Kan Çıbanı – Furonküloz

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
380
Kan Çıbanı
Kan Çıbanı

Sizler için Kan Çıbanı – Furonküloz oluşumunun sebepleri ve tedavisi hakkında geniş bir bilgi kaynağı oluşturduk. Kan Çıbanı – Furonküloz sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri yazımızda…

Belirtiler:

-Deri altında fındık veya erik büyüklüğünde düğümler.

-Ergenlik sivilcelerine kıyasla derinin daha derin tabakalarında oluşur ve iltihap çanağının derinin yüzeyine çıkması için belirli bir sürenin (1-2 hafta) geçmesi gerekir.

Nedenler:

Kan çıbanları, kıl keseciklerinin (folikül) iltihaplanmasının bir sonucudur. Çok ince kıl kanallarından geçerek kıl keseciklerine yerleşen bakteriler, çoğalabilmek için orada uygun bir ortam bulurlar. Bunun üzerine, deri içine sızan bakterileri öldürmeleri için, bedenimizin bağışıklık sistemi o bölgeye bolca alyuvarlar gönderir.

Bu savaş sonucunda oluşan irin deri altında birikmeye başlar. Savaşın uzunluğuna, bakterilerin bağışıklık askerlerine karşı koymadaki başarılarına göre irin miktarı artar ve kan çıbanının boyutu belirlenir. Bu yüzden, kan çıbanı çıkarmaya yatkınlık, bağışıklık sisteminin güç yitirmesiyle ilgilidir.

Organik Gerçekler

Pek çok kişi için öncelikle şu soru geçerlidir: Bir Kan Çıbanı – Furonküloz ne zaman olgunlaşmış sayılabilir? Yanıt: Bağışıklık sistemi askerlerinin kıl keseciklerindeki savaşı kazanmaları sonucunda, yıkıma uğramış alyuvarlar ile bunlara karışmış bakteri kümeleri ve doku yıkımı ürünlerinden oluşan irin, çevre dokuları tarafından bir kesecik içine hapsedilir. Bu aşamada, kan çıbanındaki yüzeysel gerginlik azalır. Sadece çıbanın ortasında açık renkli bir irin başı gözlemlenir. Bu aşamada, alevden geçirilen bir iğneyle delinen çıbanın içindeki irin sıkılarak dışarı akıtılır ve çıban bölgesi iyice dezenfekte edilir.

Psikolojik Gerçekler

Gerçek şu: Bağışıklık sistemi ne kadar güçsüzse iltihaplanma olasılığı da o kadar yüksektir. Bağışıklık sistemimiz ise, yas, üzüntü ve melankoli gibi stres etkenleri nedeniyle, kişinin psikolojik durumundan etkilenerek güç yitirir.

Kan çıbanı türleri:

Kan Çıbanı – Furonküloz da iltihaplanma süreci kıl keseciklerinde başlar ve deri yüzeyinde baş vererek olgunlaşır ve irin dışarıya boşaltılabilir. Eski deyimle şirpençe veya halk dilinde kızı/yara olarak bilinen türde ise birden çok çıban birbirine yakın olarak ortaya çıkar ve genellikle beden ısısını yükseltir, ayrıca da lenf düğümlerinde şişkinlik oluşur. Bu tür kan çıbanlarının uzman hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir!

Dikkat!

Yüz bölgesinde oluşan kan çıbanlarını sakın sıkmaya çalışmayın ve mutlaka bir uzman hekime başvurun ! Yüz derisini besleyen damarlarla beyne kan taşıyan damarlar arasında sistematik bir ilişki olduğu için, enfeksiyonun doğrudan beyne ulaşması rizikosu söz konusudur!

Çıbanın olgunlaştırılması:

İhtiyol merhemi (kara merhem): Bu merhem çıbanın olgunlaşmasını ve içindeki irinin dışa akmasını sağlayabilir. Çıban üstüne günde 2-3 kere merhem kompresleri uygulanmalıdır. Dikkat, merhem giysilerde leke oluşturur!

Sıcak su kompresleri: Gün boyunca yapılan sıcak su kompresleri çıbanın olgunlaşmasını hızlandıracaktır.

Keten tohumu kompresi: Ezilmiş keten tohumları bir tül bendin içine bağlanarak, 10 dakika boyunca sıcak suyun içinde bekletilir ve fazla suyu akıtıldıktan sonra, soğumadan çıbanın üstüne yatırılarak, bir havluyla örtülür. Kompres süresi 10 dakika kadardır. Günde 1-2 kere uygulanan bu kompresler çıbanın olgunlaşma süresini kısaltır ve bölgedeki gerginliği yumuşatır.

Çay Ağacı Yağı / Tea Tree Oil: Yapılagelen tıbbi araştırmalar sonucunda, çay ağacı yağını, apselere ve çıbanlara karşı doğrudan etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bitkisel yağ, derinin derinliklerine kadar işleyerek iltihaplı ortamları kısa sürede tedavi edebiliyor. Bir pamuk parçasına 8-10 damla yağ damlatın ve hasta bölgeyi gün boyunca pek çok kere onunla nemlendirin.

Echinacea I Ekinazya :  Bağışıklık sistemimizin askerlerini güçlendirebilme yeteneğine sahip bir bitkidir. Grip ve benzeri hastalıkların yanı sıra, kan çıbanı oluşumuna karşı da önlem olarak ve güvenerek kullanabileceğiniz bir bitkidir.

Son zamanlarda, marketlerde “Ekinazya Çayı” adı altında ve süzer poşet formunda satılmaktadır. Gün boyunca 1-2 bardak çay, aç kamına veya öğün aralarında, sağlıklı veya hasta, tüm aile bireyleri tarafından 1 -2 hafta boyunca içilmelidir. Ayrıca, Alman eczanelerinde, bitki özsuyu da “Echinacea Presssaft” adı altında satılmaktadır.

Önlem alarak sağlıklı kalın

• Yeterli miktarda C vitamini tüketmeyi ihmal etmeyınız. C vitamini en çok, kivi, portakal, greyfurt, limon, domates ve maydanozda bulunur.

• Eğer kan çıbanı çıkarmaya aşırı yatkınlığınız varsa, yağlı etlerden ve yemeklerden uzak durulmalı ve belki de bir “bağırsak temizliği kürü” uygulamalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz