Kıl ve Saç Dibi İltihabı, folikülit nedir?

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
397
folikülit nedir
folikülit

Folikülit nedir? Sebepleri arasındaki biyolojil ve organik gerçekler nelerdir? Kıl ve saç dibi iltihabı tedavisinde kullanılacak bitkisel karışımlar nelerdir? Hepsi yazımızda…

Belirtiler:

-İltihaplı dairesel mantar enfeksiyonları, bedenin kıllı olan her bölgesinde, ama öncelikle yüzün sakallı ve ensenin saçlı bölümünde görülür.

-Eğer mantarlar derinin alt tabakalarına ulaşabilirlerse, üstüne basıldığında bir sünger gibi, iltihaplı sıvı salgılayan, ağrılı düğümler oluşabilir.

Nedenler:

Folikülit oluşumuna yol açan, Trichophyton sınıfına ait mantarlardır.

Biyolojik Gerçekler

Folikülit nedir? sorusuna biyolojik yönden bakarsak folikülit genellikle, çok sert ve sık sakalı olduğu için yoğun biçimde sakal tıraşı olmak zorunda kalan erkeklerde görülür. Özellikle de, aşağıdan yukarıya(ters) tıraş edilmek zorunda kalınan boyun ve çene altı bölgeleri tehlike altındadır.

Fiziksel Gerçekler

Folikülit nedir? sorusuna fiziksel yönden bakarsak tüm mantarlar gibi, kıl dibi iltihabına yol açan mantarlar da nemli ortamlardan hoşlanırlar. Yüzü fazla terleyen erkeklerde bu yüzden kıl dibi iltihabına yakalanma riski çok daha yüksektir.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Doğru teşhis!

Kıl dibi iltihabı genellikle mikrobik enfeksiyon olarak görülür ve hiçbir olumlu sonuç vermeyen antibiyotik tedavilerine başlanır. Eğer teşhis kuşku uyandırırsa, mantar uzmanı bir dermatolog sızı aydınlatabilir.

Kırsal alanda daha çok görülür!

Kıl dibi iltihabına yol açan mantar büyükbaş hayvanlardan insana bulaşır(ama insandan insana da bulaşabilir), bu yüzden çiftçilerde bu hastalık daha sık görülür.

Tedavi edici yıkamalar

Şifalı bitki çaylarıyla, örneğin meşe kabuğu, atkuyruğu veya ceviz yaprağı kaynama sularıyla iltihaplı bölgeleri yıkayabilir veya kompresler uygulayabilirsiniz.

Reçete: 3 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış (taze veya kurutulmuş) meşe dalı kabuğunu veya 4 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış taze atkuyruğu veya ceviz yaprağını(veya 2 yemek kaşığı dolusu kurutulmuş) 1 litre kadar kaynar suya atın, 20 dakika kadar kaynatın ve ılıklaştıktan sonra süzün. Bu kaynama suyuyla hastalıklı bölgeleri gün boyunca sık sık nemlendirin. Bitkilerin etken maddesi olan tanen deriyi sıkılaştırıp sağlamlaştıracak ve mantarların yaşam alanlarını ortadan kaldıracaktır.

Kuru sakal tıraşını deneyin!

Tıraştan önce yüzünüzü sabunlu suyla iyice yıkayın ve güzelce kurulayın. İsterseniz pudra da sürebilirsiniz. Böylece deride hiç yağ kalmayacak ve elektrikli tıraş makinesiyle sinekkaydı bir tıraşı gerçekleştirebileceksiniz. Derinizi yıpratma riski böylece ortadan kalkacaktır.

Kabartma tozu kremi!

Kaşıntıyı yatıştırır ve çoğalmakta olan mantarların ve bakterilerin yaşam alanlarını yok eder. Kabartma tozunu ılık suyla karıştırarak krem kıvamına getirin ve hasta bölgelere sürün. 3-5 dakika kadar etkilemeye bırakın ve yüzünüzü iyice yıkayın. Sonra yüzünüzü iyice kurulayarak pudralayın veya nişasta unu sürün.

Çay Ağacı Yağı /Tea Tree Oil

Avustralya’ da, Avrupa’da ve A.B.D.’nde yaygınlıkla kullanılan, mantarları ve virüsleri öldürebilme gücüne sahip bir bitkisel yağdır. Mantarları öldürebildiği için, çay ağacı yağı, kıl dibi iltihabına karşı da başarıyla kullanılabilir. Kullanım biçimi aşağıdaki gibidir:

Ama dikkat!: Çay ağacı yağı bazı derilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Kullanmadan önce, birkaç damla yağ el üstüne damlatılarak 1 saat kadar beklenmelidir. Eğer deride alerjik tepkiler oluşursa, yağı ancak seyreltilmiş olarak kullanabilirsiniz. Yani, çay ağacı yağı ve sızma zeytinyağı 10:1 oranında karıştırılarak iyice çalkalanır.

Kompresler: İçinde 1 litre kadar soğuk su bulunan bir kaba 8-10 damla saf çay ağacı yağı damlatın v e hafifçe çalkalayın. Sonra bir sabunlanma bezini veya küçük havluyu suya batırdıktan sonra hafifçe sıkın ve l O dakikalık bir süre için iltihaplı bölgenin üstüne yatırın.

Losyon: 25 damla saf çay ağacı yağını 100ml suya karıştırın.Kullanımdan önce şişeyi iyice çalkalayın ve onu temizleyici ve tedavi edici losyon olarak kullanın. Eğer yüz derisi yağlıysa, 100ml 50 derecelik etil alkole ( veya kanyağa/votkaya ) 60 damla yağı karıştırarak iyice çalkalayın. Her iki losyon da, kıl dibi iltihabına karşı etkili bir önlem ve tedavi olarak kullanılabilir.

Dikkat!

Çay ağacı yağını lütfen gözünüze yaklaştırmayın! Eğer böyle bir durum olacak olursa, gözlerinizi bol suyla uzun uzun yıkayın.

Önlem alarak sağlıklı kalın!

• Eğer ıslak sakal tıraşı olmak istiyorsanız, derinizi tahriş etmemeye özen gösterin. Çene altını ve boyun bölgesini tersten tıraş etmeyin.

• Aile bireylerinden birinde kıl dibi iltihabı varsa, onun sabunlanma bezini ve havlusunu başkaları kullanmamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz