Çocuklarda Diş Çıkarma Problemleri

DİKKAT ! Yazımızda bulunan yazılı ve görsel içerikler; çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturulmuş, tavsiye niteliğinde bilgilendirme yazısıdır. Hastalığa net bir teşhis veya tedavi özelliği taşımamaktadır. Kendinizde veya yakınızda beliren bir sağlık problemi karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Şu unutulmamalıdır ki hastalıklar da uygulanan tedavi metodları bireylerin biyolojisi, anatomisi , kalıtsal özellikleri, boyu, yaşı, kilo farklılıkları, alerjik alışkanlıkları ve bunlar gibi çok farklı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Sağlık problemlerinizin tedavisinde size ancak ve ancak bir sağlık kurumu ve doktorunuz yardımcı olabilir. Belirtilen durumlarda yükümlülük tümüyle sizlere aittir...

0
326
Çocuklarda Diş Çıkarma

Çocuklarda Diş Çıkarma Problemleri Nedenleri:

Çocuklarda yeni çıkan dişler diş etini delerken dokuya hasar verir ve bu durum sızıya ve enfeksiyona yol açabilir.

Çocuklarda Diş Çıkarma Problemleri İşaretleri:

-Çocuk rahatsızdır , parmaklarını devamlı ağzına sokar ve sürekli ağlar.

-Diş eti bölgesinde(özellikle köpek dişleri)sızılar, gerilmeler, şişkinlikler.

-Bebeğin ağzından akan salya artış gösterir

Biyolojik Gerçekler

İnsanlarımız arasında diş çıkarmayla ilgili, pek iyi olmayan bazı deyişler vardır:

  • “Bebek diş çıkarma ateşi”
  • “Bebek diş çıkarma öksürüğü”
  • “Bebek diş çıkarma ishali”
  • “Bebek diş çıkarma krampı”

İşin aslında, yeni diş çıkarmanın bu tür rahatsızlıklarla bilinen bir ilişkisi bulunmamaktadır. Ancak, bu süreç, genellikle çocuklarda görülen bu tür problemlerin görülme süreciyle çakıştığı için, bu tür benzetmeler ister istemez ortaya çıkmaktadır. İşin özü, erken bebek hastalıkları ile diş çıkartma vakti arasında bilinen bir ilişki yoktur.

Psikolojik Gerçekler

Çocukların ilk yaşları, daha ileri yaşlarda ki kişisel ağrı eşiği ‘nin oluşmasında etkilidir. Yani, ergenlik ve yetişkinlik döneminde kişinin ağrı ve sızılara dayanıksız ve dayanıklı olmasında, bebeklik ve çocukluk yaşlarının etkisi çok önemlidir. Keza bu durum, çene yapısında da ve ağız çevresi boşluğunda da geçerlidir. Buradan da anlaşılacağı üzere bebek dişi çıkartma döneminde yaşadığı zorluklar doğrultusunda, belirli bir yaşa geldiğinde de diş ağrısı karşısında az hassas veya daha hassas olacaktır.

Önemli Bilgi???

Bebeklerde daha anne karnında 35-40 günlük iken  dişler oluşmaya başlamıştır. Yani bebekler için bu zorlu süreç daha anne karnındayken başlamıştır bile.Yeni doğan bir bebekte ilk dişler doğumun 4-8. Haftalarında uç vermeye başlarlar.İlginç olan ise dünyaya yeni gelen bir bebeğin çenesinde çıkmaya hazır 20 süt dişi hazır beklemektedir zaten.

Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu
Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

Diş çıkarırken çocuğunuza yardımcı olmak istermisiniz!

Diş eti enfeksiyonunu geçirmek için, soğuk çeşme suyu ile ıslatılmış bezle çocuğun çenesine üstünden baskı yapabilirsiniz. Aynı gün içerisinde birkaç kez , üç beş dakika bu yöntem uygulandığında faydalı olduğunu göreceksiniz.

Bebeğe ısırırken yardım etme

Diş etini delip çıkacak süt dişi büyük ihtimalle kızarmış şişkin diş etleri, aşırı derece çoğalmış salya ile kendini gösterir.Tam bu sırada çocuğunuzun şişen diş etlerini sürtebileceği, ısırıp çiğnemek isteyeceği sert bazı şeylere ihtiyaç duyması kaçınılmazdır. Evde mutfakta bulunan sert bir ekmek kabuğu bu iş için biçilmiş kaftandır. Ekmek kabuğu hem katı hem de esnektir. Çocuğun onu yalamasında veya ısrımasında da bir sakınca yoktur. Çocuğunuzda bu ekmek kabuğunda ilk ısırma çalışmalarını yapabilir. Bunu kesinlikle denemelisiniz. Ne olduğunu ne ile üretildiğini bilmediğiniz plastik ısrıma yardımcılarını önermiyoruz.

Soğuk çiğneme halkaları

Dişleri yeni çıkan çocuğunuza, çiğnemesi kolay, yutulma tehlikesi olmayan tercihen buzdolabında bekletilerek soğumuş bir halkayı verin. Çocuğun bu halkayı çiğnemesi sayesinde  süt dişinin ucunu çıkarması kolaylaşır.Aynı zaman da halkanın soğuk olması da  diş eti enfeksiyonunu  ve sızısını bastırır.

Çocuklarda Diş Çıkarma İçin Ev İlaçları

-Chamolilla – (Chamomilla recutita) Mayıs papatyası bitkisinden elde edilir. Chamomilla D 6 çözeltisi, çocukların diş çıkarmalarında ortaya çıkan problemlere karşı kendini kanıtlamış etkili bir ilaçtır.

Kullanım şekli: Günlük üç öğün beşer damla olacak şekilde. Çocuk iki yaşından büyükse, günde 3 öğün sekiz damla verilmeli.

Tedbir alarak çocuğunuzu koruyun!

Herşeyi kontrol ettiniz ama hala bebeğinizin ateşi mi var? Çocuklarda Yüksek Ateş konumuza bir göz atın…

•Çocuğun ilk dişleri diş etlerini deldiğinde ortaya çıkan yaralanmadan dolayı enfeksiyona sebep olacak bakterilerde kolaylıkla diş eti dokusuna girebilirler. Bu sebeple 3. Ay veya 4. Aydan itibaren bebeğinizin diş etlerini sürekli periyodik olarak dezenfekte edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz