Çocuklarda Boğmaca Sebepleri ve Tedavisi

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
208
Çocuklarda Boğmaca

Boğmaca Hastalığının Nedenleri:

Boğmaca, çocuklarda bilinen bulaşıcı ve tedavi edilmezse tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan virüs hastalığa yakalan bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında yaydıkları tükrük parçalarıyla diğer insanların vücuduna giriş yapar. Bu virüs tıp dilinde Bordatella pertussis adlı virüstür.

Boğmaca Hastalığının Belirtileri:

-Birinci Dönem: Gırtlakta veya soluk borusu kısmında enfeksiyon, ara ara kuru ve sessiz öksürme ve vücut ısı derecesinde hafif hafif yükselmeler

-İkinci Dönem: Bu hastalık bilhassa gece vakitlerinde gelen kasılmalarla birlikte çoğalan öksürük nöbetleri ile birlikte ikinci dönemine girer.Hasta olan çocuk nefes almakta zorlandığı için yüz kısmında morarmaya kadar giden kızarmalar yaşanır.Uzun süren öksürük nöbeti en sonunda ya kusmakla yada çok fazla balgam atımıyla biter.

-Üçüncü Dönem: Hastalığın bu evresinde çocuğun öksürüğü azalmaya başlamıştır.Fakat çocuk nefes alırken çıkardığı tiz sesler ve iç geçirir gibi soluk almalar halen devam etmektedir.

İlerleme Durumu:  Altı hafta ile iki hafta arasında sürmektedir.

Boğmacada Organik Gerçekler

Bu hastalığın ilk etmeni hastanın yaşıdır. Bu hastalığa yakalananların büyük çoğunluğu nerdeyse her yüz hastanın doksanı annesini emen çocuklardır. Tahsil görmeyen okula başlamamış çocuklarda ise bu oran her yüz çocuktan sekseni şeklindedir.Bilhassa yukarıda saydığımız hastalığın birinci döneminde çocuğun bu hastalığa yakalanma oranı çok yüksektir.Boğmaca, hasta olmayan bebeklere atlama ihtimali fazla olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Boğmaca ile İlgili Psikolojik Gerçekler

Öksürük nöbetleri çoğaldıkça ebeveynleri bir korku sarar ve paniklerler.Fakat bu fayda yerine zarar verir. Böyle durumlarda metanetinizi koruyun. Aslında telaşa kapılacak bir durum yoktur. Ve bunu evladınıza göstermeye çalışın.

Dikkat!

Bu hastalığa yakalanan çocuk, hastalık bulaşıcı olduğu için diğer çocuklarla birlikte aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Boğmacanın ilk 6-8 gününde bebek yatağında tutulmalı fakat çocuğun vücut ısısı normale dönünce havadar mekana çıkarılmalıdır.

Bu hastalığın en büyük belirtisi olan nefes almada zorluk küçük çocuklarda bu hastalığın bulaşmasıyla birlikte kendini gösterebilir.Bu gibi durumlarda hiç beklemeden bir çocuk hastalıkları doktoruna müracaat etmeniz gerekmektedir.Ve bunu ihmal etmeyin!

Telaş Yapmayın!

Boğmaca ilk yaşlarda olduğu gibi ilerleyen yaşlardaki insanlarda da kendini gösterebilirler. Bu yüzden orta yaşlarda olanlar hasta bebeklerle temasta bulunabilirken orta yaş üstünden dikkat edilmelidir.

Öksürük nöbeti durumunda ne yapılmalı!

Nöbet esnasında; çocuğun balgam atmasına yardımcı olmak için bebeği dik tutmaya çalışın ve çenesini biraz öne eğin.

Boğmaca Tedavisi

Boğmaca ‘da kullanılabilecek bitkisel tarifler:

  • Öksürük otu yaprağı yada çiçeği
  • Kokulu menekşe yaprağı veya çiçeği
  • Mayıs papatyası
  • Sinirli ot
  • Kekik  

Yöntem: Kaynamaya başlamış bir su bardağı suda ½ küçük kaşık ince doğranmış bitkiler haşlanır. Yaklaşık beş altı dakika demledikten sonra süzgeçten geçirilip doğal bal ile acılığı giderilip içilme durumuna getirilir. Hazırlanan çay bebeğe iki veya üç kez taze olarak içirilir. Bu karışımdaki bitkiler kıyıldıktan sonra karıştırılıp veya tek başına hazırlanabilir.

Yemeklik Soğanı

Eğer varsa evinizdeki rondadan geçirilen veya ince ince kıyılarak suyu çıkarılan yemeklik soğan suyuna süt ve doğal bal ilave edilerek kullanılır. Burada aman dikkat; soğanı bebeğe verirsem zararı olur mu diye aklınıza getirmeyin. Soğan vücudun muhafızıdır buna inanın!

Dertlere deva bir şurup hazırlayalım: ½ su bardağı suya; bir mutfak soğanını ince ince kıyıp üç yemek kaşığı şekerle birlikte ilave edilir. Bu karışım kısık ateşte 2-3 dakika kaynamaya bırakılır. Kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılıp daha sonrada süzülüp hazır hale getirilir.

Hazırlanan bu şurup bebeğe günde dört veya beş öğün 2 küçük çay kaşığı verilir.

Bitkisel Ev İlaçları İle Boğmaca Tedavisi

Bitkisel tedavi için kullanan ilaçlara yaşları ufak bebekler iyi cevap verdikleri için bu hastalığın tedavisinde ön sıralarda yer alırlar.

Güneş gülü isimli bitki’den sağlanan Drosera ratundifolia namı diğer drosera penkartan öksürük sırasında oluşan gıcığı sakinleştirir.

Kullanma talimatı :

Etkisi yüksek nöbetlerde her saat 9-10 damla

Normal durumlarda 4-5 kez 9-10 damla

Bildiğimiz bakır madeninden elde edilen cuprum metallicuni kramplı şekilde seyir eden öksürük nöbetlerinde etkilidir.

Kullanma Talimatı:

Her gün 3-4 kere 10 ila 14 damla arası içirilir.

Kaktüs bitkisin üzerinde hayatını sürdüren bir böcekten yapılan dactylopius caccus – coccus cacti seyreltisi öksürük nöbetlerinde ve balgamı çıkaramama durumlarında çok işe yarar.

Kullanma Talimatı: Her gün üç kez 9-10 damla içirilir.

Çöpleme bitkisi kullanılarak ortaya çıkan veratrum albüm seyreltisi kusmaya kadar ilerleyen ve hastayı zorlayan öksürük nöbetlerinde çok etkilidir.

Kullanma Talimatı: Her gün üç ila dört kez 6-10 damla arası içirilir.

Bebeğinizin yüksek ateşi varsa Bebeklerde Diş Çıkarma konumuzu okumanız faydanıza olabilir.

Hastalığa karşı tedbirler : Boğmacaya yakalanmadan alınabilecek yegane önlem bulaşıcı olduğu için aşı’dır. Çocuğunuzu götüreceğiniz bir çocuk hastalıkları doktoru bu aşıyı vurma konusunda en doğru kararı verecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz