dakika etkilemeye bırakın ve sonra ılık suyla yıkayın.

Uzak etki!

Egzama eğer (örneğin) sağ kolunuzda veya bacağınızda ise, sol kolunuza veya bacağınıza bir yükselen banyo uygulayabilirsiniz.

Reçete: Sağlıklı kolunuza veya bacağınıza uygulayacağınız banyoya 33 derece sıcak suyla başlayın ve 20 dakika içinde, sürekli eklenen sıcak suyla 40 derece sıcaklığa kadar çıkın. Banyodan sonra uzanarak dinlenin. Uzak etki, egzamalı kolda veya bacakta kan dolaşımını hızlandıracaktır.

Uyarıcı etken maddelerden kaçının!

Meslek egzamalarında, tedavi olabilmenin başlıca şartı meslek değiştirmektir. Öteki durumlarda ise kısa süreli koruyucu önlemler alınması yeterli olacaktır; örneğin, ev kadını egzamasında, astarlı lastik eldiven kullanılması yeterli olabilir. Elleri kimyasallardan, yani deterjanlardan korumanın başlıca yolu budur. Ama lastik eldivenler sürekli olarak 15 dakikadan fazla kullanılmamalıdır! Elinizde eldiven olduğunda bile çok sıcak suyla ilişkiye girmeyin. Her kullanımdan sonra astarlı lastik eldivenlerinizi tersyüz edin; bu durumda gayet iyi kuruyacaklardır. Eğer gerekliliğine inanırsanız, eczacınızın önerebileceği bir koruma kremi de kullanabilirsiniz.

İnek Sütü

Ellerde, yüzde veya cinsel organlarda oluşan egzamalar genellikle alerjik tepkilerden kaynaklanır; örneğin bebeklerde sıklıkla görüldüğü gibi, inek sütü bu tür alerjik tepkilere yol açabilir. Egzama sıkıntısı çeken herkes, süt ve süt ürünlerinden uzak durmalı, inek sütü yerine keçi sütü veya soya sütünü tercih etmelidir.

Şifalı bitkilerin içten kullanımı

Egzama tedavisi ‘nde kullanılacak bitkiler kişilerin özelliklerine göre seçilmeli, sindirim işlevinde aksaklık olup olmadığı araştırılmalı, acı madde içeren, gaz söktüren, müshil etkisi olan ve idrar arttıran bitkiler denenmelidir. Eğer olası bir karaciğer işlev bozukluğu söz konusu ise, safrakesesi ve karaciğer hastalıklarında kullanılan bitkiler etkili olabilir. Eğer böbrekler tam görev yapamıyorlarsa, idrar söktürücü bitkilerin kullanılması gerekecektir. Ayrıca, sinir sistemini yatıştırıcı ve güçlendirici bitkiler de denebilir. Egzamanın içten tedavisinde başarıyla kullanılabilecek bitkiler:

Isırgan otu, atkuyruğu, hindiba, sinirli ot, huş ağacı yaprağı, mayıs papatyası, andızotu kökü, böğürtlen yaprağı, altın başak, aynı safa, yapışkan otu.

Temel bir bitki karışımı ise şöyle olabilir: Isırgan otu, hindiba, altın başak, atkuyruğu, mayıs papatyası ve ezilmiş rezene tohumu ince kıyılmış olarak eşit oranda harmanlanır.

Çay reçetesi: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. İçine yarım veya bir tatlı kaşığı İsveç Şurubu eklenen bu taze demlenmiş çaydan günde 3-4 bardak, aç kamına veya öğün aralarında içilir.

Şifalı bitkilerin dıştan kullanımı

Egzama tedavisi ‘nde içten tedavinin yanı sıra, fiziksel sıkıntıların bir an önce yatıştırılabilmesi için, dıştan tedavi de yapılabilir, ama bu tedavi, mutlaka içten yapılan tedaviyle eşzamanlı uygulanmalıdır. Böyle bir tedavide, mayıs papatyası, ebegümeci ve/veya aynı safa çiçeği çaylarıyla veya ceviz yaprağı-meşe kabuğu kaynama sularıyla kompresler veya yıkamalar uygulanabilir.

Reçete: 2 yemek kaşığı dolusu kuru veya 3 yemek kaşığı dolusu taze mayıs papatyası, ebegümeci veya aynı safa çiçeği, yarım litre kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, iyice ılıklaşana kadar demlendikten sonra süzülür. Temiz bir beze veya pamuğa emdirilen bitki çayı ile oluşturulan kompres, egzamalı bölgenin üstüne yatırılır. Kompres  bir saat boyunca, sık sık çayla ıslatılarak etkilemeye bırakılır. Günde en az 2 kere uygulanmalıdır.

Reçete: Ceviz yaprağı ve meşe kabuğu uygulamasında, aynı miktarda bitki bir litre soğuk suya koyulur, kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra 10 dakika kadar kaynatılır ve iyice ılıklaşana kadar demlendikten sonra süzülür. Kullanım biçimi yukarıdaki gibidir.

Ayrıca, fiziksel rahatsızlıktan yatıştırmak için, egzamanın üstüne aynı safa merhemi kompresleri   yapılması önerilir. Temiz bir gazlı bezin üstüne bıçak sırtı kalınlığında merhem sürülür ve egzamanın üstüne yatırılarak, en uygun biçimde tespit edilir veya merhem egzamanın üstüne azar azar ve sık sık sürülebilir.

Homeopatik İlaçlar

-Urtica – (Urtica urens): Küçük yapraklı ısırgan otundan elde edilir. Urtica D3 seyreltisi, kaşıntılı kızarıklıklara karşı başarıyla kullanılır.

Kullanım dozajı: 15 dakikada bir 3-5 granül(veya 2-3 damla) alınır. İyileşme başladıktan sonra ise, günde 3 kere 10-15 granül(veya 8-10 damla) alınır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz