Kış Lastiği Nasıl Seçilir?

0
233

Kış lastiği çoğu zaman hayatımızı kurtaran otomobilimiz için olmazsa olmazlardan bir tanesi.Lasti modelini seçmeden önce, ilk olarak lastik ebatımı<ı bilmeliyiz.Bazı araçların kapı içlerinde kullanılması gereken doğru lastik ebatlarının  yazdığı bir etiket konulur.eğer bu bilgi orada yoksa aracınızın kullanma kılavuzunda da bu bilgiyi bulabilirsiniz.Daha da bulamadım diyorsanız otomobilinizin üreticisinin internet sitesi yardımınıza koşacaktır.

Araç lastiklerimizin ebadını öğrendikten sonra, yazlık lastik alırken de dikkat etmemiz gereken lastik üretim yılına dikkat etmeliyiz.Almak istediğimiz lastiklerin üretim tarihi ne kadar yeniyse bu yaptığımız seçim adına en doğrusu olacaktır. Mümkün olduğunca yeni üretilmiş lastikleri almamız bizim için en iyisi olacaktır.Çünkü eski tarihli alacağımız lastikler belli özelliklerini yitirdiklerinden ve dezenformasyona uğradıklarından çokta iyi seçim olamayabilir.
KIŞ LASTİĞİ İHTİYAÇ MI ?

Türkiye’mizin soğuk ve sürekli kar yağışı alan bölgelerinde yaşıyorsanız veya bu bölgelere kış aylarında seyahatlar yapıyorsanızsizin için kış lastiği elzemdir. Fakat günümüz koşullarında artan araç sayısı, büyüyen şehirler ve iş yerlerimize evimizin uzaklığının git gide artması gibi sebeplerden dolayı her halukarda kış lastiği takılması zaruri hale gelmiştir.Zaten yolcu taşıyan ve ticari amaçla kullanılan araçlarda kış lastiği ilgili bakanlıkça belirtilen tarihlerden sonra zorunlu hale getirilmiştir.

MEVSİMLİK LASTİKLER YETER Mİ?
Diğer bir taraftan aslında kış lastikleri kimi durumlarda tek seçeneğiniz değil, dört mevsim lastikleri de kimi koşullarda ihtiyacınız olan güvenlik ve performans seviyesini tutturabiliyorlar. Şartların çok da ağırlaşmadığı batı ya da güneyde kalan şehirlerde (İstanbul, İzmir, Antalya gibi) yaşıyorsanız, şehiriçi sürüşlerde dört mevsim lastiği de, yine kış lastiğine benzer yapılarıyla işinizi görecektir.

Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta, seçeceğiniz dört mevsim lastiklerinin “kar lastiği sertifikasına” sahip olmaları.

Michelin’in bu tip koşullar için geliştirdiği Alpin 5 gibi gerçek kış lastikleri, ıslak-kuru farketmeden 7 derecenin altındaki her koşulda yaz lastiklerinin ulaşamadığı seviyelerde performans gösterecektir. Eğer direkt olarak kar üzerinde sürüş yapmanızı gerektiren durumlar varsa, kış lastikleri sahip oldukları özel desen sayesinde tutunmak için bizzat yerdeki “kar”ı kullanacak ve neredeyse asfaltta gider gibi rahat bir şekilde otomobilinizi ilerletebilecekler.Yine aynı markanın Cross Climate serisini örnek verebiliriz; bu lastikler sıcak havada yeterli bir performans sergileyebiliyor, soğuyan havaya kendilerini uydurabiliyorlar, ayrıca çok yoğun olmayan kar üzerinde de belirli bir noktaya kadar sürüşü mümkün kılabiliyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz