Ateroskleroz (Damar Sertliği) Sebepleri, Belirtileri

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
176
damar sertliği
damar sertliği

Damar Sertliği Belirtileri

• Yürürken bacak kaslarında kramplar ve ağrılar

• Kısa süre önce yaşanmış olayların unutulması (beyin arteriyosklerozu)

• Ani göğüs ağrıları, kalp koroner damarlarında sertleşmeoluştuğunda ortaya çıkar (Anjinapektoris)

Damar Sertliği Nedenleri

Damarların doğal aşınması, damar duvarlarındaki yağ ve pıhtı birikimleriyle de desteklendiğinde ortaya çıkan sonuç damar sertliğidir ve bu oluşumda kolesterol değerlerinin de önemli bir payı vardır. Öteki nedenler ise, sigara kullanımı ve doğuştan damar sertliğine yatkınlık olarak gösterilebilir. Tabii ki bol yağlı beslenme alışkanlıklarının da göz ardı edilmemesi gerekir. Gitgide daha sıklıkla dile getirilen bir olabilirlik ise, sürekli stres baskısının damar duvarlarına zarar veren öncelikli etken olduğudur.

Organik Gerçekler:

Kalbin sol karıncığından çıkan kanı taşıyan aort atardamarı, tüm organlara ulaşana kadar pek çok dallara ayrılarak, sonunda kılcal damarlar halini alır: Bunların en incelerinin ise gözle (ancak 0,007mm çapında) görülmesi mümkün değildir. Bu küçük damarcıkların önemli bir bölümü genellikle tıkanmadan kurtulurlar ve önceleri geniş ama artık daralmış veya tümüyle tıkanmış olan büyük damarların görevlerini zamanla üstlenebilirler. Aynı biçimde,daralmış veya tıkanmış damarlar da, duruma destek sağlamak için oluşan yan damarlar tarafından baypas (by-pass) edilebilir. Ancak zamanla oluşabilen bu doğal baypastan sonra rahatsızlıklar ortadan kalkar veya azalır (destekleyici dolaşım /collateralcirculation).

Damar Sertliği Sebepleri
Damar Sertliği Sebepleri

D i k k a t !

Öncelikle riziko altında olanlar, şeker hastaları, hareketsiz olan fazla kilolu kişiler, kanında yüksek oranda yağ bulunanlar ve kan basıncı yüksek olanlardır. Bu kişiler, damar sertliği hastalığına aday olduklarını bilmelidirler!

Hayvansal Protein

Besinlerle birlikte tüketilen yüksek miktarlardaki hayvansal protein,duyarlı kişilerin damar iç duvarlarının kalınlaşmasına yol açabilir.Bu nedenle, ya günde bir öğün veya haftada bir gün veya ayda bir hafta, hayvansal protein tüketilmemesi doğru olur.

Kireçlenme

Bir bahçe hortumunun duvarı o kadar serttir ki, içinden ne kadar az veya çok su geçerse geçsin, hiçbir değişiklik göstermez. Damar kireçlenmesinde ise, başlangıçta esnek olan atardamar, duvarındaki yığıntılar nedeniyle sert bir boruya dönüşür ve tıkanma aşamasına varana dek daralır. Yığıntıyı oluşturan maddelerin arasında,kalsiyum(kireç) tuzları da bulunduğu için, hastalığın tanımı”kireçlenme” olarak da yapılmaktadır.

Dikkat!

Damar kireçlenmesinde, sıcak ayak, el veya kol banyoları biçiminde,doğrudan sıcak tedavisi uygulanması doğru değildir! Sıcak termofor veya sıcak yastık kullanmak da yanlıştır. Bu tür uygulamalar doku yıkımlarına yol açabilir.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz!!!

Su Uygulamaları

Soğukta kalan beden bölgelerini besleyen tüm damarlar, o bölgeyi soğuktan koruyabilecek daha fazla sıcak kanı taşıyabilmek için genişlerler. Beden ısısı normalleştikten sonra kan damarları yine eski boyutlarına dönerler. Su uygulamaları ile ( sıcak-soğuk -sıcak ) siz de kan damarlarınızı esnek olabilmeye alıştırmalısınız. Bu yöntem duşta uygulanabilir pekala!

Soğuk Suda Yürüme

Diz kapağının dört parmak kadar altına ulaşan soğuk suda,leyleklerin yürüyüşü taklit edilerek yürünür. Kışın banyo küvetinde,yazın ise, eğer mümkünse temiz bir derede. Bu yürüyüş sırasında bir ayak hep suyun içinde bulunmalıdır. Günde 1 dakikalık soğuk suda yürüme yeterlidir. Daha sonra ayaklar kumlanmadan, kalın çorap giyilir.

Çiyde Yürüme

Çim kaplı bahçeyi kendi malı sayan kişiler, mayıs günlerinin erken saatlerinde çiy düşmüş çimlerin üstünde çıplak ayakla birkaç tur atmalıdır. Mayıs ayı bu uygulama için en uygun zamandır. Güneş yeryüzünü ısıtmaya başlamıştır, ama toprağın içsel kıpırtıları henüz devam etmektedir. Bu çıplak ayakla çiyde yürüme sadece kan dolaşımını uyarmakla kalmayıp, genel sağlık açısından da çok yararlı olacaktır.Tüm beden dikleştirilir, derin soluklar alınırken, çiy düşmüş çimlerin üstünde 10 dakika boyunca elden geldiğince hızlı yürünür veya koşulur. Bu arada üşütmemeye özen gösterilmelidir. Çiyle nemlenmiş çimde yürümek kan dolaşımını uyarır ve sonuç olarak,ayaklar hiçbir zaman soğuk kalmaz. Ayrıca, bu biçimde karşılanan gün boyunca kişi kendini gayet dengeli hissedecektir. Kuşların sabah cıvıltıları arasında güneşin ilk ışıklarıyla yüzünüz yıkanırken fark ettiğiniz gökyüzünün genişliği adeta içinize yansıyacaktır.

Ateroskleroz
Ateroskleroz

Denemeye değmez mi?

Refleks uyarıcı nokta masajları:Refleks uyarıcı nokta masajının uzaktan etkisi hakkında bir örnek; Kronik soğuk ayak sıkıntısı çeken bir kişinin bacaklarına, belirgin damar varisleri yüzünden doğrudan masaj yapılamaz. Ama bu tür masaj tekniklerini bilen bir uzman, kuyruk sokumu(sacrum) çevresindeki belirli noktalara masaj yaptığında, bacak ve ayak atar damarları genişler. Böylece uyarılan kan dolaşımı ile de ayaklar tekrar ısınır.Bu masaj tekniğini bir uzman kişiden veya konu literatüründen öğrenerek, kendiniz de uygulayabilirsiniz.

Gevşemeye çalışın :Stres baskılarından kurtulun ve örneğin yoga gibi uygulamalarla gevşemeye çalışın. Soluklanma egzersizleri de içsel dinginliğe ulaşabilmenize yardımcı olabilir. Bu rahatlık ise sağlıklı bir kan basıncının garantisidir, ayrıca da atardamarları ve toplar damarları korur. Günlük kural: Gereksiz yere sinirlenmeyin!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz