Akne (Ergenlik Sivilceleri)

UYARI ! İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.Aksi durumlarda sorumluluk tamamen sizlere aittir...

0
369
Akne
Akne

Bu günkü yazımızda özellikle gençlik çağında olup ergenlik dönemine giren gençlerde daha çok görülen halk dilinde ki ismi ergenlik sivilceleri diğer tanımıyla akne hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

Akne Belirtileri

-Önce, uçlarında siyah noktalar olan kabarcıklar görülür,

-Daha sonra bu kabarcıklar büyüyerek, içi irin dolu sivilcelere dönüşürler.

-Etkilenen deri bölgeleri: Yüz, göğüs ve sırt.

Akne Nedenleri

Ergenlik dönemiyle birlikte derinin yapısında da değişiklikler olur. Gözenekler (yağbezi kanallarının deri dışına açıldığı noktalar) genişler ve daha fazla yağ salgılanır. Yağın toz ve kirle birleşmesi sonucunda ‘ siyah noktalar’ oluşur. Bu tip tıkaçlar gözeneklerin daha da genişlemesine yol açar. Böylece mikroplar siyah noktaların altına kolayca girip bir iltihaba, yani akneye neden olurlar. Bu oluşum, ergenlik döneminde etkinlikleri son derecede artan yağbezleri tarafından desteklenir. Bu yağbezlerinin etkinliği ise cinsel hormonlar tarafından yönlendirilir ve hormon salgıları ergenlik döneminde dramatik bir artış gösterir; 14-18 yaşlarındaki gençler bu yüzden ergenlik sivilceleri problemiyle uğraşmak zorunda kalırlar.

Biyolojik ve Genetik Gerçekler

Beslenme(tatlılar, turunçgiller, bazı sebze türleri ve kahve), akne (ergenlik sivilceleri ) oluşumunda önemli rol sahibidir. Alerjiler de akne oluşumuna yol açabilir. Genetik koşulların da bu süreçte payları olduğu biliniyor artık. Anne ve babası gençliklerinde akne sıkıntısı çekmiş olan gençlerin hemen hemen yarısı da aynı sıkıntıya katlanmak zorundadır.

Psikolojik Gerçekler

Gençlerde akne çok güçlü bir psikolojik etki yaratabilir. Bu yüzden, elden geldiğince kısa bir sürede tedavi edilmelidir. Ayrıca akne, tüm deri hastalıklarında olduğu gibi, psikolojik unsurlar tarafından

doğrudan etkilenir. İnce derili, strese yatkınlığı olan, çeşitli yaşamsal problemleri içine atan kişiler, deri problemleri ile sıklıkla savaşmak zorunda kalırlar.

Kadınlar ve Akne

Etkili hormon farklılıkları nedeniyle, adet görme sürecinde yetişkin kadınlarda da akne oluşabilir. Ama pek çok kadın, uygun doğum kontrol hapları ile bu problemi kontrol altında tutabilirler. Bu konuda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Kendinize yardımcı olabilirsiniz…

Mikrobiyolojik tedavi

Akneye karşı bir mikrobiyolojik tedavi; kişinin kendi kanı ile tedavi veya kendi kanından üretilen bir aşı ile tedavi uygulanabilir.

Temizlik(Hijyen)

Temizlikte titizlik sayesinde zararlar azaltılabilir. Havluları ve sabunlanma bezlerini sıkça değiştirin. Sivilceleri, dikkatle ve bir kozmetik bezi ile sıkın. Sıkma işleminden sonra da çok iyi dezenfekte edin, aksi halde, çevreye yayılan irin başka iltihaplanmalara da yol açabilir.

Dıştan uygulanabilecek tedavi yöntemleri

İlkyardım: Ertesi gün önemli bir randevusu olan kişi, tabii ki acil yardım arar. Böyle durumlar için özel bir öneri: Akşamdan, hava geçirmeyen bir flasterle kapatılan sivilce hızla olgunlaşır. Böylece, ertesi sabah dikkatle sıkılır ve iyice dezenfekte edilir.

İdrar tedavisi

Kendi idrarı ile sivilcelerini tedavi etmek pek hoşa gitmeyebilir, ama çok etkilidir; Sabah idrarının orta bölümünden alınan birkaç damla ile sivilceler nemlendirilir ve daha sonra yüz yıkanmaz !

İsveç Şurubu

Sıkılan sivilceler İsveç Şurubu ile dezenfekte edildiğinde, izler kısa sürede yok olur! Ayrıca, henüz oluşma aşamasındaki sivilcelerin üstüne sık sık İsveç Şurubu bastırıldığında, sivilcenin oluşumu

önlenmiş olur.

Sıvı Propolis ve Propolis merhemi

Balarılarının bir yan ürünü olan propolisin sıvılaştırılmış ve merhemleştirilmiş biçimleridir.. Eczanelerimizde bulabilmek şimdilik pek mümkün değildir. Alman eczanelerinde “Propolis liquid ve Propolis Salbe” adlarıyla bulunabilir. Her türlü sivilce, çıban haline gelmiş olsa bile, sıvı Propolisle kurutulabilir. Örneğin oje fırçası gibi ince bir fırçayla sivilcelerin üstüne gün boyunca sık sık sıvı Propolis sürüldüğünde, iltihaplanma sona erecek ve sivilceler yok olacaktır. Aynı başarı Propolis merhemiyle de elde edilebilir.

Beslenmeye dikkat!

Beslenme programında biyotin (B vitaminleri) bulunmasına dikkat edilmelidir. Deri için çok önemli olan bu vitamin, bira mayası, kümes hayvanları, pirinç ve rafine edilmemiş tahıl ürünlerinde bulunur. Yumurta sarısı ve karaciğer, biyotin bombası olarak bilinir, ama hekimlerin dediğine göre kolesterol oranları yüksektir. Ayrıca, yemeklerden önce hindiba salatası yenmesi önemle tavsiye edilir. Veya hindiba çayı, günde 2-3 bardak, aç kamına veya öğünler arasında, tatlandırılmadan içilebilir.

Mayıs Papatyası ve Civanperçemi

Mayıs Papatyası ile hazırlanan bir yüz buhar banyosu yardımcı olabilir. Gözler kapalı olarak 10 dakika, kafa büyük bir havlunun altında tutularak, buharın deriyi etkilemesi beklenir. Süre sonunda yüz soğuk suyla iyice yıkanır veya sivilcelerin kolayca sıkılabilmesi için, üstlerine sıcak su kompresleri yapılabilir. Bu işler bittikten sonra da yüzün civanperçemi çayı ile yıkanmasıyla günlük tedavi sonuçlanmış olur.

Ceviz Yaprağı Çayı

İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı dolusu taze yaprak veya kurutularak ince kıyılmış yarım yemek kaşığı yaprak 2 bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısındıktan sonra 3-5 dakika kaynatılır ve 1 5-20 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çayla sivilceli bölgelere ıslak kompresler yapılır. Böylece deri gözenekleri daralır ve sivilce oluşumu belli oranda kontrol altına alınmış olur.

Alınabilecek önlemler!!!

• Yağlı Make-up kullanmayın.

• Her akşam make-up’ ınızı temizleyerek, yüzünüzü iyice yıkayın.

• Güneşlenmekten kaçınınız! UV (morötesi ışınlar) ışınlarının akneye iyi geldiği söylentisinin gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur. UV ışınları, deri enfeksiyonlarını olumlu etkilese bile, ter bezlerini daha fazla ter üretmeye yönlendirirler. Sonuç: Deri nemlenir ve yağ bezi kanalları içe doğru şişer; akneyi önlemek veya tedavi etmek için hiç de uygun bir durum değildir bu !

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz