Elma Sirkesi Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

0
201

Gıdadan temizliğe kadar çok fazla alanda tüketilen elma sirkesi çok eski yıllardan beri kullanılan tedavi aracıdır. Yemeklerden salatalara ve cilt bakımına kadar pek çok alanda kullanılan elma sirkesi, zengin içeriği sayesinde bakteri ve mikroplarla mücadelede etkili bir rol oynamaktadır. Elma sirkesinin içinde bulunan mineral ve vitaminler insan sağlığına çok önemli katkılar sunmaktadır. Elma sirkesi çok kuvvetli bir antioksidandır.Bu özelliğiyle yüksek tansiyondan kolesterole ve obeziteye kadar pek çok alanda fayda sağlar.

Günümüzden çok öncelerine kadar yüzyıllardır kullanılan elma sirkesi, Antik Yunan’da hekim Hipokrat tarafından birçok sağlık sorununun tedavisinde bitkisel reçete olarak kullanılmıştır. Doğal antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklerine sahip olan elma sirkesi, içeriğinde bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır ve florin barındırmaktadır. Elma sirkesi birçok hastalığa iyi gelen ve salatalarda kullanılabilen bir sirkedir. Saçlara parlaklık vermesi, tansiyonu düşürmesi, şeker hastalığına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Günümüzde birçok kişi zayıflamak amacıyla da elma sirkesi kullanır.

İşte elma sirkesi hakkında tüm merak edilenler..

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Evde elma sirkesi yapımı…

E

Elma sirkesi insanların mutfakta sıklıkla kullandığı vazgeçilmezlerinden birisidir. Bu mucizevi besin, beslenme amaçlı olsun evde temizlik amaçlı olsun çok yönlü bir ev yardımcısıdır.

Peki insanlar bu mucizevi besini kendi imkanları ile nasıl yapabilirler? İnanın çok kolay birkaç işlemden sonra sizlerde evinizde kendi imalatınız olan sirkeyi kullanabilirsiniz. Ve bu ürün tamamen saf ve katkısız olacaktır. Vereceğimiz tariflerde hem elma kabuğundan sirke yapımı hem de elmanın kendisinden sirke yapımı hakkında detaylı açıklama yaptık.

Bu tarifi uygularken kullanacağımız elmaların organik şartlarda yetişmiş elma olması daha iyi sonuç verir.

Evde Elma Sirkesi yapmak için gerekli olanlar:

  1. 2 litre içme suyu
  2. 10 adet iyice yıkanmış  elma
  3. 2 yemek kaşığı bal
  4. 1 tatlı kaşığı iri turşu tuzu
  5. 5.3 litrelik kavanoz veya bir kap

Elmalar tertemiz yıkandıktan sonra Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, fazla büyük olamdan doğranır ve temiz bir kap içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kap üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.

Evde Elma Sirkesi Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Sirkeniz ne kadar çok beklerse o kadar kendine özgü ve kaliteli olur. Eğer sirkenizin kalitesini arttırmak isterseniz; 15- 20 süreden sonra karışımı süzüp, oluşan sirke içine iki üç adet nohut, bir parça ekmek, az miktarda kaya tuzu atın ve kavanozun ağzını kapatarak 40 gün bekletin. Daha sonra süzün. Elmada eğer ilaç kalıntıları olursa, elma sirkesinin oluşum aşaması zor olacaktır. İlaç kalıntıları faydalı maya bakterilerinin çoğalmasını da engelleyebilir. Ayrıca aynı durum aşırı klorlu su kullanımında da görülebilir. Mümkünse doğal kaynak suyu veya damacana suyu kullanmak daha mantıklıdır.

Elma Sirkesinin Faydaları?

– Yatmadan önce sirkeli su içmek yorgunluğa ve uykusuzluğa iyi gelir.

– Aşırıya kaçmadan kullanılan sirke kas ağrılarına iyi gelir.

– Kiloyu düzenli verebilmek için, her gün bal karıştırılmış sirkeli su içilir.

– Sirkeli su kalp sağlığınızı korur. Aslında sirke kalp ile sıkı bir dosttur.

– Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

– Sirke bir enerji kaynağıdır ve enerji verir, kendinizi daima zinde ve  iyi hissetmenizi sağlar.

– Vücudun kan basıncını düzenleyerek dengeye sokar.

– Sirkenin Gut hastalığına iyi geldiği görülmüştür.

– Sirke varis düşmanıdır.Çünkü kan dolaşımını artırarak varis oluşumunu engeller.

– Kolesterolü düşürür.

– Beze sürülmüş sirke varis üzerine konursa oldukça faydalıdır.

– Probiyotik bakterilerin artmasına yardım ederek sağlıklı bir yaşam sunar.

– Elmalı sirke menopoz döneminde ki kadınlara tavsiye edilir.

– Tüketilmeden önce meyve ve sebzeler sirkeli suyla yıkanırsa dezenfekte edilir.

– Suya karıştırılıp bir kapta buharlaşıncaya kadar kaynatılırsa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.

– Mideye de oldukça faydalıdır.Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.

– Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.

– Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.

– Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.

– Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.

Elma Sirkesi Nasıl Kullanılır?

Bir çay bardağı suyun içine bir kaşığı elma sirkesi dökülür ve karıştırılır. Her alanda birçok etkisi için elma sirkesi günde iki kez içilebilir. Bu şekilde sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce içilebilir. Eğer sirkeli suyun tadını beğenmeyerek içmek istemezseniz içine az miktarda bal ilave edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz